Apa hidrogenată si beneficiile ei pentru sportivi

0
541
Apa hidrogenată reduce stresul oxidativ

Dacă faci sport de performanță sau chiar ca amator, vrei să câștigi. Vrei să te depășești, să poți mai mult cu fiecare zi, cu fiecare lună, cu fiecare an de antrenament în plus. Dictonul “Mai repede, mai sus, mai puternic!”, e la fel de valabil și azi cum era acum 2000 de ani.

Nu e de mirare că sportul e un domeniu de avangardă unde cercetătorii caută asiduu noi metode de a ajuta corpul uman să își depășească limitele.

Așa apar noi suplimente nutritive, noi aparate pentru recuperare și refacere, noi metode de antrenament. Despre un nou ingredient care îți poate crește performanța sportivă vom vorbi și noi astăzi.

Fă cunoștință cu …

Apa hidrogenată – o apă care îți oferă mai mult decât hidratare

Apa poate dizolva diverse substanțe, printre care și gaze. Apa hidrogenată este o apă care are în ea hidrogen molecular dizolvat (H2).

Gândește-te la apa minerală carbogazoasă. Aceea este o apă care are bioxid de carbon dizolvat. Apa hidrogenată este echivalentul apei carbogazoase, dar în loc de bioxid de carbon are hidrogen gazos dizolvat în ea.

Sigur te întrebi ce importanță are faptul că apa hidrogenată conține hidrogen molecular dizolvat. Despre asta vom vorbi chiar acum.

Începând cu anul 2006 oamenii de știință au început să studieze efectele hidrogenului molecular în ameliorarea și tratarea a diverse boli. După 12 ani și aproape 600 de cercetări medicale, s-a dovedit că hidrogenul molecular este benefic în tratarea a peste 160 de modele de boli.

Hidrogenul molecular poate fi administrat în mai multe moduri. Unul dintre cele mai folosite și eficiente moduri de administrare a hidrogenului molecular este apa hidrogenată.

Apa hidrogenată și efortul fizic

Chiar dacă hidrogenul molecular are efecte benefice în multe boli, în acest articol este dedicat beneficiile acestuia pentru performanța sportivă însă.

Iată efectele pe care apa hidrogenată le are în corp și care te interesează dacă faci sport sau orice fel de efort fizic:

 • crește energia,
 • îmbunătățește performanța sportivă și recuperarea,
 • reduce durerea și inflamația,
 • neutralizează radicalii liberi și sprijina producția de enzime și antioxidanți a corpului

Efectele efortului fizic asupra organismului

Când faci eforturi foarte scurte și intense, cum sunt sprinturile sau seriile scurte de mișcări grele, consumi energia stocată sub formă de ATP în celule. Pentru a avea performanțe maxime în acest tip de antrenament, trebuie să fii capabil să produci suficient de mult ATP în intervalul dintre două sprinturi/serii scurte. Altfel, performanța ta va scădea.

Când faci efort continuu pentru mai mult de 15 secunde, ATP-ul din celule este deja consumat și corpul începe să folosească pentru energie glicogenul stocat în mușchi și în ficat, ceea ce duce la acumularea de acid lactic. Acumularea de acid lactic duce la oboseală și febră musculară. Când ai febră musculară sau ești obosit, performanțele tale scad și plăcerea de a face sport dispare.

Atunci când faci sport, sau orice efort mai mare decât starea de repaus, în corp se declanșează o serie de fenomene, care au diferite efecte.

Corpul are nevoie și de un aport mai mare de oxigen atunci când faci efort, iar nivelul crescut de oxigen duce la o cantitate mărită de radicali liberi.
Stresul oxidativ îți afectează celulele și duce la slăbirea și chiar moartea celulelor, cauzând oboseală, slăbiciune, inflamație și degradarea mușchilor.
Stresul oxidativ este mult mai accentuat atunci când faci antrenament fizic.

În continuare vom vedea cum apa hidrogenată te poate ajuta în fiecare dintre aspectele de mai sus.

Apa hidrogenată îți crește nivelul de energie

Apa hidrogenată îți crește nivelul de energie

ATP (Adenozin Trifosfat) este moneda de schimb energetică în corpul tău. Orice schimb de energie din corp se face prin ATP. Fie că te hrănești cu carbohidrați, proteine sau grăsimi, în cele din urmă ele ajung să fie descompuse până când din compușii lor este creat ATP. Capacitatea celulelor tale de a regenera cât mai repede ATP-ul dă capacitatea ta de efort.

ATP-ul este sintetizat în mitocondrii. Conform cercetărilor medicale, apa hidrogenată îmbunătățește funcțiile mitocondriilor, crește cantitatea de ATP produsă și este posibil să inducă biogeneza mitocondriilor. (4)

Corpul produce radicali liberi în fiecare moment din oxigenul pe care îl respirăm. Este ceva inevitabil pentru orice proces aerobic din corpul tău. Radicalii liberi afectează funcționarea tuturor componentelor celulelor, inclusiv a mitocondriilor. Apa hidrogenată sprijină funcționarea celulei prin neutralizarea radicalilor liberi.

Hidrogenul este cea mai mică moleculă. De aceea poate trece rapid prin membranele celulare și neutralizează radicalii liberi. Astfel, hidrogenul protejează mitocondriile și le permite să producă nivele optime de ATP, iar tu ai mai multă energie.

Când faci efort pe o durată mai mare, începi să folosești glicogen pentru a produce energie. Cercetările arată că apa hidrogenată te ajută și aici, deoarece hidrogenul sprijină ficatul să stocheze o cantitate mai mare de glicogen. (4)

Dacă vrei mai multă energie ca să obții maximum de rezultate, folosește apa hidrogenată pentru a-ți crește cantitatea de ATP și depozitele de glicogen. Vei fi capabil de mai mult efort și vei obosi mai puțin.

Apa hidrogenată reduce acumularea de acid lactic

Apa hidrogenată reduce acumularea de acid lactic

De fiecare dată când faci efort aerobic și arzi glicogen, în mușchi începe să se producă și să se acumuleze acid lactic. Pe lângă faptul că apare oboseala, febra musculară și că te recuperezi mai greu, acumularea de acid lactic poate duce la acidoză metabolică indusă de antrenament.

Acidoza metabolică indusă de antrenament apare destul de des la persoanele foarte active și la sportivii de performanță. Partea proastă la acidoza indusă de antrenament este că tu de obicei nu știi că o ai. Dacă observi că nu mai ai aceleași performanțe, s-ar putea să fii și tu afectat de ea.

Iată câteva studii care arată eficiența apei hidrogenate asupra gradului de oboseală și a acumulării de acid lactic în țesuturi:

Unul dintre studii a măsurat cum variază oboseala musculară și nivelul de acid lactic la două grupuri de sportivi de înaltă performanță, în condiții de antrenamente intense controlate de protocoale stricte de testare.
S-a constatat că la grupul de sportivi care au consumat apă hidrogenată înainte de antrenament oboseala musculară și nivelul de acid lactic din sânge au scăzut.
Concluzia studiului: apa hidrogenată poate îmbunătăți performanța sportivă la sportivii de performanță.(5)

Un alt studiu a analizat nivelul maxim de efort perceput și acumularea de acid lactic la viteze maxime de alergare, în antrenamente intense. Concluzia studiului: “…apa hidrogenată scade nivelul de stres fizic în timpul antrenamentelor foarte intense…”.(6)

În fine, în studiul Kosuke Aoki, et al Medical Gas Research, din 2012 se arată:

“Hidratarea adecvată cu apă hidrogenată înainte de antrenament a scăzut nivelul de acid lactic din sânge și a redus efectul de degradare indusă de efort a capacității de funcționare a muschilor.”

Apa hidrogenată reduce stresul oxidativ

Apa hidrogenată reduce stresul oxidativ

Oricând faci un efort mai mare decât cel cu care ești obișnuit, așa cum se întâmplă atunci când te antrenezi sau faci sport, crești nivelul de stres oxidativ la care îți supui corpul. Cantitatea de radicali liberi din celule crește și afectează funcționarea acestora, ceea ce îți scade performanța și poate duce în timp la uzura fizică prematură (1-3).

O modalitate de a diminua stresul oxidativ în exces e să iei antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi. Poate cel mai puternic antioxidant este, ai ghicit, hidrogenul molecular, H2. Iar apa hidrogenată ți-l pune la îndemână oriunde ai fi, la sală, la birou sau acasă.

Hidrogenul molecular este un antioxidant special, capabil să neutralizeze selectiv radicalii liberi din celule. Hidrogenul neutralizează radicalul hidroxil (OH-) și ionii pozitivi de oxigen (O+), dar nu neutralizează radicalii liberi folositori pentru funcționarea celulei, cum ar fi oxidul nitric (NO).

Apa hidrogenată te ajută să te recuperezi și să te vindeci mai repede

Recuperarea după efort nu se limitează doar la refacerea musculară. Pe lângă mușchi, trebuie să îți reechilibrezi și sistemul hormonal, să te reîncarci psihic și poate să vindeci anumite leziuni cum ar fi întinderile de mușchi sau ligamente.

Apa hidrogenată poate fi un aliat important pentru tine și în această situație:

 • Hidrogenul molecular ajută la tratarea inflamației, a leziunilor cauzate de stresul oxidativ, și a leziunilor țesuturilor moi apărute atunci când faci sport. (10)
 • Hidrogenul ajută la menținerea homeostazei enzimelor incluzând glutationul, superoxid dismutaza, catalaza și altele. (4).
 • Hidrogenul îmbunătățește funcționarea creierului și funcțiile neurologice prin îmbunătățirea semnalizării celulare (4,11).

Apa hidrogenată te hidratează mai bine

Când hidrogenul din apa hidrogenată anihilează radicalii liberi cum sunt radicalul hidroxil sau radicalii de oxigen, rezultatul reacției este apa. Cu fiecare radical liber neutralizat de către hidrogen, celulele tale sunt mai hidratate. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care niciun studiu nu a descoperit vreun efect negativ al consumului de apă hidrogenată.

De unde poți obține apa hidrogenată

Cred că deja te întrebi de unde poți să iei și tu niște apă hidrogenată înainte de următorul antrenament. Din fericire pentru tine, în ultima perioadă apa hidrogenată a devenit accesibilă pentru oricine. Există mai multe moduri prin care o poți obține, cum ar fi:

 • Generatoare de apă hidrogenată portabile
 • Generatoare de apă hidrogenată conectate la rețeaua de apă
 • ​Ionizatoare de apă electrice
 • Filtre de apă cu alcalinizare

Pentru tine ca sportiv, cele mai la îndemână sunt sunt generatoarele de apă hidrogenată portabile, pentru că le poți lua cu tine oriunde mergi. Mai au și avantajul că, dintre toate tipurile de aparate de mai sus, sunt și cele mai accesibile ca preț.

Cred că ți-am stârnit curiozitatea și că vrei să testezi apa hidrogenată sau să afli mai multe despre ea. Dacă eșți deja hotărât să o testezi, ia-ți un generator de apă hidrogenată.

Referințe:

 1. Djordjevic D, Cubrilo D, Macura M, Barudzic N, Djuric D, Jakovljevic V. The influence of training status on oxidative stress in young male handball players. Mol Cell Biochem. 2011;351(1–2):251–259.
 1. Tanskanen M, Atalay M, Uusitalo A. Altered oxidative stress in overtrained athletes. J Sports Sci.2010;28(3):309–317. doi: 10.1080/02640410903473844.
 1. Jackson MJ. Muscle damage during exercise: possible role of free radicals and protective effect of vitamin E. Proc Nutr Soc. 1987;46(1):77–80. doi: 10.1079/PNS19870010.
 1. T. Lebarron The Actions of Molecular Hydrogen in the Body, MHI, March 4, 2013
 1. Pilot study: Effects of drinking hydrogen-rich water on muscle fatigue caused by acute exercise in elite athletes. Med Gas Res. 2012 Jul 12;2:12. doi: 10.1186/2045-9912-2-12.
 1. Ostojic SM, Stojanovic MD. Hydrogen-rich water affected blood alkalinity in physically active men. Res Sports Med 2014; 22: 49–60
 1. Ohsawa I, Ishikawa M, Takahashi K, Watanabe M, Nishimaki K, Yamagata K, Katsura K, Katayama Y, Asoh S, Ohta S. Hydrogen acts as a therapeutic antioxidant by selectively reducing cytotoxic oxygen radicals. Nat Med. 2007;13(6):688–694. doi: 10.1038/nm1577.
 1. Kosuke Aoki, Atsunori Nakao, Takako Adachi, Yasushi Matsui, and Shumpei Miyakawa Hong Y, Chen S, Zhang JM. Hydrogen as a selective antioxidant: a review of clinical and experimental studies. J Int Med Res 2010; 38: 1893–1903
 1. Hong Y, Chen S, Zhang JM. Hydrogen as a selective antioxidant: a review of clinical and experimental studies. J Int Med Res 2010; 38: 1893–1903
 1. Ostojic SM, Stojanovic MD, Hoffman JR. Effectiveness of molecular hydrogen in the management of musculotendinous injuries. Med Sci Sport Exerc 2014; 46: S156–S157
 1. Kenji Dohi, Brian C. Kraemer, Michelle A. Erickson, Pamela J. McMillan, Andrej Kovac, Zuzana Flach bartova, Kim M. Hansen, Gul N. Shah, Nader Sheibani, Therese Salameh, and William A. Banks. Molecular Hydrogen in Drinking Water Protects against Neurodegenerative Changes Induced by Traumatic Brain Injury, Injury PLoS One. 2014 Sep 24;9(9):e108034.
Informaţiile publicate de topfitness.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Aceste informatii sunt furnizate numai in scop informativ. Ele nu sunt destinate a fi si nu trebuie sa fie invocate ca sfaturi medicale. Este posibil ca aceste informatii sa nu se aplice fiecarui individ si inainte de a utiliza oricare dintre informatiile furnizate de site-ul Topfitness.ro ar trebui sa contactezi un medic specialist. Daca utilizezi oricare dintre informatiile furnizate de acest site, faci acest lucru pe proprie raspundere, fara dreptul de a face orice plangere impotriva Topfitness.ro, ca rezultat al informatiilor furnizate.

LASA UN MESAJ:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.