Yoga pentru degetele de la picioare

Daca nu stiai inca, toti copiii se nasc cu picior plat, insa majoritatea dezvolta la un moment dat in copilarie acea curbare sau arcuire a talpii. Din nefericire, din pricina uzurii naturale, a stilului de viata, ca si a fluctuatiilor de greutate – de pilda in perioada sarcinii – sau a anumitor afectiuni, printre care si tensiunea arteriala mare, diabetul sau artrita reumatoida, multi oameni ajung sa aiba picior plat dobandit la varsa adulta, sau platfus.

Viata de zi cu zi afecteaza sanatatea picioarelor

Yoga pentru degetele de la picioare 9

Laba piciorului reprezinta baza intregului corp. Ea este cea care face posibil contactul cu solul, ne stabilizeaza si ne sprijina pe parcursul fiecarei miscari. Asadar, este extrem de importanta. Cand ai mers ultima data in picioarele goale prin curte sau chiar prin casa? Cand ai incercat sa apuci ceva cu degetele de la picioare si cu talpa? Cel mai probabil, la fel ca majoritatea oamenilor, ultima data cand te-ai gandit la picioarele tale a fost cand ti-ai luat o pereche noua de incaltaminte sau dupa o noapte lunga pe tocuri…

Timpul indelungat pe care il petrecem in fiecare zi in masina, la serviciu, la cumparaturi si la eventuale iesiri seara ne obliga sa stam incaltati in majoritatea timpului. Incaltamintea este in general stramta in partea din fata – mai ales in cazul femilor – ceea ce in timp strange degetele si le determina sa ia forma pantofului. Poti vedea cu usurinta diferenta dintre felul in care arata laba piciorului unui copil si laba piciorului unui adult.
Statul incaltat tot timpul reduce, de asemenea, si capacitatea piciorului de a simti solul, de a se adapta si de a-si mentine forta necesara pentru a sustine tot corpul.
Daca resimti dureri de glezna sau de genunchi la mers, alergat sau sarit, motivele pot fi variate, dar e bine sa stii ca si problemele talpii pot fi unul dintre aceste motive.

Piciorul plat dobandit si remedierea problemelor

Yoga pentru degetele de la picioare 10

Piciorul plat dobandit poate fi dureros, iar uneori starile pe care le resimti sunt similare cu cele provocate de fasciita plantara – dureri ascutite in zona mediana a talpii si in calcai, dimineata sau la efort.

Asadar, este foarte util sa stii ce gen de intinderi, exercitii si incaltaminte sunt utile pentru ameliorarea simptomelor. Insa pentru a reconstrui arcuirea interna a talpii, este indicat sa incepi sa faci si “yoga pentru degete” – o tehnica folosita de fizioterapeuti pentru a-si ajuta pacientii sa isi stimuleze mobilitatea si sa construiasca muschii intrinseci ai picioarelor.
Partea buna este ca nu trebuie neaparat sa ai platfus pentru a te bucura de beneficiile pe care le aduce yoga pentru degete! Oricine poate profita, practic, de beneficiile acestui gen de miscari.

La nivelul boltei plantare exista o serie de oase ce contribuie la crearea unui numar mare de articulatii mobile. Picioarele sunt menite sa fie adaptabile la suprafetele pe care mergem. Daca oasele talpii sunt foarte plate, sau daca sunt rigide din cauza unei arcade inalte, oasele nu sunt mobile si atunci muschii nu pot lucra. E ca si cum cotul ar fi blocat la 90 de de grade, iar bicepsul nu ar putea sa isi efectueze raza completa de miscare.
Fara mobilitatea adecvata a talpii, modelele comune de miscare – precum mersul, alergarea sau chiar statul in picioare – sunt compromise, ducand in timp la dezechilibre in alte zone ale corpului.

Asadar, daca picioarele sunt extrem de rigide (ca niste scanduri mici), atunci cand mergi forta corpului nu va fi bine absorbita si vei resimti dureri la nivelul genunchilor, soldurilor si labei piciorului. O solutie este intarirea infrastructurii picioarelor, iar yoga pentru degete este extrem de benefica in acest sens.

Ce este yoga pentru degete?

Yoga pentru degetele de la picioare 11

In esenta, yoga pentru degete este un tip de antrenament de forta si mobilitate pentru picioare. Beneficiul sau principal este acela de a te ajuta sa antrenezi unii dintre muschii aflati in profunzime si care conecteaza toate oasele ce alcatuiesc bolta plantara.

Arcada sau curbura talpii exista datorita unei serii de muschi, astfel ca daca acesti muschi nu lucreaza, curbarea labei piciorului nu va exista. Si este important sa ai aceasta curbura, pentru ca in acest fel greutatea corpului va fi repartizata pe intregul picior.

Forta talpii

Talpile puternice se misca bine. Exista o multime de muschi si tendoane care sustin toate miscarile pe care le faci. Cum poti consolida aceste miscari si reda forta necesara piciorului? Exista doua moduri:

1. Muschii intrinseci – muschii care se gasesc numai in laba piciorului – pentru acestia sunt folosite exercitii precum miscari de tragere tip “short foot”.
2. Muschii extrinseci – muschi aflati in calcai sau in partea de jos a piciorului dar care au tendoane ce ajung pana la degete. Printre exercitiile pentru acesti muschi se numara ridicarile de calcai, ridicarile de talpa, ridicarile de degete si exercitiile pentru stabilitatea gleznei.

Degetul mare

Degetul mare este dublu ca si marime fata de celelalte degete si exista un motiv pentru asta: el te ajuta sa absorbi si sa transferi forta si de aceea este folosit pentru a impinge in podea/sol la alergare si la mers. El are nevoie de multa miscare – pana la 55 de grade – in timpul mersului.

Cum se face yoga pentru degete?

Yoga pentru degetele de la picioare 12

Yoga pentru degete este un tip destul de simplu de antrenament, insa el poate parea dificil in prima instanta, in functie de gradul de mobilitate al picioarelor. Poti face yoga pentru degete stand in picioare sau asezat pe scaun, si va trebui sa lucrezi fiecare picior pe rand.
Iata mai jos cateva exercitii pentru un start bun in antrenamentele de yoga pentru degete.

Pozitia tripod

Orice antrenament de yoga pentru degete va trebui sa inceapa din pozitia de tripod a talpii – ceea ce inseamna ca greutatea corpului va trebui sa fie distribuita egal intre articulatia degetului mare, articulatia degetului mic si calcai.

Tripodul uneste, practic, cele trei zone ale talpii cu ajutorul carora trebui sa mentii tot timpul controlul atunci cand stai in picioare. Ele se afla sub pernuta degetului mare, sub pernuta degetului mic si in mijlocul calcaiului. In mod ideal, ar trebui ca presiunea pe care o pui pe aceste trei puncte de sprijin sa fie egala atunci cand stai in picioare sau cand executi miscari de ridicare din pozitie statica (de pilda cand faci indreptari sau genuflexiuni).
Adesea, oamenii exagereaza presiunea pe partea din fata a talpii, lasandu-si cea mai mare parte a greutatii pe pernuta degetului mare, un obicei defectuos care poate duce si el la platfus!

Short Foot

Porneste din pozitia tripod pentru a avea un contact bun cu solul. Creaza tensiune in bolta plantara arcuind-o si mai mult cu ajutorul muschilor arcadei si mentinand degetele lipite de sol. Incearca sa tragi de partea din fata a talpii catre calcai, dar fara sa ridici degetele de pe sol.

Ridicari ale degetului mare

Pornind din aceeasi pozitie tripod, apasa degetele pe sol si mentinand tensiunea in arcada ridica degetul mare si coboara-l apoi usor la loc.

Ridicari ale degetului mic

Porneste din pozitia tripod si apasa degetul mare pe sol, mentinand tensiunea arcadei si ridicand toate celelalte degete. Revino apoi lent.

Departari de degete

Din pozitia tripod, ridica toate degetele de pe sol si departeaza-le cat de mult poti. Incearca sa tragi de ele cat mai mult, ca si cum ai incerca sa le alungesti. Aseaza apoi pe rand fiecare deget pe sol. Nu trebuie sa infigi degetele in podea, ci mai degraba incearca sa reproduci miscarea cu care prinzi mingea de baschet cu degetele de la mana.

In prima instanta iti va fi greu sa faci aceste miscari, mai ales daca in general ai tendinta sa iti lasi greutatea preponderent pe degetul mare. Miscarile pot fi extrem de dificile pentru ca vei antrena muschi care nu au mai fost lucrati de mult si care nu doar ca nu functioneaza, dar creierul nici macar nu mai “vorbeste” cu ei.
Asadar, pe cat de importanta este ca si exercitiu pentru efort muscular, yoga pentru degete restabileste si abilitatile neuromotorii.
Vestea buna este ca repetand suficient de mult, iti poti reconstrui mai rapid conexiunea creier-corp.

Cat de des trebuie sa faci yoga pentru degete pentru a avea cele mai bune rezultate?

Pentru a construi in mod real forta si mobilitatea talpilor si pentru a consolida semnalele pe care creierul le trimite catre talpi, ar fi indicat sa faci yoga pentru degete de doua ori pe zi, timp de doua minute pentru fiecare picior. Poti incerca sa asociezi aceste miscari cu un alt obicei, pentru a-ti fi mai simplu si a-l introduce in rutina ta normala. Poti incerca, de pilda, sa faci aceste miscari dupa ce te speli pe dinti, sau in timp ce iti bei cafeaua de dimineata.
De asemenea, poti folosi o minge mica pentru masajul talpii, facand miscari de du-te-vino pe bolta plantara si apoi de la calcai catre fiecare deget, astfel incat sa “trezesti” toti receptorii si sa conectezi piciorul cu creierul.

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate