Antrenamentele dupa principiul Goldilocks

Principiul Goldilocks spune ca avem motivatia de varf cand lucram la task-uri care ne ofera nivelul adecvat de rezistenta, provocare si nivel de dificultate.

Daca ai avut impresia ca incapacitatea ta de a urma un plan tine de lipsa de motivatie sau poate chiar de lipsa fundamentala de vointa, te-ai inselat. Nu vointa este cea care te tine pe loc. Specialistii in fitness sustin ca majoritatea oamenilor se lupta sa-si pastreze elanul si ritmul pentru ca ignora o regula simpla – Regula Goldilocks.

Este vorba practic despre o reinterpretare a vechii povesti Bucle Aurii si Cei Trei Ursi, si desi poate parea ridicol, faptul ca gasesti ceea ce este potrivit pentru tine este secretul pentru o sanatate mai buna.
Regula Goldilocks spune ca avem motivatia maxima atunci cand lucram la task-uri care ofera nivelul potrivit de rezistenta, provocare si nivel de dificultate.
Cu alte cuvinte, daca iti asumi sarcini noi, care sunt prea usoare sau prea grele, motivatia, concentrarea si coerenta se duc.

Principiul Goldilocks

Antrenamentele dupa principiul Goldilocks 1

Intr-o lume ideala, ar trebui sa facem toti antrenamentul “numai bun” sau “exact cum trebuie” – intensitatea adecvata, durata exacta, recuperarea perfecta si numarul perfect de antrenamente. Insa multi sportivi nu reusesc sa isi dea seama cum pot face asta.

Daca te antrenezi prea mult si prea intens te vei suprasolicita.
Daca te antrenezi prea putin si prea usor nu vei avea rezultate.
Principiul Goldilocks te incurajeaza sa te antrenezi la nivelul adecvat, astfel incat sa poti progresa si sa devii mai bun, fara cresteri dramatice de intensitate sau de durata.

Sa presupunem ca nu ai mai facut sport de ani buni si vrei sa revii la sala anul acesta. Esti motivat si entuziasmat. Nimic nu te poate opri. Ca atare, decizi sa incerci un program de antrenament de 5 zile pe saptamana, in stil bodybuilding, conceput pentru 12 saptamani. Pe hartie arata minunat, iar volumul saptamanal si volumul total sunt suficiente pentru a transforma pe oricine. Contine cele mai bune exercitii si este sustinut de cele mai recente cercetari din domeniu.
Problema cu el este ca daca treci de la 0 antrenamente la 5 antrenamente pe saptamana, probabilitatea de succes este redusa. Este un salt prea mare din toate punctele de vedere. De la disciplina de a merge la sala 5 zile pe saptamana, pana la toata munca si stresul la care iti vei supune corpul, nimic nu este nici practic si nici realist.

Alegerea programului potrivit este esentiala. Cand incerci sa faci prea mult si prea devreme, e usor de anticipat ca vei pierde o zi sau doua. Zilele pierdute te-ar putea frustra si te vor determina sa renunti prematur la plan. Pe de alta parte, saltul dramatic de la lipsa antrenamentelor la un volum saptamanal mare creste riscul de accidentare, ceea ce iti va reduce increderea.
Si nici macar nu am ajuns la presiunea pe care un astfel de plan o va pune pe calendarul tau. Sa presupunem ca fiecare antrenament dureaza 60 de minute. Trecerea de la 0 minute de sport la 300 de minute pe saptamana este ambitioasa si uriasa.

Ti se spune ca trebuie sa te antrenezi intr-un anumit mod pentru a vedea schimbari. In realitate, salturile mici aduc si ele schimbari iar pe masura ce devii mai bun, vei mari si cat lucrezi. Este un cliseu sa le spui oamenilor sa se bucure de calatorie, insa exista si o lectie foarte reala in acest indemn: daca vrei prea mult si prea devreme, rareori vei avea parte de rezultatele pe care le doresti.

Cum alegi calea mai buna?

Antrenamentele dupa principiul Goldilocks 2

Cand motivatia este la cote inalte, vrei sa crezi ca poti face orice (si chiar poti). Insa atingerea obiectivelor presupune sa iti creezi o cale care sa mareasca sansele de a reusi, nu inseamna sa te arunci cu capul inainte intr-un plan fara sa tii cont de la ce pornesti.

Cand nu te gandesi la drum, in general nici rezultatele nu vin.
Iata ce se intampla de obicei: probabil ca in prima saptamana (sau in primele doua) vei ajunge la toate sedintele de antrenament, pentru ca motivatia ta va fi la cote inalte, (presupunand ca nu te zdrobeste durerea), dar odata ce te trezesti la realitate, consecventa si puterea vointei incep sa se estompeze si iti pierzi elanul si determinarea.
Ceea ce este prea comun in programele de fitness „minunate” sunt accidentarile provocate de suprasolicitare.
Ceea ce este prea frustrant la multe antrenamente sunt calendarul si asteptarile nerealiste.

Ceea ce nu iti trebuie pentru a vedea rezultate este sa te muti la sala de sport si sa te chinui la fiecare masa.
Este important sa intelegi ca cele mai bune rezultate vin din schimbari mici pe care le poti sustine permanent, cu cat mai putin stres posibil.

Punctul de pornire si parcursul

Antrenamentele dupa principiul Goldilocks 3

Daca vrei sa revii in joc – si sa-l si castigi – avantajul tau principal va trebui sa fie consecventa. Chiar daca inceputul poate parea lent, nu este asa!
Pentru a trasa un parcurs mai bun, stabileste clar de la ce pornesti – valoarea de referinta – si unde vrei sa ajungi. In valoarea de referinta poti include nivelul de fitness, de cate ori te antrenezi pe saptamana si volumul de antrenament cu care te simti confortabil in acest moment. Pentru ca toate acestea sa reprezinte valoarea de pornire trebuie ca antrenamentul actual sa iti fie confortabil, sa nu te epuizeze si sa nu simti ca te expui riscurilor de accidentare. Acesta este punctul din care va trebui sa pornesti si vei porni tocmai pentru ca gradul de confort pe care ti-l ofera nu vine cu niciun stimul si deci nu te ajuta sa evoluezi si sa obtii castiguri semnificative.

Nu ai nevoie de un antrenor personal care sa iti spuna cum sa iti faci programul cat mai convenabil. Doar tu stii ce poti face pentru inceput. Trebuie sa creezi schimbare, dar fara sa iti bulversezi toata viata. Iar cei mai buni antrenori personali stiu ca ceea ce te va ajuta cu adevarat este crearea unui plan adecvat stilului tau de viata.

Iata un sfat profesionist pe care e bine sa ti-l amintesti de fiecare data cand ai momente dificile: e important sa faci diferenta intre „suficient” si “ideal”. „Suficient” vine in intampinarea ta, acolo unde esti, si este realizabil. Iar cand ceva este realizabil, il faci in mod repetat, increderea creste, se formeaza obiceiuri, comportamentele se schimba si devii mai bun.
Pentru a te asigura ca data viitoare te vei descurca mai bine, lasa actiunea sa se transforme in rezultate. Gaseste un plan care suna provocator, dar si pe care esti 95% increzator ca il poti face fara indoiala in urmatoarele 4 pana la 6 luni.

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate