Dieta disociata revoluționează Internetul, dar funcționează cu adevărat?

0

 

 

Sfaturile pentru slăbit vin, in majoritatea lor, din surse noi, fundamentate științific. Așa că nu poate decât să te mire faptul că dieta disociată, apărută la începutul anilor 1900, a fost una dintre cele mai cautate si incercate diete in ultimii ani. Mai exact, dieta disociată a fost introdusă în 1911, de către Dr. William Howard Hay. De atunci, mulți oameni au urmat-o, sperând că vor slăbi fără a mai număra caloriile.

Dieta disociata – principii

În timp ce sfaturile moderne pentru slăbit recomandă combinarea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor sănătoase la fiecare masă, planul disociat sugerează limitarea fiecărei mese sau chiar a unei zile întregi la o singură grupă de alimente. Dieta disociată se bazează pe principiul că luarea în greutate nu este cauzată de consumarea unor anumite tipuri de alimente în sine, ci de îmbinarea lor. Se pare că în urma asocierii alimentelor alcaline și acide, se produce un dezechilibru digestiv și metabolic enzimatic, pe care organismul nu-l poate rezolva, spune Lauren Blake, dietetician înregistrat la Ohio State University Wexner Medical Center. Se consideră că acest dezechilibru obosește sistemul digestiv, încetinește metabolismul și determină îngrășarea.

Cum funcționează dieta disociata

Potrivit teoriei, prima regulă pentru a ține enzimele sub control este să consumi alimente dintr-o singură grupă odată, spune Grace Derocha, nutritionist și instructor în probleme ale diabetului. Susținătorii dietei disociate spun că atunci când sistemul digestiv funcționează cu o eficiență scăzută, absorbția nutrienților crește, iar nevoile organismului sunt satisfăcute cu porții mici.

Dieta disociata încurajează consumul de fructe, legume, cereale integrale ca surse principale zilnice de nutriție, limitând cantitatea de proteine, carbohidrați și grăsimi, evitând mâncarea procesată, cu pauze de patru ore între mese.

Fanii dietei o urmează într-una dintre cele două variante: rotație săptămânală, ce presupune câte o grupă de alimente pe zi (de exemplu, luni legume și fructe, marți proteine, miercuri cereale integrale și așa mai departe), sau rotație zilnică, fiecare masă conținând alimente dintr-o singură grupă:

Ziua 1:
Mic dejun: ouă; Prânz: legume; Cină: carne

Ziua 2:
Mic dejun: fructe; Prânz: lactate; Cină: legume

Ziua 3:
Mic dejun: lactate; Prânz: legume; Cină: pește

Te ajută să slăbești dieta disociata?

Dieta disociata are un avantaj evident: potrivit declarației lui Blake, te concentrezi pe alimente pe bază de plante, limitând produsele animale și hrana procesată. Alimentele pe bază de plante sunt în mod natural mai scăzute în calorii, ceea ce înseamnă că poți mânca mai mult și să ai un aport redus de calorii. În plus, alimentele pe bază de plante conțin o cantitate ridicată de fibre, dându-ți o senzație de sațietate, ceea ce contribuie la pierderea în greutate, întrucât simți nevoia să mănânci mai puțin.

Totuși, nu există nicio dovadă că organismul nostru nu poate digera combinația de alimente alcaline și acide, susține Blake. De exemplu, nucile conțin carbohidrați alcalini și proteine acide, iar sistemul digestiv este capabil să le metabolizeze.

Dar chiar dacă ar fi fost dovedit științific că alimentele alcaline și acide combinate ar îngreuna digestia, nu ai putea slăbi doar prin îmbunătățirea digestiei, spune Jackie Elnahar, CEO la Teladietitian. Cu dieta disociată, pierzi din greutate doar pentru că numărul caloriilor consumate este mai scăzut decât în mod obișnuit. „Atunci când renunți la aproape toate grupele de alimente și mănânci, de exemplu, doar carne la o masă, nu consumi aceeași cantitate de calorii precum în cazul unei diete normale, conținând toate grupele de alimente”, susține Derocha.

Este dieta disociata sanatoasa?

Cea mai mare problemă cu dieta disociată este că se concentrează prea mult pe procesul de digestie, în detrimentul calității meselor, susține Elnahar. „Nu se concentrează pe densitatea și diversitatea nutrienților necesari pentru satisfacerea nevoilor zilnice de macronutrienți și micronutrienți.” Dacă te concentrezi pe anumite alimente într-o zi, vei pierde nutrienți importanți furnizați de alimente din alte grupe.

De asemenea, nu este sănătos să mănânci numai fructe și legume toată ziua. Potrivit lui Elnahar, „Chiar dacă fructele sunt bogate în micronutrienți, conțin un nivel crescut de zahăr. Consumul fructelor, fără proteine și grăsime, va crește concentrația de zahăr din sânge, cu un impact negativ asupra controlului insulinei”. Acest lucru va mări apetitul, crescând senzația de foame.

Fructele conțin nutrienți solubili în grăsime, pe care organismul nu va reuși să-i absoarbă dacă nu consumi deloc grăsime, iar lipsa de proteine te va face să pierzi masă musculară. În zilele în care nu consumi decât proteine, îți vor lipsi vitaminele și mineralele cruciale ce se găsesc în fructe și legume, iar când renunți la carbohidrați, te vei simți lipsit de energie. Inevitabil, în fiecare zi a săptămânii vei pierde nutrienți cheie, indiferent la ce grupă de alimente renunți.

Alternarea grupelor de alimente în funcție de mese și nu de zile poate fi mai ușor de suportat, dar tot nu te va ajuta să slăbești. Daca nu te ajută să slăbești și nici nu ai alte beneficii asupra sănătății, atunci merită restricțiile și meniurile plictisitoare?

Dieta disociata intre echilibru și satisfacție

Potrivit unor persoane care au ținut dieta disociată, aceasta are o problemă privind gradul de satisfacție generală. Una dintre aceste persoane spune: „În ciuda fascinației acestei diete disociate, dovezile științifice ne arată că un regim echilibrat este mai potrivit atât pentru o alimentație normală, cât și pentru slăbit.”

„Din punct de vedere al gustului, o dietă echilibrată este mai practică și mai satisfăcătoare.” – spune altcineva.

Axarea dietei pe câte o singură grupă de alimente timp de o perioadă îndelungată va dăuna echilibrului nutrițional.

Ce spune știința despre dieta disociata

Un studiu organizat de Universitatea din Geneva a arătat că grupul participant la dieta disociată a pierdut mai puține kilograme (aproximativ 6,2 kg) decât cel care a ținut o dietă echilibrată (aproximativ 7,5 kg).

Profesorul Sheldon Margen susține că nu există nicio dovadă științifică potrivit căreia această dietă este eficientă, întrucât aproape fiecare aliment este rezultatul combinației dintre mai multe tipuri.

Dieta disociata. Concluzii

Dieta disociată mai degrabă încurajează obiceiurile alimentare precum consumul de alimente pe bază de plante, bogate în  nutrienți și evitarea caloriilor goale, decât să susțină pierderea în greutate. Dar planul este nerealist și nesănătos de pus în practică pe termen lung, susține Derocha.

Pentru a funcționa optim, organismul are nevoie de un anumit aport de carbohidrați, proteine și grăsimi. Dieta disociată presupune tot timpul un deficit de nutrienți. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să aplici părțile pozitive din dietă, cu un plan de nutriție echilibrat, incluzând exerciții regulate, pentru a ajunge și a te menține la greutatea dorită.

Dacă vrei să slăbești, o opțiune ar fi să apelezi la suplimente alimentare cu ingrediente aprobate științific, care să-ți permită să duci o dietă echilibrată. În acest sens, se pare că  cele mai bune produse sunt cele care accelerează metabolismul, cresc nivelul energetic și ard grăsimi.

Dieta disociata revoluționează Internetul, dar funcționează cu adevărat?
3.5 (70%) 4 vot(uri)

Informaţiile publicate de topfitness.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Aceste informatii sunt furnizate numai in scop informativ. Ele nu sunt destinate a fi si nu trebuie sa fie invocate ca sfaturi medicale. Este posibil ca aceste informatii sa nu se aplice fiecarui individ si inainte de a utiliza oricare dintre informatiile furnizate de site-ul Topfitness.ro ar trebui sa contactezi un medic specialist. Daca utilizezi oricare dintre informatiile furnizate de acest site, faci acest lucru pe proprie raspundere, fara dreptul de a face orice plangere impotriva Topfitness.ro, ca rezultat al informatiilor furnizate.