Ce trebuie sa stii despre REGIMUL DISOCIAT inainte de a-l aplica

regimul disociat

Regimul disociat – o metoda buna de a slabi, dar si sanatoasa?

Nu cred ca exista multe persoane dornice sa dea jos kilogramele in plus care sa nu fi auzit de regimul disociat, o dieta care, de cele mai multe ori, ne aduce rezultatele dorite intr-un timp relativ scurt, dar asupra careia ar trebui sa zabovim putin inainte de a o aplica. De ce? Pentru ca, la fel ca orice “metoda minune” de a slabi, si aceasta prezinta anumite dezavantaje pentru sanatate, dar si pentru silueta.

Regimul disociat: pro si contra

Regimul disociat a fost inventat de Dr. William Howard Hay si are la baza principiul conform caruia trebuie sa evitam sa combinam alimentele. Mai precis, nu trebuie, sub nicio forma, sa combinam carbohidratii cu grasimi sau proteine in cadrul unei mese (sau intr-o zi/ saptamana, in functie de varianta de dieta).

Exista numeroase variante ale regimului disociat, dar de cele mai multe ori aceasta dieta ne indeamna sa consumam o zi doar carne salaba, fiarta sau la gratar, o zi doar legume si/ sau fructe, crude, la gratar, la cuptor dar fara grasime, si o zi lactate (lapte, iaurt branzeturi slabe). Uneori, exista si recomandarea ca intr-o zi sa consumam orice ne dorim, dar fara a exagera si evitand, bineinteles, alimentele foarte bogate in grasimi/ zahar.

Unul dintre motivele pentru care regimul disociat functioneaza (pentru ca, de ce sa nu recunoastem, chiar functioneaza) este faptul ca scade apetitul (pe cand combinarea alimentelor creste apetitul); de asemenea, acesta determina instalarea mai rapida a senzatiei de satietate si, asadar, un aport caloric mai mic.

Totusi, este dieta disociata o solutie sanatoasa pentru a slabi? Nu!

De ce regimul disociat nu este o solutie

In primul rand, regimul disociat este o metoda buna de a slabi pe termen scurt, pentru ca odata ce il vei intrerupe, este foarte posibil sa pui la loc tot ceea ce ai dat jos. Asadar, efectul yo-yo este aproape garantat.

In al doilea rand, daca alegi sa mananci acelasi tip de aliment o zi intreaga (sau o saptamana intreaga), vei priva oganismul de vitaminele, mineralele si nutrientii necesari bunei sale functionari, motiv pentru care multe persoane aleg sa acopere aceste lipsuri cu suplimente de vitamine si minerale, dar nu este suficient.

Astfel, repercursiunile asupra sanatatii pot fi destul de grave (in special in cazul persoanelor care sufera de o deficienta de un anumit mineral, spre exemplu, si care poate nu cunosc acest aspect), ca sa nu mai vorbim despre faptul ca te poti confrunta cu schimbari de dispozitie, stari de oboseala si lipsa de energie, ceea ce te va impiedica sa acorzi aceeasi atentie pe care o acorzi dietei si sportului (fara de care, se stie, nu se poate slabi sanatos!).

Nu in ultimul rand, un aport scazut si dezechilibrat de nutrienti poate afecta serios metabolismul, ingreunandu-ti efortul de a slabi odata ce ai trecut de prima faza a dietei.

Daca ai tinut deja regimul disociat, cel mai probabil ai observat cum in prima saptamana (sau primele saptamani) ai slabit chiar si 2 – 3 kg/ saptamana, ceea ce intra in contradictie cu principiul conform caruia o slabire sanatoasa inseamna 0.5kg (maximum 1kg)/ saptamana.

In concluzie, daca iti doresti sa urmezi acest  tip de dieta, consulta un medic in prealabil, iar daca il aplici, incearca sa aplici aceasta separare a alimentelor pe mese, nu pe zile/ saptamani.

Totusi, sfatul nostru este sa urmezi o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in legume si fructe, pe care sa o combini cu un program coerent de exercitii fizice. Vei slabi putin mai greu, dar mai sanatos si vei reusi sa iti mentii greutatea timp indelungat.

Tu ai urmat regimul disociat? Ce rezultate ai avut?

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate