Saritul corzii: exercitii si sfaturi utile

Saritul corzii

Daca te-ai plictisit de aceeasi rutina de exercitii la sala sau acasa, incearca ceva nou… dar vechi in acelasi timp: sari coarda! Saritul corzii nu este doar jocul copilariei, ci si unul pentru oameni maturi, foarte popular in randul atletilor, modelelor, boxerilor. Poti transforma si tu saritul corzii intr-o activitate placuta, care, in acelasi timp, te va ajuta sa slabesti sau sa te mentii in forma, avand reale beneficii asupra corpului tau. Atunci cand sari coarda, nu doar ca se ard calorii, ci:

  • se imbunatateste echilibrul;
  • se sporeste agilitatea;
  • se amelioreaza coordonarea;
  • contribuie la functionarea sistemului cardiovascular.

Nu ai nevoie decat de o coarda si de o suprafata stabila, dreapta, suficient de mare, pe care sa te poti desfasura in voie.

Cateva sfaturi despre saritul corzii

Sigur ai sarit coarda cand erai copil dar sigur nu o faceai cum trebuie. La urma urmei,  era doar o joaca. Asa ca, pentru mai multe beneficii, nu uita:

  • sa tii coatele cat mai apropiata de coaste in timpul sariturilor;
  • sa mentii postura dreapta a spatelui;
  • sa nu tii mainile mai ridicate de talie;
  • sa intorci coarda prin miscari din incheietura si antebrat, nu din umeri;

Cum alegi coarda?

Asa cum probabil ca banuiesti, cu cat o coarda este mai grea, cu atat mai mult iti va solicita grupele de muschi si cu atat mai multe calorii vei arde. In cazul in care nu ai mai sarit coarda de foarte mult timp, este de preferat sa alegi o coarda obisnuita. Foarte important este ca lungimea corzii sa fie pe marimea ta. Asadar, pentru incepatori este indicat ca manerele corzii sa nu depaseasca inaltimea subratului:

Saritul corzii: ce beneficii aduce?

Desi saritul corzii este ca mersul pe bicicleta, probabil ca nu ai mai sarit coarda de cand iti prindeai parul in codite, asa ca trebuie sa-ti pregatesti corpul prin aducere aminte. Inainte de toate, fa-ti incalzirea astfel:

  • tine ambele manere ale corzii intr-o singura mana si leagan-o in lateral;
  • exerseaza saritul fara sa folosesti coarda;
  • acum esti pregatita!

Asadar, care sunt beneficiile activitatii preferate din copilarie?

Arde un numar mare de calorii

Saritul corzii iti solicita toate grupele musculare. Te ajuta sa-ti lucrezi, in special, muschii picioarelor si ai bratelor si este foarte eficient daca vrei sa arzi multe calorii intr-un timp foarte scurt. Daca sari coarda fara oprire, poti arde intre 800 si 1000 de calorii pe ora, mai mult decat atunci cand mergi sau alergi. In acelasi timp, te va ajuta sa-ti tonifici coapsele, soldurile si gambele. In plus, dupa un antrenament de sarit coarda, corpul tau va arde calorii intreaga zi, nu doar in timpul exercitiilor.

Este un echipament ieftin si portabil

Pe langa faptul ca este un echipament accesibil tuturor buzunarelor, coarda de sarit ocupa si foarte putin loc si o poti lua cu tine oriunde, inclusiv in vacanta. In plus, este si foarte ofertanta. Iti ofera zeci de posibilitati de a varia exercitiile. Cu siguranta nu te vei plictisi!

Te ajuta sa te relaxezi

Atunci cand sari, corpul tau elibereaza endorfine, ceea ce creeaza senzatia de relaxare. In plus, respiratia din timpul saritului iti imbunatateste puterea de concentrare, te elibereaza de stres si te umple de energie.

Mentine-ti inima tanara si sanatoasa!

Daca sari coarda regulat, iti vei imbunatati sistemul cardiovascular si vei creste capacitatea plamanilor si a inimii de a transmite oxigen muschilor pe care ii antrenezi. Totodata, saritul corzii mareste nivelul de calciu, iar 2-5 minute de sarit coarda in fiecare zi vor preveni aparitia osteoporozei.

Saritul corzii iti antreneaza corpul si… mintea!

Saritul corzii necesita o mare putere de concentrare si o coordonare excelenta, mai ales daca durata activitatii este mare. Astfel ca, in timpul exercitiilor de sarit coarda sunt solicitate ambele emisfere ale creierului.

Exercitii de sarit coarda

Iti porpun cateva exercitii simple pe care le poti face la sala, acasa, in vacanta. Ai nevoie doar de o coarda si multa energie!

Saritura de baza

Este poate unul dintre cele mai simple exercitii. Nu trebuie decat sa treci coarda pe deasupra capului, apoi pe sub picioare, aterizand pe ambele. Nu trebuie sa sari foarte sus, ci suficient incat sa nu te impiedici in coarda. Executa miscarea un minut fara intrerupere, dupa care ia o pauza de un minut.

Provocare: Incearca sa sari suficient de sus incat sa poti trece coarda pe sub picioare de doua ori!

Saritura pe cate un picior

Saritura pe un picior este un fel de alergat pe loc si este derivata de la saritura de baza. Tot ce trebuie sa faci este sa alternezi piciorul pe care aterizezi. Se executa un minut fara intrerupere, cu un minut de pauza.

Saritura inalta

Saritura inalta este saritura de baza, numai ca trebuie sa sari cat de sus poti. Se executa timp de un minut, cu un minut de pauza.

Pentru cele dintre voi care au uitat cum e sa fie copil, incercati aceste exercitii pe care le puteti varia cu timpul si care va vor aduce numeroase beneficii atat fizice, cat si psihice.

4.1/5 - (15 votes)

7 Comments

  • Care sunt conditiile (medicale) in care NU se pot executa sariturile cu coarda? Ma gandesc ca, exista probleme de ordin medical ce ar putea impiedica aceasta activitate…

    • Bună, Livia,

      Exista o mulţime de condiţii medicale care ar putea împiedica pe cineva nu doar să sară coarda, ci să efectueze oricare alte exerciţii fizice. De regulă, pacienţii şi le cunosc şi sunt informaţi de medicul lor în vederea activităţilor pe care pot sau nu să le întreprindă. Sau cel puţin aşa ar trebui. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate