5 situatii in care un antrenament de fitness devine ineficient

antrenament de fitness

Cand trebuie sa aducem mici modificari unui antrenament de fitness?

Da, exista posibilitatea ca, la un moment dat, un antrenament de fitness care a dat rezultate uimitoare in prima instanta, acum sa iti dea numai… batai de cap. Si nu spun ca este daunator, orice fel de miscare este mai mult decat minunata pentru sanatate, dar exista sanse ca acest antrenament sa nu te mai ajute sa iti indeplinesti obiectivul sau, pur si simplu, sa nu fie potrivit organismului tau sau nivelului la care te afli din punct de vedere fizic .

Asadar, daca actualul antrenament de fitness iti provoaca neplaceri, esential este sa nu renunti, ci sa aduci mici modificari in structura sa. Iata momentele cheie in care ar trebui sa ne regandim antrenamentul:

5 semne care iti spun ca e cazul sa schimbi un anternament de fitness

1. Febra musculara… permanenta

Este perfect normal sa ai febra musculara, in special daca esti la inceput, dar atunci cand aceasta se intinde de la un antrenament la altl si nici nu mai tii minte cum era fara dureri musculare, e cazul sa iti pui intrebarea daca nu cumva pauzele de recuperare sunt prea mici sau prea rare.

Ce poti face? Dupa un antrenament intens, ai grija ca urmatoarele 2 antrenamente sa fie mai blande, sau creste perioada de recuperare.

2. Antrenamentul nu mai functioneaza

Este normal sa atingem asa-numitele „faze de platou”, in care cantarul nu ne mai ofera nicio bucurie, cat de mica, iar una dintre cauze poate fi si suprasolicitarea despre care am vorbit mai sus; asadar, poti lua cateva zile pauza si apoi poti relua antrenamentul, pentru a vedea daca apar imbunatatiri. Pe de alta parte, un nou exercitiu sau cresterea timpului/ intensitatii antrenamentului (nu cu mai mult de 10% pe saptamana!) te poate ajuta considerabil.

3. Durerea de articulatii

Una este febra musculara, asta este durerea de articulatii, iar cea din urma chiar ar trebui sa te ingrijoreze si sa te determine sa-ti reevaluezi intregul antrenament de fitness.

Cea mai comuna cauza a durerilor de articulatii este lipsa incalzirii si a exercitiilor de stretching de dupa antrenament. 5-10 minute de incalzire sunt esentiale pentru a preveni accidentarile si durerile de acest tip, iar miscarile de stretching care vizeaza grupele musculare lucrare sunt, de asemenea, faorte importante.

Alta cauza a durerilor articulare este faptul ca ne avantam intr-un antrenament nou fara a acorda organsimului nostru suficient timp pentru a se adapta. Este bine sa-ti obisnuiesti corpul cu anumite exercitii inainte de a incerca sa bati recordul la numarul de repatari sau de minute fara pauza.

Incaltamintea inadecvata este a treia cauza majora a durerilor de articulatii, asadar asigura-te ca porti in picioare o pereche de pantofi sport buni, in special daca iti place sa alergi. Daca durerea persista, poate ca ar fi bine sa faci o puza de la exercitiile care pun o presiune mare pe articulatii (sarituri, jogging) si sa incerci, spre exemplu, innotul sau exercitiile cu greutati.

4. Sari peste antrenamente

Mereu apare ceva care te impiedica sa ajungi la sala sau sa iesi seara la alergat: fie mai ai ceva treaba pentru serviciu, fie esti prea obosit(a), fie nu mai faci fata treburilor casnice s.a.m.d…. ideea este ca efectiv nu ai timp! Scuze peste scuze.

Din cele 16 ore pe care le petreci treaz(a) pe zi, sigur iti gasesti 30-45 minute pentru miscare, iar daca astfel de motive nefondate te impiedica sa-ti respecti promisiunea catre tine, inseamna ca nu-ti place antrenamentul actual. Fie te plictiseste, fie este prea confortabil si nu-i gasesti rostul, fie ai incercat o multime de exercitii, dar nu le-ai acordat suficient timp pentru a vedea daca functioneaza pentru tine si… ai renuntat.

Stabileste-ti un obiectiv clar, consulta un specialist si incearca sa treci peste primele 3-4 antrenamente. Apoi, cele cateva zeci de minute de miscare vor reprezenta o adevarata bucurie in fiecare zi!

5. Stari de nervozitate si iritabilitate

Sportul creste eliberarea de endorfina, ne face mai fericiti si indeparteaza stresul. Perfect adevarat, cu o mica rectificare: atunci cand nu ne supraantrenam!

O intensitate/ frecventa prea mare a anternamentului si o importanta prea mica acordata recuperarii  conduc la stari de neliniste, nervozitate, chiar si insomnie, in special daca antrenamentul este realizat seara. Nu-ti forta organismul pentru ca nu astfel iti vei indeplini mai repede obiectivul, din contra!

Tu cat de des simti nevoia de a-ti modifica antrenamentul si de ce?

Multumim pentru vot!

3 Comments

  • Ce vrea Vio sa zica este termenul numit: periodizare ! Sta la baza tututor antrenamentelor, nu poti avea progres fara periodizare.

  • schimb antrenamentul odata la 4 saptamani…am 2 antrenamente care le fac unu 4 sapt unu 4 sapt….deoarece am nevoie de masa musculara….si pentru mine febra e un semn foarte bun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate