Ce poate determina cresterea apetitului: 3 cauze frecvente

cresterea apetitului

Cresterea apetitului – cauze si… urmari

Cresterea apetitului – iata un lucru pe care multi dintre noi l-am experimentat adesea, si pe care l-am pus cel mai adesea in seama  vremii, oboselii sau chiar locului in care ne aflam (la munte parca ai mai multa pofta de mancare, nu-i asa?).

Ei bine, situatia nu este chiar atat de simpla, iar cresterea apetitului, insotita de un stil de viata sedentar, conduce rapid la obezitate. Pentru a elimina aceasta problema, trebuie sa descoperim in prima instanta ce a determinat aparitia ei.

Iata, asadar, 3 cauze comune ale cresterii apetitului:

– Mananci, dar organismul tau este “flamand”

Pare o contradictie, nu-i asa? Dar nu este. Acest lucru se petrece atunci cand consumam des “junk food”, alimente cu un continut foarte mare de calorii, zahar si grasimi saturate/ trans, care nu ofera organismului nostru nutrientii de care are nevoie.  Asadar, chiar daca ne hranim, corpul nostru nu primeste vitaminele si mineralele esentiale bunei sale functionari si… cere mai multa hrana.

Gandeste-te la urmatorul aspect: poti consuma mai mult de 1-2 mere intr-o seara? Mai greu, dar in mod sigur poti rontai un castron de chips-uri destul de usor…  Explicatia este simpla: odata ce organismul tau a primit nutrientii de care are nevoie, este eliberata leptina care instaleaza senzatia de satietate.

Diferenta? Dupa o masa sanatoasa, bogata in legume si fructe, te simti satul, dar bine. Dupa o masa bogata in grasimi si carbohidrati simpli te simti greoi, ghiftuit si, la scurt timp, din nou flamand.

– Confunzi stresul cu foamea

Atunci cand organismul nu este hranit suficient, acesta elibereaza hormoni de stres care semnaleaza creierului nevoia de a manca si de a depozita grasime.

Astazi, insa, stresul se datoreaza in principal altor cauze, dar declanseaza aceeasi reactie si ne indeamna sa mancam (si nu orice, ci alimente cu un continut caloric ridicat!), chiar daca organismul nostru nu are nevoie de hrana.

Astfel se explica nevoia noastra atat de dificil de controlat de ciocolata, inghetata sau gustari bogate in carbohidrati simpli atunci cand cadem prada stresului…

– Mananci din nevoia de… placere

O alta cauza pentru cresterea apetitului este dependenta noastra de zahar si grasimi, datorata eliberarii de dopamina in momentele in care mancam mai mult decat avem nevoie. Si astfel se formeaza un obicei si mancam pentru a ne simti bine, nu pentru a supravietui, devenind dependenti de unul dintre cele mai periculoase si accesibile “droguri” – zaharul.

Descopera principalii pasi pentru a scapa de dependenta de zahar!

Cresterea apetitului, urmata de diete severe

De aceea, daca te regasesti intr-una dintre situatiile descrise mai sus, una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face este sa tii brusc o dieta stricta din dorinta de a slabi.

Abordarea corecta este sa elimini treptat din farfuria ta alimentele procesate, cu un continut mare de zahar sau grasimi, si sa le inlocuiesti cu legume, fructe, cereale integrale si grasimi sanatoase. Astfel, nu doar ca-ti vei recupera sanatatea, in masura in care este posibil, dar vei observa si ca scaderea in greutate va surveni mai repede decat te asteptai.

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate