Cea mai sanatoasa friptura de vita pe care nu ai incercat-o

Un nou plan pentru o viata sanatoasa implica un regim sustinut de exercitii dar si schimbari importante in dieta. Suprinzator, ceva extrem de amuzant se intampla atunci cand oamenii isi impun sa urmeze o dieta anume.
Fie decid, pana la urma, ca dieta nu este potrivita pentru ei si renunta imediat la abordarea de care abia s-au apucat, fie o vad ca pe o oportunitate noua de a redescoperi mancarea.

Cea mai sanatoasa friptura de vita pe care nu ai incercat-o 1

Friptura de vita: atunci cand mancarea sanatoasa poate fi delicioasa

Curajul de a explora noi sosuri, marinade, condimente si chiar combinatii de alimente la care altfel nu s-ar fi gandit, ii face pe multi sa realizeze ca toata mancarea este, de fapt, delicioasa, insa tot ce trebuie sa faci este sa gasesti modalitatea cea mai potrivita de a scoate in evidenta o aroma speciala.
Obiectivul este acela de a realiza ca a manca sanatos nu trebuie sa fie o experienta frustranta. Orice limitare poate fi vazuta fie ca ceva negativ, fie ca o portita catre creativitate si distractie, depinde de cum decide fiecare sa se raporteze la problema.
Pana la urma, mancarea sanatoasa poate fi delicioasa si trebuie sa invatam sa ne bucuram de ea. Este cea mai buna abordare pentru orice plan dietetic, si ceva ce Adam Bornstein de la Bornfitness.com tine neaparat sa accentueze la fiecare dieta creata pentru clientii sai.
Iata in cele ce urmeaza o reteta de friptura propusa de acelasi Adam Bornstein, si care va suprinde atat in ceea ce priveste prepararea cat si gustul deosebit.
Vei vedea ca reteta este absolut perfecta pentru toti cei care urmeaza un program dietetic. Atentie, insa, ca aceasta reteta este pentru cei carora le place sa gateasca sau pentru cei care vor sa petreaca niste timp in bucatarie. Nu este cea mai rapida, dar la final va iesi o friptura delicioasa. Aceasta tehnica merge mai bine cu bucati mari de carne.

9 pasi pentru o friptura de vita de exceptie

1. Congeleaza carnea pentru aproximativ o ora si jumatate. Da, ai citit corect, vreau sa congelezi friptura!
2. Incinge gratarul sau o tigaie de metal. Daca chiar ai chef de ceva special, poti cumpara o lampa de gaz (ca sa fiu sincera asta e probabil cea mai buna varianta).
3. Incinge cuptorul pana la cel mai mic nivel peste 175 de grade. Pentru cele mai multe cuptoare, asta inseamna 180 de grade.
4. Adauga ulei de masline, sare si piper la friptura. Uleiul este ideal pentru gratar, pentru ca este o grasime si va arde usor. Poti adauga niste cafea macinata turceasca daca vrei o aroma mai bogata.

Cea mai sanatoasa friptura de vita pe care nu ai incercat-o 2

5. Gateste exteriorul fripturii la nivelul dorit, folosindu-te de gratar, de tigaie sau de lampa de gaz. Asta o va face sa arate bine si ii va da aroma de friptura la gratar.
Atentie! Friptura va ramane cruda la mijloc, chiar usor congelata. Ideea congelarii carnii a fost tocmai aceea de a-ti permite sa creezi un exterior excelent, fara ca la interior carnea sa fie prea facuta.
6. Introdu un termometru in carne si lasa-l acolo. Alege un termometru cu fir sau cu sonda, care sa ramana in afara cuptorului.
7. Pune friptura la 180 de grade la cuptor, pe un suport cu tava de picurare.
8. Gateste pana la temperatura dorita. Ca punct de referinta, e bine sa stii ca la 57 grade Celsius vei obtine o carne medium rare (mediu in sange) delicioasa. La 54 de grade va fi rare (in sange), la 63 de grade medium, la 65-68 de grade va fi medium done, iar daca preferati o friptura well done aceasta va ajunge pana la peste 68 de grade Celsius.
9. Serveste si bucura-te de o friptura incredibil de delicioasa.
In functie de gradul de congelare initiala a carnii, acest proces va dura aproximativ o ora.
Reteta functioneaza perfect cu carne de vita, bucati mai groase, insa se poate face si cu alt gen de carne, mai grasa si mai grea, pentru cei care nu au neaparat in vedere o dieta pentru slabit.
Atentie insa ca pentru alte tipuri de carne temperaturile de gatire sunt altele, asa ca va fi necesar sa te documentezi putin inainte de a trece la treaba.

Friptura de vita – stiinta din spatele aromei

Inghetarea si uleiul permit obtinerea unei cruste ideale a carnii. Gatirea lenta permite proteinelor si fibrelor dure sa se descompuna si astfel sa faca friptura foarte moale, adica in traducere libera… cea mai buna carne posibila. Logica este exact aceeasi ca afumarea la barbecue.
Mai mult, temperatura mica permite un proces de gatire uniform, si in consecinta, o aroma echilibrata. Rezultatul va fi o friputura incredibil de buna si de sanatoasa.
Insa gustul fripturii depinde si de locul de unde este taiata carnea pe care o folosesti pentru friptura.
Cel mai bun tip de carne de vita este muschiul (numit si filet mignon, Chateubriand sau pur si simplu filet). Carnea sa este slaba, cu o textura foarte fina si un gust untos si delicat.
La fel de gustoasa este si vrabioara, zona din continuarea coastelor. Este o carne foarte frageda, cu grasime pe margine, dar slaba la interior si cu un aspect usor marmorat. Gustul este fin, de vita.
T-Bone este un alt tip de carne de vita ideala pentru friptura. Se mai numeste si Porterhouse si este format in general dintr-o bucata de muschi si o bucata de vrabioara unite de un os in forma de T. Si ea are un gust fin si untos, iar grasimea o face sa fie foarte frageda.

Cea mai sanatoasa friptura de vita pe care nu ai incercat-o 3

A patra varianta de friptura de vita este antricotul (Ribeye, Delmonico sau Scotch Fillet in restaurante). Face parte din regiunea intercostala, partea sa din mijloc are o granulatie mai mica, in timp ce partea de la exterior este mai moale si mai grasa.
Toate aceste bucati de carne provin din partea superioara a corpului vitei, care nu este foarte intens folosita (la deplasare de exemplu) si de aceea este mult mai frageda si are mult mai putin tesut conjunctiv decat in cazul carnii de pe pulpe, care este mai tare si mai atoasa.

4.3/5 - (3 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate