Cum sa-ti infranezi pofta de dulce cand esti la dieta

pofta de dulce

Zaharul este unul dintre cei mai mari inamici ai greutatii si ai sanatatii. In acelasi timp este si cel mai iubit dintre compusii alimentari. Gustul dulce se afla printre preferintele majoritatii oamenilor, iar industria alimentara este folosit inclusiv in alimentele pe care le consideram sanatoase sau dietetice: cereale si batoane de cereale, paine integrala, fructe conservate, iaurturi, iar lista poate continua.

Tocmai de aceea, in momentul in care incepem o dieta, din dorinta de a fi sanatosi si in forma, este esential sa reducem consumul de zahar si sa fim atenti inclusiv la cel ascuns in diferite produse.

Problema care se impune este cum putem rezista tentatiei dulci, mai ales atunci cand urmam o dieta pentru slabit.

De regula, atunci cand te dedai tenatiei, pofta de dulce va fi potolita numai pentru putin timp. Consumul de carbohidrati simpli, fara proteine sau grasimi, va satisface rapid foamea si va da corpului un impuls energetic, dar in scurt timp atat pofta de dulce cat si foamea reveni cu forte proaspete si de fiecare data vor fi mai greu de controlat.

Iar pentru a putea intelege cum putem opri aceasta pofta incontrolabila, este important sa intelegem de ce poftim atat de tare la zahar si care sunt efectele consumului de alimente care contin cantitati mari de zahar, mai ales rafinat.

De ce apare pofta de dulce?

pofta de dulce

Sunt multe motive pentru care apare pofta de dulce. De foarte multe ori nu tine de necesitatea organismului, ci de o necesitate mentala, creierul fiind principalul consumator si doritor de zahar.

Gustul dulce elibereaza si endorfine, care ne ajuta sa ne calmam si sa ne relaxam, creand o stare de euforie aproape instanta.

Nu este o problema consumul ocazional de dulciuri, dimpotriva, este recomandat privarii totale de zahar, pentru a nu se instala frustrarea si pentru a impiedica mancatul compulsiv in momentele de slabiciune. Problema intervine atunci cand exageram, mai ales ca o putem face fara sa stim. Zaharul este deja un compus prezent in cele mai multe alimente procesate.

Cum sa-ti infranezi pofta de dulce cand esti la dieta

1. Rasfata-te din cand in cand

pofta de dulce

O atitudine radicala nu este sanatoasa in niciun aspect al vietii, cu atat mai putin in cel alimentar. Pentru ca, in definitiv si mancatul este una dintre placerile vietii. Asadar, sa elimini definitiv dulciurile din alimentatie nu este cea mai buna idee. Sa ai o atitudinea sanatoasa inseamna sa nu faci excese.

Ocazional, mananca ceea ce poftesti. Un mic rasfat te poate ajuta sa treci peste perioada de privare, fara sa devii frustrata si cazi prada mancatului necontrolat si excesiv.

Incearca sa tii cont de o regula simpla: impune-ti o limita de 150 calorii. Ar trebui sa fie suficient astfel incat sa-ti satisfaci pofta de dulce, fara sa-ti sabotezi dieta.

2. Combina alimentele

pofta de dulce

Daca stii ca nu te poti rezuma la o singura prajitura, un singur fursec etc., incearca sa combini aceste deserturi cu un aliment sanatos. Vei fi, astfel, satisfacuta si in acelasi timp iti va fi mai usor sa-ti respecti necesarul caloric zilnic.

Poti incerca, de exemplu, poti manca un iaurt grecesc cu migdale si ciocolata rasa sau miere.

3. Renunta definitiv la zahar!

pofta de dulce

Afla si Ce se intampla cand renunti la zahar definitiv

Chiar daca suna radical, pentru adevaratii dependenti de zahar aceasta este cea mai sigura modalitate de a se tine departe de tentatie.

Chiar daca primele 48-72 de ore sunt dificile si insotite de diverse simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala sau indispozitie, viata fara zahar va fi una mult mai buna si sanatoasa. Iar dupa un astfel de dus rece, cei care vor reincepe sa consume dulciuri se vor putea controla mult mai bine in privinta frecventei, cat si a cantitatilor.

4. Consuma fructe

pofta de dulce

Incerca sa ai mereu pregatita si sa ai un fruct la indemana, pentru perioada in care pofta de dulce revine. Daca in loc sa intinzi mana dupa ciocolata, vei alege un mar, te vei bucura de un aport binevenit de fibre, vitamine, dar si zaharuri naturale. In plus, poti incerca sa consumi si nuci si alune, seminte si fructe uscate, care-ti vor satisface pofta de dulce, creandu-ti o senzatie durabila de satietate.

5. Fii activa

pofta de dulce

Atunci cand pofta de dulce loveste, cel mai bine este sa-ti gasesti ceva de facut, astfel incat mintea sa fie preocupata de alte activitati.

6. Calitate, nu cantitate

Atunci cand hotarasti sa cedezi poftei de dulce, alege un desert cat mai bun, care sa te satisfaca si ca gust si ca aspect si savureaza-l cu inghitituri mici, fara sa te grabesti.

Mananca o cantitate mica de dulce si compenseaza cu alimente sanatoase, pana ce se va instala senzatia de satietate. Nu uita ca dureaza aproximativ 20 de minute pana cand creierul va primi semnalul ca stomacul este plin si ca trebuie sa transmita senzatia de satietate.

7. Mananca regulat si la ore fixe

pofta de dulce

Atunci cand timpul dintre mese este prea mare, te infometezi si risti sa mananci cu pofta si mai mult decat trebuie si sa nu faci tocmai cele mai intelepte alegeri alimentare.

O gustare la fiecare 3 ore te poate ajuta sa-ti stabilizezi nivelul de zahar din sange si sa eviti mancatul irational. Nu te vei ingrasa daca vei manca mai des, atata timp cat faci alegerile potrivite.

Descopera: Cum sa adopti o alimentatie sanatoasa, pas cu pas

8. Nu consuma indulcitori artificiali

pofta de dulce

Indulcitorii artificiali pot parea un substitut ideal pentru zahar, insa studiile au aratat in primul rand ca nu au efecte benefice asupra sanatatii si, in al doilea, ca nu fac altceva decat sa iti creasca apetitul pentru dulce.

Sursa: http://www.webmd.com

5/5 - (3 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate