Ce inseamna o portie de cartofi prajiti pentru sanatatea ta

cartofi prajiti

Cartofi prajiti, gustarea – dezastru!

Rumeni, crocanti, gustosi… cu greu ne putem abtine in fata unei portii aburinde de cartofi prajiti, fie ei cumparati de la fast-food-ul din colt sau preparati cu dragoste, acasa. Dar trebuie sa o facem! Dincolo de faptul ca se depun aproape vazand cu ochii pe abdomen si coapse, cartofii prajiti reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate, continand, pe langa grasimi periculoase, substante cancerigene.

Iata ce ar trebui sa-ti amintesti inainte de a te aseza la masa, in fata unei farfurii pline de cartofi prajiti aurii.

Cartofi prajiti – calorii, continut nutritiv si riscuri la adresa sanatatii

Conform Livestrong.com, o portie de 65g cartofi prajiti congelati, prajiti in ulei vegetal si fara adaos de sare, adica aproximativ 10 cartofi prajiti, inseamna in jur de 100 calorii “goale” (5% din necesarul caloric zilnic), 16g de carbohidrati, 1g de fibre, 1.5g de proteine, 3g de grasimi si 15mg de sodiu. Atentie: acesti cartofi nu contin cantitatile enorme de ulei si sare folosite in restaurantele fast-food. Dar chiar si asa, atunci cand consumam cartofi prajiti, ne oprim oare la 10?

Cartofii prajiti sunt extrem de bogati in grasimi saturate, conducand la obezitate, crescand nivelul de colesterol rau si riscul de boli de inima, accident vascular cerebral sau diabet de tip II. Fiind o sursa bogata de carbohidrati cu absorbtie rapida, cartofii prajiti fie sunt utilizati imediat ca sursa de energie, fie depozitati, la fel de repede, sub forma de grasime. Iar cum putini dintre noi ies sa alerge dupa o astfel de masa bogata, cartofii prajiti vor fi convertiti automat in… strat adipos, atat de greu de inlaturat.

Insa adevaratul pericol al consumului de cartofi prajiti nu este numarul mare de calorii continut, ci ceea ce se numeste acrilamida, o substanta neurotoxica si cancerigena, ce se elibereaza atunci cand amidonul din cartofi intra in contact cu grasimile incinse din ulei.

Aceasta substanta a fost descoperita in alimentele prajite (nu doar in cartofi prajiti, ci si in chipsuri, biscuiti, prajituri etc.) in urma cu aproximativ 10 ani, acestea continand-o in cantitati si de 20 ori mai mari decat doza zilnica admisa pentru a ne proteja sanatatea.

Daca adaugam si compusii toxici rezultati in urma prajiti unor grasimi precum uleiul de floarea soarelui, ne putem da usor seama de ce cartofii prajiti reprezinta o adevarata bomba cu ceas pentru sanatate. Acrilamida a fost asociata cu un risc crescut de cancer ovarian, uterin sau la rinichi, dar si cu nasterea bebelusilor cu o greutate mai mica decat cea normala.

Nu in ultimul rand, continutul mare de sodiu al cartofilor prajiti determina cresterea tensiunii arteriale, a riscului de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral. Recomandat este sa nu depasim o lingurita de sare pe zi, incluzand sarea din alimentele consumate zilnic (de la lactate la oua sau paine), insa un om obisnuit deja consuma o cantitate mult mai mare de sare fara a adauga sare la mancare. O portie de cartofi prajiti nu ar face decat sa agraveze semnificativ situatia…

Cartofi prajiti si… alternativele

Insa una dintre greselile noastre este aceea ca atribuim toate aceste amenintari la adresa sanatatii ale cartofilor prajiti cartofului, in general. Cartoful este o leguma foarte sanatoasa, care chiar scade apetitul si intensifica arderea grasimilor, daca stim cum sa il consumam.

Asadar, va mai fi la fel de greu sa rezisti in fata cartofilor prajiti?

Multumim pentru vot!

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate