Vitaminele – cele mai frecvente idei preconcepute

Exista extrem de multe idei preconcepute cu privire la vitamine si la beneficiile pe care acestea le au pentru sanatate. Este adevarat ca vitaminele joaca un rol extrem de important in mentinerea unui organism sanatos, insa la fel de adevarat este si ca administrarea unor doze mari de vitamine pot fi, de fapt, daunatoare.

Pentru cei mai multi dintre noi, cel mai indicat este sa obtinem vitaminele de care organismul are nevoie consumand o gama variata de alimente sanatoase, neprocesate, mai degraba decat sa luam suplimente.
Suplimentele cu vitamine sunt folosite foarte frecvent in mod gresit si administrate fara sfatul medicului. Ele sunt adesea folosite ca medicatie pentru a trata boli precum raceli sau pentru a combate probleme legate de stilul de viata, asa cum este stresul, de pilda.

Contrar credintelor populare, vitaminele nu sunt medicamente sau tratamente miraculoase! Ele sunt compusi organici care iau parte la diferite functii metabolice. Astfel, suplimentele de vitamine in doze mari nu ar trebui luate decat la recomandarea medicului.

Vitamina singura nu este o solutie

Vitaminele – cele mai frecvente idei preconcepute 13

Echilibrul adecvat si nivelurile optime de nutrienti esentiali sunt importante pentru o gama intreaga de procese complexe ce au loc in organismul uman.

Atunci cand vitaminele sunt luate ca suplimente, ele sunt introduse in organism in cantitati care nu pot fi atinse prin alimentatie, nici chiar in cele mai sanatoase diete.
Suplimentarea poate, de asemenea, sa duca la administrarea de doze

mari dintr-o singura vitamina, luata “singura”. Vitaminele in stare pura au multi “companioni” care le ajuta sa isi indeplineasca functiile. De exemplu provitamina A (beta-carotenul) din alimente este insotit de sute de carotenoizi inruditi.

Administrarea unei singure pastile dintr-o vitamina anume nu reprezinta un remediu instant pentru momentele in care te simti epuizat sau in care nu ai energie. Insa ceea ce confera protectia de care avem nevoie este combinatia unei game intregi de compusi (despre majoritatea carora probabil ca nici macar nu stim…) din alimentatia din plante.
Atunci cand scoti in mod artificial unul dintre ei si il furnizezi complet in afara contextului, eficienta sa poate sa scada, iar anumite vitamine pot avea chiar efecte negative!

Aportul dietetic recomandat

Vitaminele – cele mai frecvente idei preconcepute 14

Multi oameni cred in mod gresit ca daca vitaminele in cantitati mici sunt bune pentru organism, administrarea unor cantitati mai mari va fi si mai benefica. In cazul vitaminelor, insa, este mult mai indicat sa urmezi celebra regula “mai putin inseamna mai mult”.

Vitaminele A, D, E si K sunt solubile in grasimi, ceea ce inseamna ca pot fi stocate in organism. Administrarea de doze mari din aceste vitamine, in mod special vitamina A, pe o perioada lunga de timp, poate duce la niveluri daunatoare in organism, mai ales daca nu ai un deficit diagnosticat din vitamina respectiva.

Unele dintre vitaminele solubile in apa pot avea si ele efecte secundare daca sunt luate in doze mari. De pilda, vitamina B6 a fost asociata cu leziuni nervoase, atunci cand este administrata in doze mari.
Pentru un adult sanatos care utilizeaza suplimente, se recomanda in general administrarea in cantitati apropiate de aportul dietetic necesar.
Suplimentele in doze mari nu ar trebui luate decat la recomandarea medicului!

Deficiente si boli

Vitaminele A, D, E si K solubile in grasime pot fi blocate in ficat si in grasimea corporala si depozitate pentru o perioada lunga de timp.
Vitaminele solubile in apa, precum complexul de vitamine B si vitamina C, sunt in general stocate doar pentru o perioada scurta de timp.
Pentru ca un deficit de vitamine sa iti afecteze sanatatea va fi in general nevoie de cateva saptamani sau luni. De pilda, va fi nevoie de cateva luni de privare de vitamina C pentru a face scorbut. O lipsa ocazionala, in cadrul unei alimentatii sanatoase, nu te va afecta, daca dieta ta uzuala consta intr-o gama variata de alimente proaspete.

Uneori suplimentele sunt necesare

Vitaminele – cele mai frecvente idei preconcepute 15

Suplimentele au intr-adevar un rol important pentru anumite categorii de persoane. De pilda, persoanele care urmeaza diete de slabit restrictive pe termen lung sau persoanele cu probleme de malabsorbtie, precum diaree, boala celiaca, fibroza chistica sau pancreatita, pot avea nevoie de suplimente.

Suplimentele cu acid folic sunt extrem de recomandate femeilor care au in plan o sarcina, si au ca scop diminuarea riscurilor de a avea un copil cu defecte de tub neural, precum spina bifida.
De asemenea, persoanele care urmeaza diete vegane, mai ales daca vorbim despre femei insarcinate, pot fi avantajate daca iau suplimente de vitamina B12.

Atunci cand medicul recomanda administrarea de suplimente cu vitamine, pacientii sunt incurajati sa consulte si un medic dietetician, care poate colabora cu medicul curant, pentru a oferi sfaturi legate de diete special concepute.
Daca ai intr-adevar nevoie de un supliment, e preferabil sa iei multivitamine la nivelul dietetic recomandat, mai degraba decat suplimente cu un singur nutrient sau multivitamine in doze mari.

Raceala si vitamina C

Vitaminele – cele mai frecvente idei preconcepute 16

Multi oameni cred ca vitamina C poate preveni banala raceala. In ciuda cercetarilor ample desfasurate in intreaga lume, nu exista inca dovezi puternice in sprijinul acestei opinii. Exista insa cateva studii care au aratat ca administrarea unor doze mari de vitamina C (peste 1000 de mg pe zi) in mod continuu sau de la primele simptome de raceala, pot ameliora simptomele si pot reduce durata bolii in medie cu o jumatate de zi. Vitamina C, insa, nu tine raceala la distanta!

De asemenea, trebuie sa iei in calcul riscurile importante pe care administrarea de doze mari de vitamina C le are pentru sanatate. Astfel, vorbim aici despre greata, crampe abdominale, dureri de cap, oboseala, pietre la rinichi si diaree. De asemenea, vitamina C in doze mari poate interfera cu capacitatea naturala a organismului de a procesa (metaboliza) alti nutrient, putand duce de pilda la acumularea unor niveluri periculoase de fier.

In plus, cantitatile in exces de vitamina C din organism pot influenta si rezultatele unor analize – asa cum sunt testele pentru diabet – dand rezultate false.
Adultii au nevoie de un aport zilnic de 45 de mg de vitamina C, orice cantitate in exces fiind excretata.

Stresul, depresia si anxietatea

Vitaminele – cele mai frecvente idei preconcepute 17

Unele deficiente de vitamine si de acizi grasi Omega-3 pot conduce la tulburari emotionale. Cu toate acestea, daca se intampla sa te simti epuizat, este mult mai probabil sa fie legat de stress, depresie sau de obiceiuri nesanatoase de viata (somn insuficient sau fumat), mai degraba decat de un deficit de vitamine.

Daca te simti sub tensiune nu inseamna ca vei ajunge imediat la deficit de vitamine, asa ca administrarea de suplimente de vitamine nu va face senzatia de stress sa dispara neaparat. Bolile psihice mai serioase precum schizofrenia sau tulburarile bipolare nu sunt cauzate si nici nu pot fi prevenite de vitamine, desi o dieta sanatoasa si un aport nutritiv adecvat poate ajuta o persoana bolnava sa faca fata mai usor bolii de care sufera.

Vitamina E si bolile cardiace

Vitamina E este extrem de promovata ca antioxidant benefic, care poate contribui la prevenirea bolilor de inima. Din nefericire, multe cercetari la scara larga nu au gasit nicio dovada ca suplimentele de vitamina E pot preveni moartea ca urmare a bolilor de inima. Ba mai mult, riscurile de moarte din orice cauza pot fi mai mari in cazul administrarii acestor suplimente.

Tratamentele impotriva cancerului

Vitamina A in doze mari nu trateaza cancerul. Mai mult decat atat, ea poate fi chiar toxica, mai ales daca este luata sub forma de pastile si nu din dieta.

Exista anumite dovezi ca vitamina E poate juca un rol redus in prevenirea unor forme de cancer, desi in mod egal exista si dovezi ca poate grabi declansarea altor tipuri de cancer! Cu toate acestea, aceste opinii nu au fost nici dovedite, nici combatute.

Desi exista voci care sustin ca megadoze de antioxidanti pot contribui la eficienta unor tratamente conventionale impotriva cancerului – asa cum sunt chemoterapia sau radioterapia – dovezile sunt departe de a sustine aceste afirmatii. De fapt, s-a aratat chiar ca megadozele de antioxidanti pot interfera cu unele tratamente medicamentoase impotriva cancerului, contribuind practic la protejarea celulelor canceroase, pe care terapiile conventionale au drept scop sa le distruga…

Descoperiri ale cercetarilor

Exista o serie de studii cu privire la utilizarea de suplimente, care au avut rezultate negative.

Astfel s-a descoperit ca vitamina A (beta-caroten) – despre care se credea ca reduce riscul aparitiei unor forme de cancer – poate fi asociata cu cresterea riscului aparitiei altor forme ale acestei boli necrutatoare, printre care cancerul de plamani la fumatori, atunci cand este luata sub forma de supliment.

Unele studii pe termen lung au relevat ca riscul cancerelor de prostata, de san, sau de plamani nu scade prin administrarea unor doze mari de suplimente de vitamina E, C sau seleniu.
In plus, persoanele care iau doze mari de suplimente cu vitamina E au avut rate mai mari de moarte prematura (mortalitate).

Vitaminele anti-ageing

Vitamina E este luata in discutie adesea ca un potential izvor al tineretii. Cu toate acestea, nu exista nicio dovada ca administrarea de doze mari dintr-o vitamina anume poate intarzia sau anula efectele imbatranirii. De asemenea, nu exista nicio vitamina care sa poata reda un apetit sexual pierdut sau care poate trata infertilitatea.

Citeste si: Vitamine pentru piele – pastreaza-ti tineretea!

Vitaminele si bolile cronice

Vitaminele – cele mai frecvente idei preconcepute 18

In foarte multe tari dezvoltate din intreaga lume, deficitul de vitamine este rar, insa nu la fel de rar este si aportul gresit din anumite vitamine. Mai mult, acesta a fost asociat cu un numar de boli cronice. Includem aici boli cardiovasculare, cancer si osteoporoza.
Exista cercetari in derulare care studiaza efectele administrarii de suplimente cu vitamine pentru prevenirea bolilor cronice, iar dovezile cu privire la nutritie si dieta sunt in continua schimbare. Iata de ce este important sa te consulti intotdeauna cu medicul tau inainte de a lua orice fel de vitamina in doze mari.

De retinut

Vitaminele nu sunt medicamente, si nici tratamente miraculoase.
Administrarea de doze mari de vitamine poate fi daunatoare, pentru ca organismul nu necesita vitamine decat in cantitati mici.
Consumul unei cantitati suficiente de fructe, legume si cereale integrale ii va conferi organismului vitaminele de care are nevoie, la nivelul adecvat si cu echilibrul optim.

Suplimentele cu vitamine nu pot inlocui o dieta sanatoasa, dar multivitaminele te pot ajuta daca dieta ta nu este cea potrivita.
Printre categoriile care pot avea nevoie de suplimente cu vitamine se numara femeile insarcinate si cele care alapteaza, precum si persoanele care consuma alcool in cantitati peste nivelul recomandat, consumatorii de droguri si persoanele in varsta.

Te-ar putea interesa si: Suplimente: vitamine si minerale de care ai nevoie zilnic!

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate