Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala!

Daca vrei sa slabesti in mod natural, in cele ce urmeaza vei invata cum sa creezi un echilibru la nivelul bacteriilor intestinale, in asa fel incat sa reusesti sa elimini din stratul de grasime si din kilogramele in plus.

In organismul nostru traiesc miliarde de bacterii, iar majoritatea acestora se gasesc in intestine. Aceste bacterii sunt vitale pentru sanatate, pentru ca ele contribuie la digestie, regleaza activitatea hormonala si elimina toxinele din organism.
In mod surprinzator, bacteriile intestinale au un impact major in slabire, potrivit cercetarilor. Asta pentru ca influenteaza modul in care digeri mancarea si cat de satul te simti dupa fiecare masa.

Trebuie, de asemenea, sa subliniem ca cercetarile au stabilit existenta unei conexiuni intre o flora bacteriana intestinala redusa si obezitate. Cercetatorii au analizat, in cadrul studiilor, flora bacteriana intestinala a 77 de perechi de gemeni in care exista cate un geaman obez si unul non-obez. Oamenii de stiinta au concluzionat ca gemenii obezi aveau mai putine tipuri de bacterii in intestine, comparativ cu gemenii lor non-obezi.
Alte studii au indicat ca oamenii care consuma mai multe fibre sunt mai slabi, iar asta se poate datora rolului jucat de bacteriile intestinale in digerarea fibrelor.

Dupa cum se poate vedea, bacteriile intestinale influenteaza ritmul in care slabesti. De aceea, trebuie sa mentii o flora bacteriana sanatoasa, daca vrei sa elimini kilogramele in plus si sa te mentii in forma si sanatos!

Iata mai jos 10 ponturi care sa te ajute sa iti imbunatatesti flora intestinala.

1. Dormi suficient

Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala! 19

Cercetarile arata ca persoanele care nu dorm destul au o flora intestinala mai putin diversa. Exista chiar un studiu in care cercetatorii au analizat un esantion de barbati cu o greutate normala si le-au permis doar patru ore de somn timp de doua nopti la rand.

Rezultatele au indicat ca barbatii au avut schimbari la nivelul florei bacteriene, asociate cu probleme metabolice. De asemenea, ei au avut o rezistenta mai mica la insulina, ceea ce a dus la un risc mai mare de diabet, glicemie crescuta si castig in greutate.

2. Ia probiotice

Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala! 20

Probioticele sunt microorganisme vii care ofera numeroase beneficii pentru sanatate sau, asa cum le defineste Organizatia Mondiala a Sanatatii, “microorganisme vii care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate confera un avantaj sanatatii gazdei”.

Cercetarile au indicat ca administrarea de suplimente cu probiotice poate schimba compozitia microorganismelor care se gasesc in intestine si iti poate sustine metabolismul. De fapt, o analiza a mai multe studii arata ca cele mai bune probiotice pe care le poti lua sunt cele care contin tulpini de lactobacillus.

Tulpinile au numeroase beneficii pentru sanatate, precum scaderea in greutate si reglarea nivelurilor de colesterol. De asemenea, poti obtine tulpini de lactobacillus din probioticele continute de produse lactate precum iaurt si kefir.

3. Mananca mai multe legume

Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala! 21

Legumele sunt esentiale pentru mentinerea unei flore intestinale sanatoase, pentru ca ele contin fibre. Desi enzimele tale digestive nu pot digera fibrele, structura fibrelor se schimba cand le mesteci, iar unele sunt digerate de bacteriile din colon.

De asemenea, trebuie sa remarcam ca merele, anghinarea, migdalele si fisticul sunt bogate in bifidobacterii. Pe langa lactobacillus, un alt tip de bacterii intestinale sanatoase este bifidobacteria.
Studiile au indicat ca bifidobacteria inbunatateste sanatatea digestiva, prevenind inflamatia intestinala.

4. Incearca postul intermitent

Postul Intermitent

Bacteriile intestinale traiesc intr-un ciclu circadian, ceea ce inseamna ca sunt mai active in anumite momente ale zilei. Din nefericire, activitatea bacteriilor este intrerupta in cazul persoanelor obeze, insa trecerea la un post intermitent poate restarta ciclul si poate permite bacteriilor tale intestinale sa devina mai variate.

Studiile au indicat ca alimentatia cu restrictii temporale poate reface partial ciclul circadian al bacteriilor intestinale, ceea ce imbunatateste metabolismul si poate reduce, de asemenea, procentajul de grasime corporala.

Poti citi si: Post intermitent in fitness: o solutie eficienta pentru slabit?

5. Consuma alimente mai variate

Asa cum am mentionat anterior, cu cat flora intestinala contine mai multe specii de bacterii, cu atat intestinele vor fi mai sanatoase. De aceea, consumul de alimente variate duce la o mai mare diversitate a bacteriilor in intestine.
Potivit studiilor, consumul unei varietati ample de alimente echivaleaza cu o microbiota variata.

6. Opteaza pentru alimente fermentate

Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala! 22

Iaurtul este unul dintre cele mai populare alimente fermentate. El este bogat in lactobacili, despre care studiile au demonstrat in repetate randuri ca sustin si favorizeaza functionarea si compozitia florei intestinale.

In plus, cercetarile au indicat ca iaurtul poate influenta flora bacteriana intestinala si, in consecinta, poate ameliora simptomele intolerantei la lactoza. Asigura-te ca optezi pentru iaurt neindulcit, pentru a evita excesul de calorii si efectele negative ale zaharului.

Kefirul este si el o optiune foarte buna cand vine vorba despre alimente fermentate. Chiar daca este facut din lapte, la fel ca si iaurtul, kefirul difera ca textura si contine mai multe probiotice decat acesta. Studiile indica existenta unui numar de cel putin 61 de tulpini de bacterii bune in compozitia kefirului. Cercetari suplimentare arata ca el poate preveni inmultirea bacteriilor daunatoare, precum Salmonella si E Coli.

Alte alimente fermentate pe care le poti consuma pentru imbunatatirea florei intestinale sunt:
Natto – soia fermetat. Pe langa faptul ca este un probiotic excelent, Natto este bogat in fier, calciu, fibre si vitamina K.
Kombucha – ceai verde sau negru fermentat.

Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala! 23

Alte alimente fermentate populare sunt varza murata si kimchi (si ea o varianta de varza murata). Muraturile sunt si ele alimente fermentate foarte comune in bucataria romaneasca si extrem de benefice in echilibrarea florei intestinale.

7. Consuma alimente bogate in polifenoli

Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala! 24

Plantele elibereaza compusi numiti polifenoli pentru a se proteja de radiatiile ultraviolete si de microorganismele cauzatoare de boli. Organismul uman nu poate digera polifenolii, astfel ca acestia trec in intestinul gros, unde bacteriile intestinale ii descompun.

Coaja boabelor de struguri, vinul rosu, ciocolata neagra si ceaiul verde sunt alimentele cu cea mai mare concentratie de polifenoli.
Studiile arata, de asemenea, ca polifenolii reduc nivelul de colesterol si de inflamatie.
Polifenolii din cacao pot creste populatia de bacterii bune precum lactobacillus.

8. Opteaza pentru cereale integrale

Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala! 25

Pentru echilibrarea florei bacteriene iti poti creste aportul de cereale integrale, precum ovaz, hrisca si mei. Consumul acestor alimente creste diversitatea microbiotei, pentru ca ele confera fibre si carbohidrati nedigerabili numiti beta-glucani.
Bacteriile intestinale descompun beta-glucanii si fibrele in intestinul gros. Ca rezultat, aceasta impulsioneaza inmultirea lactobacillus si a altor bacterii benefice din intestine.
Cerealele integrale imbunatatesc, de asemenea, senzatia de satietate si reduc inflamatia.

9. Consuma prebiotice

Prebioticele favorizeaza si stimuleaza cresterea microorganismelor benefice in organism. Ele nu trebuie, insa, confundate cu probioticele!

Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala! 26

Prebioticele sunt in general fibre din plante greu de digerat. Alimente precum radacina de cicoare, anghinarea de Ierusalim, papadia, usturoiul, prazul si ceapa sunt foarte bogate in prebiotice.
Studiile au aratat, de asemenea, ca un consum de alimente bogate in prebiotice scade nivelul colesterolului la persoanele obeze.

10. Evita indulcitorii artificiali

Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala! 27

Nu numai ca indulcitorii artificiali sporesc riscul de ingrasare, dar au si un efect negativ dovedit asupra florei bacteriene intestinale.
Cercetarile au indicat ca un consum de alimente care contin indulcitori artificiali, asa cum este aspartamul, a cauzat schimbari la nivelul florei bacteriene intestinale, care au dus la cresterea nivelului de zahar din sange.

Cu mult timp in urma, Hippocrate a spus ca toate bolile pornesc din intestine. Si avea mare dreptate! Acum cercetarile recente au dovedit ca flora intestinala are un impact important si asupra slabirii.

Iata de ce este esential ca fiecare dintre noi sa aiba grija de sanatatea sa intestinala, pentru a slabi si pentru a ne mentine o stare buna de sanatate.
Asa cum stii deja, exercitiile sunt si ele importante pentru slabire. Ele vor accelera metabolismul si iti vor permite sa arzi grasimi intr-o perioada mai scurta de timp.

Te-ar putea interesa si: Dieta Montignac: slabeste fara sa numeri caloriile

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate