Cum consumul de zahar in exces ne distruge tenul

consumul de zahar

Consumul de zahar in exces determina aparitia acneei

Riscurile consumului de zahar peste limitele normale nu ne sunt straine – obezitate, sanatate orala precara, hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare etc – insa putine persoane stiu ca zaharul in exces ataca tenul, cauzand aparitia acneei si a ridurilor inainte de vreme. Iata de ce…

Consumul de zahar in exces distruge colagenul

Alimentele cu indice glicemic mare sunt convertite in glucoza in organism, ceea ce conduce la cresterea nivelului de insulina, iar cresterea brusca a nivelului de insulina cauzeaza un raspuns inflamator puternic in intregul organism. Inflamatia da nastere enzimelor care ataca elastina si colagenul din piele, determinand aparitia umflaturilor si a ridurilor.

Zaharul digerat se ataseaza de glicogenul din piele  si ii ataca structura printr-un proces numit glicare. Scaderea cantitatii de glicogen si elastina din derm accelereaza procesul de imbatranire a pielii si accentueaza imperfectiunile cum ar fi acneea sau petele.

Si-ar mai fi ceva: cu cat consumul de zahar este mai mare, cu atat esti mai expus riscului de a dezvolta rezistenta la insulina, ceea ce conduce, printre altele, la cresterea excesiva a parului facial.

Consumul de zahar „bun” si „rau”

Zaharul nu se gaseste doar in dulciuri si fast-food, ci si in fructe, asadar ce facem pentru a mentine o dieta sanatoasa evitand toate riscurile mai sus enumerate?

Simplu: evitam alimentele bogate in carbohidrati simpli care provoaca o crestere brusca a nivelului de insulina si care, de cele mai multe ori, contin si cantitati mari de grasimi saturate. Cu alte cuvinte, taie din meniul tau painea alba, chipsurile, preparatele de fast food, sucurile bogate in zahar, ketchup-ul , dressing-urile etc si redu cantitate consumata de gemuri, paste, iaurturi „cu fructe”, dulciuri.

Cat priveste fructele, chiar daca sunt foarte santoase si trebuie sa reprezinte o parte importanta din dieta noastra, incearca sa le alegi mai des pe cele cu indice glicemic mic (vezi aici lista fructelor cu indice glicemic mic si mare).

De asemenea, consuma cat mai des alimente bogate in fibre care incetinesc absorbtia zaharului in organism si mentin glicemia la un nivel relativ constant .

Pofta buna!

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate