Cum sa mananci: cateva reguli de conduita

cum sa mananci

Cum sa mananci nu inseamna doar ce si cat…

…lucrul pe care multi dintre cei care isi doresc sa piarda kilograme il uita sau il ignora fiind legat de perioada din zi in care mananca. Asadar, CAND mananci este la fel de important cu CE si CAT mananci. Cu ajutorul unor opinii avizate, vom incerca sa deslusim cateva dintre secretele orelor in ceea ce priveste programarea meselor.

„Corpul tau este mai predispus la a arde grasimi in anumite momente ale zilei si la a inmagazina grasimi in alte momente”, ne spune Satchin Panda, profesor doctor din cadrul Laboratorului de Biologie din cadrul Institutului Salk din La Jolla, California.

Noi studii vorbesc despre cum sa mananci pentru a slabi, luand in vizor timpul. Stiai ca pentru a arde cea mai mare cantitate mare de grasimi trebuie sa treaca 12 ore fara sa mananci ceva? De exemplu, sa nu mananci nimic intre orele 8 p.m. si 8 a.m. Asadar, dietele trebuie organizate cu atentie, nu numai din punct de vedere cantitativ si calitativ, ci si din punct de vedere al orarului.

Cum sa mananci…la timp

cum sa mananciMulti se intreaba (poate chiar si tu) de ce trebuie sa se abtina de la mancat dupa lasarea intunericului. Ei bine, inainte ca electricitatea si restaurantele cu program non-stop sa existe, noi, oamenii, petreceam ore bune in fiecare noapte fara sa ne atingem de mancare. „Culcatul tarziu si mesele nocturne sunt fenomene recente in istoria umanitatii”, noteaza Panda. Din acest motiv, metabolismul nostru inca este „setat” sa astepte orele noptii, cand teoretic ar trebui sa dormim nu sa mancam, pentru a arde grasimile.

Iata cum functioneaza „mecanismul”: In timpul zilei, creierul si muschii tai consuma o parte din caloriile ingerate ca si combustibil, iar restul este stocat in ficat, sub forma de glicogen. Noaptea, corpult transforma glicogenul in glucoza si o elibereaza in sange pentru a mentine nivelul optim al zaharului in sange. Odata ce glicogenul dispare, ficatul incepe arderea grasimii pentru a-ti oferi energie. Da, organismul tau arde grasimi in timpul somnului! Insa daca rontai pana la miezul noptii si iti iei micul dejun la 7 dimineata, corpul tau nu va mai avea ragaz sa arda grasimi inainte de a reincepe stocarea de glicogen.

Dar destul cu teoria. Hai sa vedem ce e de facut pentru ca timpul sa lucreze in favoarea noastra sau, mai bine zis, a siluetelor noastre.

Cum sa mananci organizat

1. Mananca la aproximativ aceleasi ore in fiecare zi. Poate ai auzit pana acum de ritmul circadian: un ceas intern care iti spune cand sa te trezesti si cand sa te bagi la somn. Dar stiai oare ca fiecare organ intern are propriul ritm circadian? Spre exemplu, organele noastre digestive – in special ficatul – este programat sa functioneze mai eficient in timpul nopti.

Influenta acestor ceasuri interne este unul dintre motivele pentru care persoanele ce lucreaza (si mananca) noaptea au indicele de masa corporala mai mare decat persoanele cu program de zi. In teorie, munca in ture de noapte nu ar trebui sa ii afecteze pe cei care lucreaza astfel (datorita adaptabilitatii organismului), insa revenirea la programul de zi in weekenduri (de dragul socializarii) deregleaza grav ceasul intern al organismului, ducand la probleme cu greutatea.

Solutia? „Mentinerea unui program de culcare/ trezire / masa regulat poate fi unul dintre cele mai puternice moduri de a preveni efectele daunatoare ale lucratului in ture de noapte.”

2. Ia micul dejun la o ora dupa ce te-ai trezit. In fiecare dimineata cand te trezesti soarele ii trasmite creierului tau faptul ca o noua zi a inceput. La fel, micul dejun iti alerteaza metabolismul ca ai inceput o alta zi, reglandu-ti ritmul circadian. Totusi, daca te-ai bucurat de o cina tarzie si…copioasa, cea mai buna solutie ar fi sa astepti sa se adune cele 12 ore intre mese si sa amani micul dejun inspre amiaza.

3. Un mic dejun copios! Un studiu recent al Universitatii din Tel Aviv a scos la lumina urmatoarea informatie: dintre femeile cu o dieta stricta cu 1400 de calorii/ zi, cele care consuma 600 de calorii la micul dejun – bogat in proteine si carbohidrati – reusesc sa slabeasca mai rapid decat cele care opteaza pentru un mic dejun cu 300 de calorii, cu un continut mic de carbohidrati. Cu toate acestea, in cazul in care nu tii cont de numarul de calorii, un mic dejun bogat, urmat de alte doua mese copioase, poate duce la cateva kilograme in plus.

 

 

Multumim pentru vot!

1 Comment

  • Ati uitat sa mentionati ca o data cu arderea grasimilor se pierde si masa musculara. As spune ca exprimarea cu ‘arderea grasimilor’ nu e potrivita, ‘slabire’ ar fi mai pe masura articolului, nu credeti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate