Flexibilitatea corpului – cat de flexibil esti?

Figura 1

Flexibilitatea corpului… pentru o viata pe scaun

Flexibilitatea corpului este ceva dezirabil, dar greu de realizat avand in vedere faptul ca trei sferturi din zi (sau chiar mai mult) ni le petrecem stand jos… si asa apar durerile, crampele musculare, rigiditatea corpului.

Astazi ti-am pregatit cateva miscari care sa te ajuta sa-ti dai seama cum stai la capitolul “flexibilitatea corpului” si sa ameliorezi situatia. Esti gata?

Testeaza-ti flexibilitatea corpului!

1.  Pozitia aplecata la birou isi spune cuvantul asupra muschilor pieptului si ai spatelui. Ia o rigla mai mare, si tine-o in mana stanga la un capat (la un 1 cm), apoi adu mana in spate, palma orientata in exterior. Du bratul drept peste umar in spate si apuca rigla cat mai aproape de mana stanga. Masoara la cati centimetri se afla intre cele doua maini, apoi scade-l pe cel folosit pentru a tine rigla cu mana stanga. (Figura 1)

Daca distanta este de 7 – 12cm, flexibilitatea ta este una buna, intre 12 – 20cm, medie, iar un rezultat mai mare de atat inseamna ca trebuie sa mai lucrezi.

Cum te corectezi? Stai dreapta, in tocul usii si plaseaza antebratul pe perete, cotul indoit la 90° si celalalt brat in sold. Apasa cu palma si antebratul stang pe perete si numara pana la 5, apoi elibereaza si repeta miscarea de 5 ori. (Figura 1.2)

2. Pentru muschii abdominali oblici, tine un creion in mana dreapta, stai cu picioarele usor departate si cu spatele la un perete. Ridica bratul stang in sus si apoi deasupra capului, inclinandu-ti trupul in dreapta, mana dreapta pe langa corp. Atunci cand simti ca nu poti cobori mai mult, fa un semn mic cu creionul pe perete. (Figura 2)

Daca semnul se afla la mijlocul genunchiului sau mai jos, flexibilitatea ta este una foarte buna, daca semnul se afla deasupra genunchiului, flexibilitatea ta este una buna, iar daca acesta se afla mai sus… flexibilitatea ta lasa de dorit.

Cum te corectezi? Aseaza-te pe genunchiul drept, piciorul stang indoit si sprijinit in talpa. Tinand mainile impreunate la nivelul palmelor, roteste-ti trunchiul astfel incat sa aduci cotul drept in exteriorul genunchiului stang. Mentine pozitia 8 secunde, apoi repeta miscarea pentru fiecare brat. (Figura 2.2)

3. Pentru a testa flexibilitatea muschilor picioarelor, aseaza-te pe podea pe spate si ridica piciorul stang la 90°, incercand sa indrepti genunchiul. Daca piciorul este drept, ai o flexibilitate de top, daca este indoit la aproximativ 20°, inca mai ai de lucru, iar daca este indoit mai mult de 20°, situatia nu este prea roz. (Figura 3)

Cum te corectezi? Aseaza-te pe podea cu picioarele drepte in fata si apleaca-te astfel incat sa prinzi talpile cu palmele. Mentine pozitia cateva secunde, apoi indreapta-te si atinge varful picioarelor cu varful degetelor si mentine si aceasta pozitie 10 secunde. (Figura 3.2)

4. Stai cu picioarele usor departate, mana stanga sprijinita de spatarul unui scaun. Indoaie genunchiul drept la 90°, apoi adu-l in lateral. Daca ai coapsa paralela cu solul, flexibilitatea este una foarte buna, daca nu… o poti corecta. (Figura 4)

Cum te corectezi? Stand sprijinita in genunchiul stang, impinge din soduri inainte si ridica bratele drepte in sus. Mentine pozitia 10 secunde, apoi repeta miscarea si pentru celalalt picior. (Figura 4.2)

5. Femeile care obisnuiesc sa poarte tocuri frecvent pericliteaza flexibilitatea muschilor gambei. Daca te numeri printre ele, iata ce trebuie sa faci: aseaza-te pe podea cu fata la un perete, picioarele drepte si talpile sprijinite pe perete, bratele usor in spate, palmele pe podea. Fara a misca deloc calcaiul, indreapta varful piciorului stang spre tine. (Figura 5)

Daca varful se departeaza de la perete 5 – 7cm, ai o flexibilitate buna, daca nu… ridica-te in picioare, sprijina-te in palme de perete si tine coatele usor indoite. In acelasi timp, apleaca-te in fata si du piciorul drept in spate, pana cand simti o tensiune la nivelul gambei. Mentine pozitia 15 secunde, apoi repeta miscarea si pentru celalat picior de 3 – 5 ori pe fiecare parte. (Figura 5.2)

Flexibilitatea corpului se obtine in timp

Daca rezultatele tale nu au fost prea bune, nu este cazul sa te conformezi. Orice se poate rezolva cu putina vointa si… multa miscare. Spor! 🙂

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate