5 greseli frecvente pe bicicleta de fitness

bicicleta stationara

Desi exista cateva exceptii de la regula, de cele mai multe ori, antrenorul de fitness nu te invata metodele corecte de folosire ale aparatelor. Cand vine vorba despre cele cardio, lucrurile par simple: te urci pe bicicleta si pedalezi. Fals! Exista un set de reguli simple pe care trebuie sa le respecti astfel incat sa obtii un maxim de rezultate si confort.

Greseli frecvente pe bicicleta de fitness

1. Pozitie incorecta

Trebuie sa recunoastem ca bicicleta nu va fi niciodata la fel de confortabila precum o canapea, dar pozitia corecta te poate ajuta sa protejezi zonele intime de la iritare sau chiar durere.

Cum sa stai corect: Nu sta cu pelvisul inclinat sau, in termeni populari, cu „coada intre picioare” si cocosat. Asaza-te cu posteriorul mai in afara si tine coloana intr-o pozitie neutra. Oricat de obosit ai fi, nu trebuie sa te apleci pe coarnele bicicletei pentru a te sprijini.

p[ozitia corecta pe bicicleta stationara

2. Folosirea unei inaltimi gresite intre şa si pedale

Una dintre cele mai frecvente greseli in folosirea bicicletei de fitness este folosirea unor inaltimi nepotrivite pentru picioare. Unii tin saua prea jos, altii prea sus. Indiferent de motivele pentru care ai face asta, iata care sunt riscurile:

  • Nu te vei simti confortabil pe sa (si ne intoarcem la punctul anterior).
  • Risti sa pui presiune mare asupra genunchilor, soldurilor si partii de jos a spatelui.
  • Nu poti sa te antrenezi la capacitate maxima pentru a arde cat mai multe calorii.

Cum sa setezi distanta corecta: inaltimea ideala este la inaltimea soldului, dar ai grija ca talpile sa ajunga lejer la pedale. Inaltimea este prea mare daca: nu ajungi cum trebuie la pedale (te folosesti de varful degetelor de la picioare), soldurile nu au stabilitate.

3. Impingi mainile prea in fata in timp ce pedalezi

Desi este o pozitie corecta, mai ales daca ai bratele lungi, pentru majoritatea oamenilor nu este o miscare prea buna si se inscrie in top 5 greseli frecvente pe bicicleta de fitness. Atunci cand stai pe bicicleta, trebuie sa fii capabil sa prinzi coarnele cu toata palma, nu doar cu varful degetelor. De asemenea, umerii nu trebuie sa fie langa urechi, iar coatele sa fie usor indoite.

Chiar daca gasesti aceste „intinderi” metode bune de stretching, s-ar putea ca in schimb sa te trezesti cu dureri de spate. Ramai la metodele traditionale de stretching!

4. Pedalezi prea repede

Puterea inseamna rezistenta si viteza, deci viteza fara rezistenta este egala cu zero. Viteza mare de pedalare poate provoca intinderi de ligamente si tendoane. Atunci cand pedalezi rapid, muschii cvadricepsi nu mai sunt implicati in proces (asa cum ar trebui) si nu stabilizeaza articulatiile. In plus, degeaba pedalezi rapid daca nu arzi calorii. Exista insa si reversul, sa pedalezi prea usor. Se spune ca daca esti capabil sa canti in timp ce pedalezi, atunci te antrenezi prea usor.

bicicleta stationara

5. Porti tenisi, nu incaltaminte sport adecvata

Tenisii sunt creati special pentru „rezistenta la soc”, dar in ciclism nu ai nevoie de asa ceva. Rigiditatea talpii pantofului te poate impiedica sa pedalezi la putere maxima. Investitia intr-o pereche de pantofi sport speciali chiar poate face diferenta.

Pentru multe detalii despre cum sa folosesti corect bicicleta de fitness click aici.

5/5 - (3 votes)

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate