Cate antrenamente poti rata fara sa pierzi progresul?

La un moment dat oricine rateaza un antrenament sau chiar doua. Problema care se pune nu este DACA acest lucru se intampla, ci CAND se intampla. Pornind de la o accidentare sau o rana si ajungand pana la o boala sau o vacanta, exista o multime de motive pentru care ajungi sa ratezi un atrenament. Insa cat de multe antrenamente poti sari pana cand vei incepe sa pierzi din rezultatele atat de greu acumulate? Citeste continuarea pentru a afla exact.

Mai mult de o saptamana

Pierderea unui antrenament nu este neaparat un lucru rau. Ba chiar, faptul ca iti iei o saptamana de pauza de la antrenamente poate fi uneori o strategie inteligenta care te poate ajuta sa castigi mai multa forta si sa dezvolti o capacitate de efort aeroba mai mare, pe termen lung.

Cate antrenamente poti rata fara sa pierzi progresul? 1

De pilda, daca urmezi un program de antrenament pentru maraton, poate ca antrenorul iti va recomanda sa nu te antrenezi o saptamana, tocmai pentru a permite corpului tau o perioada mai lunga de recuperare si de refacere dupa toate sesiunile intense de antrenament. In loc sa vezi cum performantele tale scad, e posibil sa vezi chiar imbunatatiri in acest sens atunci cand vei reveni la programul obisnuit, mai ales daca ai avut parte de perioade de solicitare excesiva fara sa iti oferi carburantul adecvat.
Insa odata ce incepi sa trisezi si sa depasesti limita de o saptamana, e posibil sa incepi sa vezi unele scaderi in materie de forta si forma fizica.

Intre doua si patru saptamani de pauza

Daca urmezi un program aerobic de antrenament, e posibil sa ai parte de scaderi de anduranta in numai doua saptamani de la incetarea antrenamentelor, desi e posibil ca aceste scaderi sa nu fie evidente la inceput.

Cate antrenamente poti rata fara sa pierzi progresul? 2

In patru saptamani, insa, schimbarile pot fi mai usor de remarcat. Un studiu recent in randul alergatorilor la maraton in scopuri de recreere a aratat ca o perioada de patru saptamani fara antrenament a dus la un declin de 3.6% in volumul sangelui, precum si la o reducere importanta in ceea ce priveste masa ventriculului stang (Studii recente publicate in Jurnalul de Fiziologie Aplicata au aratat ca un volum redus al sangelui este in mare masura responsabil pentru pierderea initiala a functiei cardiovasculare).
In mod similar, cercetarile efectuate in randul jucatorilor de top de rugby si fotbal au relevat ca acestia isi pot mentine forta musculara pentru o perioada de pana la trei saptamani. Un studiu in randul non-atletilor a descoperit rezultate similare.

De ce e importanta constanta?

Insa, pe de alta parte, cat de repede iti poti pierde progresul tine si de istoricul tau in ceea ce priveste antrenamentul. Daca esti nou in sala de sport si iti iei cateva saptamani libere, probabil ca vei pierde mai mult progres decat cineva care se antreneaza in mod constant de 3-4 ani.

Constanta este extrem de importanta. Daca esti constant cu programul de exercitii, faptul ca iti iei cate o saptamana libera cand si cand nu e mare lucru. Dar daca pici intr-un fel de sablon in care faci sport cateva saptamani, iar apoi iti iei pauza o saptamana -doua, probabil ca vei pierde progres de fiecare data cand iti intrerupi rutina.
Daca ai in fata o saptamana despre care stii ca va fi stresanta, ia in calcul si varianta reducerii efortului, in loc sa incerci sa te tii de rutina obisnuita si sa nu reusesti, sau sa sari direct peste toata saptamana de antrenament. Pana la urma, la drept vorbind, chiar si faptul ca faci doua antrenamente in acea saptamana poate fi suficient pentru a mentine progresul, urmand ca in saptamana de dupa sa revii la rutina obisnuita.

Citeste si: 6 indicatori pentru un antrenament excelent

Ce faci cand obiectivul tau este eliminarea grasimii?

Daca faci sport pentru a slabi si intrerupi brusc rutina obisnuita, progresele tale urmatoare vor depinde de modul in care ai grija de dieta ta. Pana la urma, sportul te ajuta sa creezi un deficit caloric, asa ca este important sa iti gestionezi dieta in asa fel incat sa elimini caloriile pe care le-ai fi pierdut prin sport.

Cate antrenamente poti rata fara sa pierzi progresul? 3

Daca vei continua sa consumi acelasi numar de calorii ca in perioadele de antrenament exista sanse foarte mari sa pui inapoi ceea ce ai dat jos cu ajutorul dietei si sportului. Cat de mult si cat de rapid… depinde de cat mananci, ca si de alti factori legati de stilul de viata, printre care se numara si somnul, stresul si activitatea fizica. Dar in general e posibil sa observi ca te ingrasi la loc dupa doua trei saptamani.
Pentru a impiedica ingrasarea asigura-te ca ajustezi aportul caloric astfel incat sa acoperi si caloriile pe care acum nu le mai arzi prin sport.

Concluzie

Exista multe motive din cauza carora sa fii nevoit sa iti iei o pauza de la sport. Poate ca pleci in vacanta o saptamana si iti doresti sa stai linistit, fara griji legate de activitatea ta sportiva… Sau poate ca traversezi o perioada deosebit de stresanta… Indiferent care este motivul, cheia pentru a nu pierde din progres este sa revii la rutina obisnuita imediat ce va fi posibil.
Inceteaza sa mai spui “de maine ma apuc iar de sala” si fa-o chiar de astazi! Singura exceptie este daca esti bolnav sau accidentat, situatii in care trebuie sa iti iei pauza de la programul de antrenamente.

Te-ar putea interesa si:7 reguli de aur pentru un antrenament eficient

Multumim pentru vot!

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate