10 mituri despre somn, sanatate si activitate fizica

mituri-despre-somnDegeaba aveti activitate fizica si mancati sanatos, daca nu dormiti suficient, riscati sa va imbolnaviti. Exista insa nenumarate mituri despre somn pe care nu ar trebui sa le credeti. Iata care sunt cele mai cunoscute dintre acestea:

1. Ca sa functionezi bine, ai nevoie de cel putin 8 ore de somn

Nu este nimic magic in legatura cu acest numar. Fiecare are nevoi diferinte, inclusiv cand vine vorba de somn. Daca te simti bine cu 6 ore de somn, atunci este foarte ok, atata timp cat acest interval nu scade sub 5 ore. Pe de alta parte, multi prefera sa doarma o ora dupa-amiaza si mai putine pe durata noptii. Este felul in care ei functioneaza cel mai bine.

2. Poti sa recuperezi orele nedormite in weekend

Este tentant sa dormi mai mult in weekend-uri, dar ai grija sa respecti un program apropiat celorlalte 5 zile ale saptamanii. Un program regulat te va face sa adormi mai repede si sa te odihnesti mai bine, in toate cele 7 zile ale saptamanii.

3. Exercitiile fizice seara te vor face sa adormi mai repede

Este adevarat ca activitatea fizica te va face sa dormi mai bine, sa ai un somn linistit si odihnitor. Dar ai grija sa termini exercitiile cu cel putin 3 ore inainte de a te baga la somn. Exercitiile fizice cresc temperatura corpului si dureaza 6 ore pana aceasta revine la normal, asa ca iti va fi mult mai greu sa adormi.

4. Unii oameni functioneaza mai bine cu 4 ore de somn

Legendele „somnului scurt”, ca Bill Clinton, Madonna sau Margaret Thatcher sunt doar exceptii si mici “exagerari”. Prea putine ore de somn te pot face sa fii mai putin energic, sa scada performanta si abilitatea de a-ti pastra atentia vie, afecteaza sistemul imunitar si pot duce la ingrasare. Femeile care dorm mai putin de 5 ore pe noapte sunt mult mai predispuse la ingrasare decat cele care dorm peste 7. Prea putine ore de somn, dar si prea multe, pot duce la aparitia bolilor de inima.

5. Oamenii batrani au nevoie de mai putine ore de somn

Toata lumea are impresia ca batranii nu au somn, dar nu este aevarat. La fel ca si cei tineri, ei dorm cam 7-9 ore pe zi. Este vorba despre programul lor, care se schimba pe masura ce trec anii. Batranii au tendinta sa adoarma mult mai devreme si sa se terzeasca la fel de devreme.

6. Somnul asigura creierului odihna de care are nevoie

Somnul este cu siguranta o nevoie primordiala, dar nu creierul are nevoie sa se odihneasca, ci corpul. Creierul continua sa functioneze si atunci dormi, controland respiratia si alte functii ale organismului.

7. Daca ai insomnii, atunci e bine sa iei somnifere

Somniferele sunt medicamente care sunt prescrise pentru rezolvarea problemelor pe termen scurt: pierderea job-ului, o calatorie peste ocean, pierderea cuiva drag, adica toate problemele care survin brusc si cu care nu te poti impaca. Persoanele care se confrunta cu insomnii pe termen lung ar trebui sa urmeze o terapie de ordin cognitiv. Este posibil ca problemele sa fi aparut din cauza unui program haotic de mers la culcare, somnului intrerupt de functionarea televizorului, radio-ului, mp3 player-ului, etc. Aproximativ jumatate dintre persoanele care cred ca au insomnie au, de fapt, depresie sau anxietate.

8. Este bine sa ai activitati cat mai multe in dormitor „pentru a te pregati de somn”

Din contra, activitati precum precum lucrul in fata laptopului sau privitul la televizor te vor face sa adormi mult mai greu. Foloseste dormitorul doar pentru dormit 🙂

9.Cu cat este mai cald, cu atat vei adormi mai repede

Din nou fals. Corpul intra in stare de veghe mult mai repede atunci cand temperatura este mai scazuta (dar nici foarte scazuta). Pentru a adormi mai repede, lasa fereastra de la dormitor deschisa pentru 2 minute inainte de a te baga in pat.

10. Sforatitul este normal si inofensiv

Este adevarat ca sforaitul este o afectiune comuna, dar nu si inofensiva. Acesta tradeaza prezenta unor afectiuni ale somnului ca apnea, care poate fi tratata cu usurinta, daca mergeti la medic.

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate