Noua normalitate a industriei de fitness – intre conventional si schimbare

Sunt mai bine de 9 luni de cand cei mai multi dintre noi nu au mai avut ocazia sa calce intr-o sala de sport sau intr-un centru de fitness. Iar cand in sfarsit cazurile de COVID-19 s-au mai redus, cand vaccinul a aparut, iar majoritatea tarilor au inceput campaniile de vaccinare, e vremea ca salile de fitness sa isi deschida portile si sa isi primeasca din nou clientii obisnuiti.

Cum este insa viata in salile de sport post-carantina? Ce am invatat din perioada de izolare? Ce ducem cu noi mai departe? Care este noua normalitate si care sunt masurile pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le respecte?

Fitnessul in izolare

Noua normalitate a industriei de fitness - intre conventional si schimbare 1

Multe dintre salile de fitness s-au reorganizat si au reusit sa ramana pe linia de plutire in perioada de carantina, organizand cursuri online de grup, sau sedinte de training personal, antrenamente pe Zoom si uneori chiar petreceri virtuale intre membriii unui astfel de grup, pentru a mentine coeziunea de grup. Ba mai mult, au castigat si membri noi, din randul celor care nu aveau niciodata timp sa ajunga la sala.

O alta modalitate de reorganizare a fost lansarea de aplicatii contra cost, care ii ajutau pe abonati sa isi mentina pe drumul cel bun programele de antrenament pe care le faceau inainte de pandemie.

O mare parte a modelului de business al salilor de fitness a fost reprezentat de invatarea continua, de imbunatatirea practicilor de miscare si antrenament de forta si de crearea unui cadru de antrenament care sa se potriveasca nevoilor fiecarui abonat.

Intr-o perioada in care toata lumea s-a aflat in carantina, aceasta a fost cea mai importanta oferta a salilor de fitness, iar cele mai inteligente echipe de management s-au orientat catre valori pe care oamenii nu le puteau gasi oriunde. A fost obligatoriu, pentru ca altfel… internetul era plin de sfaturi gratuite si tutoriale.

Ce am invatat din lunile de carantina?

Noua normalitate a industriei de fitness - intre conventional si schimbare 2

In perioada de carantina, multi abonati ai salilor au fost multumiti de noua forma pe care au capatat-o antrenamentele lor de fitness si de forta. Multe persoane au realizat ca pot face fitness oriunde si oricum vor; ca nu este neaparat nevoie sa faca un numar fix de repetari sau de serii cu un tip anume de echipament; ca nu trebuie sa fie neaparat intr-o cutie – nici la propriu si nici la figurat.

Oamenii au realizat ca se pot folosi de fitness ca de un hobby si ca pot apela la orice tip de echipament pe care il au acasa pentru miscarile bazate pe rezistenta.
Inainte de pandemie salile mari vindeau abonamente si faceau bani din tot soiul de clase pe care le organizau si din echipamente diverse pe care le comercializau.

In perioada de carantina, multi dintre pasionatii de sport si-au cumparat echipamentele si greutatile pe care si le-au putut cumpara pentru a lucra de acasa. Ei au renuntat nu numai la mentalitatea ca fitnessul trebuie sa arate intr-un fel anume, ci au realizat si ca nu ai nevoie de foarte multe pentru a reusi.

Beneficiind de antrenamente mai focusate si mai creative, multe persoane s-au antrenat mai intens, chiar fara sa realizeze, si au obtinut o forma fizica mai buna. Cand nu ai multe lucruri, fortezi mai mult cu ceea ce ai, in loc sa fii distras sau coplesit de toate optiunile pe care le ofera cincizeci de tipuri diferite de aparate cu rezistenta.

Unii dintre clientii salilor vor dori sa revina in sali si sa socializeze din nou cu ceilalti, dar multi care inca lucreaza de acasa si care au programe neregulate si aglomerate, pot prefera sa isi faca in continuare antrenamentele acasa.
Carantina i-a invatat pe oameni sa isi tina sub control propria capacitate de efort si forma fizica. Ceea ce ii trebuie acestei categorii este indrumarea. Iar acesta este punctul pe care trebuie sa isi concentreze energia si sa se perfectioneze cei care activeaza in zona de fitness in acest moment.

Atractia salilor mai mari de fitness cu tot soiul de facilitati dispare treptat. Chiar si dupa ce se va renunta la masurile de distantare sociala, multe persoane vor continua sa evite zonele de interior ultra-aglomerate. Dintr-odata, mersul la o sala pentru ca are terenuri de sport sau piscine nu va mai parea la fel de important, iar lucrurile care vor conta vor fi altele decat pana acum!

Salile mari si mici vor trebui sa ofere mai multe optiuni de indrumare personala, in care membrii sa poata urma un plan – fie ca se intalnesc sau nu cu un antrenor.
Salilor vor trebui sa ofere si antrenamente la distanta – personale sau nu – sau sa dezvolte programe care dau libertate si flexibilitate fiecarui individ in parte.
Iar pe langa toate acestea, sa isi adapteze antrenamentele traditionale la noile reguli de igiena si siguranta.

Cum va arata noua normalitate la sala?

Noua normalitate a industriei de fitness - intre conventional si schimbare 3

Salile de sport continua sa fie considerate unul dintre locurile cele mai periculoase, daca ne referim la riscul mare de transmitere a virusului care a paralizat planeta provocand pandemia pe care inca o traversam.

Salile de fitness au, insa, reguli noi. Mastile trebuie purtate tot timpul, iar in timpul antrenamentului clientii nu au voie sa foloseasca prosoape, ci numai servetele si prosoape de hartie. Celor care intra in sala li se ia temperatura la intrare si sunt intrebati diverse lucruri legate de COVID-19.

Apoi agajatii de la sala sau chiar un manager ii pune pe clienti la curent cu tot ce inseamna protocol si reglementari de siguranta pe care staff-ul salii le foloseste pentru ca angajatii si clientii salii sa fie in siguranta intotdeauna.

Procedura pare una indelungata pentru un simplu antrenament, insa acestea sunt legile acum, iar managerii au in general responsabilitatea de a mentine siguranta tuturor. Orice sala respectabila ar trebui sa aiba o politica de toleranta zero si sa respecte toate regulile.
Echipamentele din interiorul salii sunt amplasate in fiecare sectiune tinand cont de distantarea sociala impusa de lege, iar langa aparate exista sticle de dezinfectant.

Indiferent cat de dificil este sa poarte masca in toate spatiile, clientii sunt rugati sa nu o dea jos niciodata, nici atunci cand alearga pe banda sau cand pedaleaza, si nici atunci cand ridica greutati. Cand un client termina lucrul la un aparat, un angajat al salii dezinfecteaza rapid toate zonele pe care le-a atins acesta, astfel incat zona sa fie pregatita pentru urmatorul membru al salii.

In sala de forta exista marcaje speciale care garanteaza ca membrii salii mentin distanta necesara unul fata de celalalt.
Salile nu mai permit accesul aceluiasi numar de sportivi in acelasi timp pe care il vedeai inainte de pandemie, acesta fiind restrictionat in functie de spatiul fiecarei sali. Distantarea sociala asigura spatiu suficient si pentru siguranta dar si pentru miscare, un beneficiu adiacent de care inainte nu se prea tinea cont si care acum ii face pe cei care vin la sala sa se bucure mai mult de antrenamentele pe care le fac.

Pentru clasele de grup, numarul maxim de persoane care pot lua parte in acelasi timp a fost redus, astfel incat sa fie respectata distantarea sociala. Este cazul cursurilor de yoga, pilates, aerobic, dar si celor de spinning, de pilda.
Zonele de dus si sauna au fost si ele regandite, iar in unele cazuri chiar upgradate, pentru a face fata noilor protocoale.

Angajatii salilor in perioada post-izolare

Noua normalitate a industriei de fitness - intre conventional si schimbare 4

Angajatii salilor se bucura, la fel ca si clientii, ca pot veni din nou la serviciu, chiar si daca este evident ca jobul lor e in aceasta perioada mai dificil decat era inainte de pandemie. Acestia trebuie sa se ocupe si de igienizarea spatiilor si sa se asigure ca toti clientii salii respecta masurile de siguranta, insa chiar si asa multi dintre ei, spun ca executand mereu aceste proceduri devin ei insisi mai constienti de riscuri si mai atenti atat cu propria lor viata cat si cu expunerea la virus.

In perioada pandemiei, salile de fitness care au rezistat si s-au adaptat noii realitati au avut timp sa isi treaca angajatii printr-o perioada de training, cu privire la noile masuri de siguranta si la ceea ce au de facut pentru a se asigura ca toti clientii isi desfasoara in liniste si fara riscuri antrenamentele pe care le-au asteptat atat de mult.

Asadar, daca in primele luni de pandemie salile de fitness primisera eticheta unora dintre cele mai nesigure spatii, fiind considerate medii cu nivel maxim de contagiozitate, acum in lumina noilor protocoale, salile revin si promit sa ofere clientilor lor liniste si siguranta, iar pentru cei care sunt inca ezitanti si au nevoie de timp, experienta primilor sositi le va confirma ca totul va fi din nou bine si ca nu exista riscul de a se imbolnavi intr-o sala de fitness care respecta toate reglementarile in vigoare. Ba chiar mai mult, in unele sali protocoalele sunt mai stricte decat in cazul spitalelor!

Oportunitati de schimbare

Noua normalitate a industriei de fitness - intre conventional si schimbare 5

Schimbarea masiva la care am asistat in perioada de pandemie si antrenamentele mai putin conventionale ar putea elibera lumea fitnessului de constrangerile celor patru pereti. Aceasta schimbare a fost deja intruchipata de cursele cu obstacole si de alte activitati similare, dar carantina a accelerat tranzitia.

Aceasta tendinta poate da tuturor celor care lucreaza in domeniul sanatatii si fitnessului sansa de a avansa in cariera si de a face bani intr-un mod mai creativ. Poate oferi mai multe optiuni cu privire la locurile destinate antrenamentului si la oportunitatile ce vizeaza o mai mare mobilitate in viata. Acestia nu vor mai fi legati de un singur loc in care sa traiasca sau sa se antreneze.

Industria fitnessului mai are inca multe obstacole in fata, si multe schimbari la care va trebui sa se adapteze, dar este o oportunitate pentru toti cei din aceasta industrie de a face o schimbare si de a crea categorii noi si mai bune de fitness si de a lansa idei mai bune, pentru a ajunge la o categorie mai mare de clienti.

Surse: https://www.muscleandfitness.com/fitness-essentials/the-new-normal-for-gyms-and-fitness-centers/

https://www.iol.co.za/saturday-star/news/the-new-normal-at-gyms-and-fitness-centres-under-the-lockdown-17356f1c-eea7-498d-8c79-cd6f0bc62bc8

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate