Ce procent de grasime este bine sa avem in organism?

Procentul de grasime este grasimea raportata la greutatea totala a unei persoane si este influentat de sexul acesteia, de inaltime, factori genetici. Exista o anumita plaja a procentului de grasime considerat in regula, insa nu trebuie sa te bazezi pe asta cand iti faci un plan la sala. Desi cei mai multi care se incadreaza in aceste procente considerate OK au intr-adevar o forma de zile mari, nu se intampla la fel in toate cazurile. In acest articol, vom vedea care sunt procentele de grasime ideale pentru femei si barbati, in functie de varste, dar vom vedea si ce procent de grasime au anumite categorii de persoane, cum ar fi ciclistii sau gimnastii.

Sexul si varsta determina procentul de grasime din organism

Scopul majoritatii celor care merg la sala este sa slabeasca, sa scape de grasimea nedorita, de parca grasimea ar fi un lucru rau prin definitie. Grasimea are un rol bine definit in organism si un nivel prea scazut al ei nu este recomandat, deoarece este legat de anumite boli, dupa cum un nivel ridicat al grasimii este mai mereu corelat cu niveluri ridicate ale colesterolului si ale tensiunii arteriale, ceea ce duce la cresterea riscului de a suferi un atac de cord sau infarct. Un nivel mare al grasimii poate sa fie legat chiar si de cancer sau de diabet. Iar in cazul barbatilor, poate sa duca la disfunctii erectile.

Sexul si varsta determina procentul de grasime din organism

Se considera ca procentul de grasime din corp trebuie sa fie in jur de 8% pana la 20% pentru barbatii intre 20 si 39 de ani, iar pentru barbatii de la 40 la 59 de ani, intre 11% si 22%. Pentru femei aceste valori sunt diferite: intre 20 si 39 de ani procentul de grasime este recomandat sa se situeze intre 15% si 31%, iar de la 40 la 59 de ani, intre 23% si 32%. Pentru a vedea daca te incadrezi in limite, foloseste-te de tehnologia din ziua de astazi: scanere mobile care iti arata procentul de grasime din organism, trackere de fitness, sau aparate folosite de medici.

Inainte, insa, de a te apuca sa dai jos grasimea pe care o consideri in plus, trebuie sa stii ca exista doua tipuri de grasime: esentiala si depozitata. Grasimea esentiala este, dupa cum ii spune si denumirea, extrem de importanta pentru functionarea organismului, iar grasimea depozitata este cea stocata de organism ca urmare a unui surplus de grasime. Vom vorbi pe larg despre fiecare din aceste tipuri de grasimi in continuare.

Grasimea esentiala

Grasimea esentiala

Incepem cu grasimea esentiala care este fundamentala pentru ca noi sa existam. Procentul de grasime esentiala din corpul unei femei, raportat la greutatea ei totala: 10-13%. La barbati acest procent se situeaza intre 2-5%. Grasimea esentiala provine din acizii grasi, ca de exemplu cei din peste (omega 3), din seminte si nuci. Degeaba ingeram suplimente alimentare cu vitamina A sau K, sau mancam alimente care le contin, daca nu avem si acizii grasi esentiali care sa ne ajute organismul sa le absorbim mai bine.

Pe langa aceste vitamine, si calciul este absorbit mai rapid in organism. Functionarea sistemului imunitar este stimulata atunci cand avem grasimi esentiale in organism, sangele nu se mai strange in cheaguri care unora le pot produce mari probleme, iar temperatura interna a corpului nu sufera din cauza modificarilor prea bruste din exterior.

Grasimea depozitata

Alimentatia este de-a dreptul un proces miraculos. Mancam alimente si aproape totul se transforma in energie. Resturile nedigerate sunt eliminate cu ajutorul sistemului excretor, iar substantele care nu sunt necesare imediat organismului sunt stocate pentru o folosire ulterioara.

Grasimea depozitata

Problema apare cand noi tot ii dam organismului ce sa stocheze si el ajunge sa stocheze mult prea multe substante din tot ceea ce i-am dat noi. Caloriile ingerate la o masa sunt distribuite in multe parti in fabrica numita organismul uman: unele merg la sistemul respirator, ajutandu-ne sa respiram, cu tot ceea ce inseamna asta, de la inspiratie si expiratie pana la functionarea plamanilor si oxigenarea tuturor celulelor si organelor; altele merg la inima, facand-o sa mai bata inca o data, si inca o data, si inca o data. Insa nu sunt folosite toate caloriile.

Unele sunt transformate in trigliceride care formeaza grasimea depozitata. Aceasta nu este rea, insa daca noi tot ii dam organismului posibilitatea sa acumuleze grasime, acesta va face intocmai. Iar noi ne vom ingrasa. Reversul este atunci cand nu mancam, iar organismul se foloseste de rezervele de grasime pentru a o transforma in energia necesara vietii. In acest caz, organismul slabeste. Aceasta nu este o solutie pentru a slabi. In general, cei care si-au folosit rezervele de grasime si au slabit au fost cei rataciti in munti, care nu au mancat cu zilele sau cei bolnavi, iar situatia lor a fost la limita supravieturii.

Deci, pana la urma, niciun tip de grasime din cele prezentate mai sus nu este rau. Si grasimea depozitata se poate dovedi benefica, si cateodata chiar esentiala, atunci cand situatia este critica. Si de ce vrem sa scapam de ea? Ideea este ca nu vrem sa scapam de grasime, ci doar de ceea ce este in plus si pare ca nu se va debarasa de noi niciodata. Iar cel mai simplu lucru pentru a reusi este sa avem o dieta echilibrata si care sa ni se potriveasca noua, nimanui altcuiva, si un stil de viata dinamic. Degeaba mananci rational si bio si stai toata ziua la calculator; ai nevoie si de miscare pentru o viata sanatoasa.

Ce procent de grasime ar trebui sa avem?

Ce procent de grasime ar trebui sa avem?

In primul rand, nimic nu “trebuie”, nimic nu este batut in cuie. Procentul de grasime potrivit pentru o persoana poate sa nu fie potrivit pentru alta. In acest articol, va aratam care sunt procentele de grasime care sunt corelate cu o viata sanatoasa, insa de la a avea un anumit procent de grasime si a trai o viata cu adevarat sanatoasa e cale lunga. Asadar, barbatii care doresc un procent de grasime ideal, trebuie sa tinteasca spre 8%-20%, dar numai daca au intre 20 si 39 de ani. O femeie din acelasi interval de varsta ar trebui sa isi doreasca un procent al grasimii intre 15% si maxim 31%.

Ciclistii, gimnastii si cei care participa la triatlon au intre 5% si 12%. Conform regulii de mai sus, au mai putin de 8% grasime, asadar ceva este in neregula cu ei, insa au alte criterii in ceea ce priveste dieta, exercitiul fizic si viata pe care o duc, de aceea procentul de grasime mentionat in cazul lor este OK.

Inainte de a gandi ca grasimea este rea sau de a-ti face probleme ca ai un procent mai mare sau mai mic decat “idealul”, ia in calcul tot ceea ce traiesti, viata pe care o duci si, daca este nevoie de o schimbare, schimba-ti mai intai modul de viata, stilul alimentar, programul de somn etc, iar procentul de grasime va ajunge si el, in timp, la nivelul corespunzator.

 

5/5 - (3 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate