Cele mai comune accidente in fitness – primele masuri pe care sa le iei

accidente-comune-fitnessFitness-ul are atatea beneficii, incat cel mai adesea uitam ca exista sansa ca antrenamentele sa aiba si efecte negative.. Exercitiile de fitness pun presiune la nivel scheletic si muscular, deci este bine sa stii cat inseamna sa te antrenezi la un nivel normal si care nivelul de „supradoza”, care te poate tine departe de sala o vreme.

Cele mai comune accidente in fitness

Durerea musculara

Durerile la nivelul muschiului pot aparea si a doua zi sau chiar la 2 zile dupa antrenament. Febra musculara, cea mai populara durere de acest tip, apare atunci cand muschii nu sunt incalziti corespunzator, cand nu au fost antrenati pentru o perioada lunga de timp sau cand intensitatea antrenamentului a fost exagerata. Febra musculara poate persista o saptamana sau chiar mai mult. Fa incalzire inainte de antremanent, de exemplu banda de alergat, si nu folosi greutati care iti depasesc cu mult conditia fizica.

Entorsele

Termenul descrie un ligament deteriorat sau ranit. Ligamentele sunt structurile de legatura intre oase. Atunci cand deteriorezi una dintre aceste legaturi, vei simti ca porti o greutate enorma cu tine. Entorsa apare atunci cand are loc o suprasolicitare sau o miscare gresita – calci stramb, aterizezi gresit, etc.

Orice entorsa poate fi imediat tratata cu gheata si prin rapaus, dar in cazuri mai grave este nevoie de interventie medicala.

Tendinitele

Se refera la accidentele de tendon sau muschi. Tendoanele sunt tesuturi conjunctive care leaga muschii de oase. Tendinita este tocmai ruptura unora dintre aceste fibre de legatura. Ca si alte leziuni, tendinita variaza de la usoara, la grava. Pentru prevenirea lor, cei mai multi se antreneaza suficient pentru a mari forta musculara, acele capete de muschi care se prind de tendon. Printre tratamente se numara terapia cu gheta si medicamentele anti-inflamatorii. Ambele reduc umflaturile si calmeaza durerea.

Parti ale corpului care sunt cel mai des accidentate

Calcaiul

Unul dintre cele mai intalnite simptome este aparitia unui junghi in partea de jos, sub talpa sau in spate, in timpul activitatii sportive sau dupa. De mutle ori durerea poate aparea si in dimineata de dupa antrenament. Cauzele sunt: actiunea repetata asupra calcaiului, incaltaminte inadecvata sau exercitii mult prea solictante, care pun presiune pe talpa sau calcai. Pentru a preveni aparitia acestor tipuri de dureri, sunt recomandate exercitiile de stretching inainte de orice antrenament. Repausul si masajul usor sunt primele masuri pe care le puteti lua.

Tibia

Accidentarile tibiei apar fie in fata gambei, fie in spate. Acestea apar mai ales la cei cu gambele foarte subtiri si stramte, dar si din cauza incaltamintei inadecvate. Pentru a preveni astfel de accidentari, asigurati-va ca purtati incaltaminte adecvata pentru sport si ca faceti indeajuns de multe exercitii de streching si ridicari pe varfuri.

Genunchii

Durerile de genunchi apar mai ales din cauza schimbarilor bruste in tipul de antrenament efectuat, dar si atunci cand muschii coapsei nu sunt dezvoltati sau cartilajul genunchiului este „uzat”. Pentru a preveni durerile de genunchi, combinati exercitiile de intesitate mai mica, ca jogging-ul sau arobic-ul, cu cele de intensitate mai mare.  De asemenea, evitati fandarile de lunga durata si in profunzime, jogging pe teren accidentat sau extensii pe un picior cu greutati mari. Nici alergatul pe o suprafata moale nu este recomandat. Tratamentul include exercitii de stretching pentru cvadricepsi si bicepsi femurali, gheata si pauza de relaxare.

Spatele

Reginea spatelui se confrunta deseori cu spasme in urma efectuarii exercitiilor. Durerile pot persista de la cateva zile, la cateva saptamani. Printre posibilele cauze se numara: incalzirea inadecvata, lipsa tehnicii in efectuarea exercitiilor si mai ales in privinta ridicarilor. Pentru prevenirea lor, este recomandat stretching-ul. Tratamentul implica repausul pana la disparitia durerilor. Exista si practica plasarii unei perne sub picioare in timpul somnului, care va pozitiona mai bine spatele in stare de repaus.

Cotul

Printre simptomele leziunilor la cot se numara: amorteala, furnicaturile, lipsa de putere, schimbari in temperatura sau culoare pielii din jurul cotului, etc. Astfel de dureri sunt cauzate de lipsa de forta a antebratului, folosirea unor greutati grele, suprasolicitarea muschilor antebratului sau a incheturii mainii sau executarea gresita a exercitiilor. Durerile in cot pot fi prevenite prin exercitii care sa intareasca incheiturile si antebratele. Ca tratament, puteti folosi o fasa elastica, tratament anti-inflamatoriu si odihna multa.

Acestea sunt doar cateva dintre problemele care apar in timpul antrenamentelor de fitness. Tineti minte ca incazirea si exercitiile de stretching va pot scapa de situatiile neplacute 🙂

Multumim pentru vot!

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate