Dieta cu apă – de ce trebuie evitată

Acum ceva vreme, a apărut o nouă modă în materie de diete: dieta cu apă sau „bea apă atunci când ți-e foame!”. Iti sună cunoscut? Raționamentul este că apa îți dă senzația de sațietate, așa că nu vei mai simți nevoia de a mânca. Printre beneficiile enunțate, se numără: pierderea în greutate fără efort, detoxifiere, mai multă energie, ten mai curat, îmbătrânire încetinită, pe scurt, sănătate mai bună.

Ce trebuie să reții despre dieta cu apă:

– te va ajuta să scapi de greutate și grăsime într-un timp scurt, însă mare parte din acea greutate pierdută se datorează apei (înfometării) și este formată din masă musculară;

– nu-ți detoxifiază organismul, nu încetinește îmbătrânirea și nu are vreun alt beneficiu asupra sănătății; există alte variante mai bune de a slăbi.

Cel mai atrăgător aspect al acestei diete este simplitatea. Nimic despre ceea ce poți sau nu poți mânca. Nu tu calcule despre calorii, carbohidrați, proteine sau grăsimi. Nu tu mese sistematizate pe zile sau ore. Tot ceea ce trebuie să faci este să nu mănânci, să nu bei nimic în afară de apă și vei arăta mai sexy, te vei simți mai bine, mai sănătoasă, totul în câteva zile. Desigur că-ți va fi foame, dar reziști. Asta spune oricine pe Internet.

Totuși, parcă ai niște îndoieli. Sună prea bine ca să fie adevărat. În urma dietei cu apă, vei slăbi, dar nu pentru că este ceva special în a consuma doar apă timp de câteva zile. Se prea poate ca la sfârșitul perioadei de „înfometare” să fii tot nemulțumit/ă de cum arăți. De asemenea, nu-ți vei detoxifia organismul, tenul tău nu va mai arăta mai sănătos din această pricină, te vei alege doar cu o foame crâncenă timp de câteva zile.

Ce este dieta cu apă?

Să vedem de ce dieta cu apă nu este o metodă sănătoasă de slăbit și la ce alternative ar trebui să apelezi de fapt:

Ce este dieta cu apă?

Dieta cu apă presupune evitarea oricărei forme de hrană, mâncare sau băutură, cu excepția apei, pe o perioadă de timp. Cât anume? Depinde pe cine întrebi: unii o țin doar o zi, alții între 3-5 zile, o săptămână sau mai mult.

De ce aleg oamenii dieta cu apă?

Există trei motive principale pentru care se recurge la aceată metodă:

  1. Pierderea în greutate.

2. Detoxifierea organismului.

  1. Încetinirea îmbătrânirii, evitarea bolilor, o sănătate mai bună.

Dieta cu apă te poate ajuta să slăbești, dar…

Este logic că dacă nu mănânci câteva zile, vei slăbi. Apărătorii dietei cu apă susțin că pentru a slăbi rapid și eficient, soluția este starea de chetoză, iar dieta cu apă este una dintre cele mai bune metode pentru a accede la ea.

Chetoza este un proces metabolic prin care corpul uman își extrage energia din cetone, și nu din zahărul din sânge (glucoză). Cetonele sunt molecule energetice produse de ficat, din grăsime sau proteină. Atunci când din corp lipsește suplimentul de carbohidrați, cetozele se activează pentru a-ți îndeplini nevoile energetice. Aceasta este starea de chetoză.

Există două căi pentru a stimula producerea de cetoze:

  1. O dietă scăzută în carbohidrați (mai puțin de 30 de grame pe zi).
  2. Să nu mănânci timp de câteva zile.

În ambele cazuri, corpul tău va arde acizi grași în loc de glucoză. Acesta este motivul pentru care oamenii consideră dieta cu apă o metodă de slăbit mai bună decât reducerea numărului de calorii. Și nu au dreptate.

Chetoza nu oferă beneficii în plus față de dietele obișnuite, bazate pe reducerea caloriilor, iar producerea mai multor cetoze este doar un efect secundar al reducerii extreme al numărului de calorii și carbohidrați. Cu alte cuvinte, dieta cu apă te ajută să slăbești nu datorită producției de cetoze, ci din cauza scăderii numărului de calorii.

Atunci când cantitatea de carbohidrați scade, ceea ce se întâmplă atunci când ții o dietă pe bază de apă, apare și o scădere rapidă a rezervelor de glicogen (o formă de glucoză stocată în ficat și mușchi). Ideea de bază este că cu cât consumi mai mulți carbohidrați, cu atât mai multă apă vei reține; cu cât reduci mai mult nivelul carbohidraților, cu atât vei pierde mai mult în greutate.

Într-adevăr, vei slăbi mult într-un timp scurt, însă aceasta nu înseamnă că vei obține aspectul fizic dorit. Vei pierde ceva grăsime, însă din cauza faptului că nu mai mănânci carbohidrați cea mai mare parte a greutății pe care o vei pierde va fi din cauză că organismul tău nu va mai reține apa, ceea ce înseamnă că odată ce vei reîncepe să mănânci normal, vei pune la loc ceea ce ai dat jos.

În funcție de durata acesteia, de fiecare dată când vei opta pentru o dietă pe bază de apă, vei pierde masă musculară. Dacă vei ține dieta doar o zi, nu se va înregistra o pierdere semnificativă a masei musculare, însă odată depășite cele 24 de ore, cu cât vei continua să te înfometezi, cu atât mai multă masă musculară vei pierde.

Dieta cu apă și influența asupra masei musculare

Pentru a nu pierde masă musculară trebuie să te bazezi pe proteine în dieta zilnică, să ridici greutăți (să antrenezi mușchii) și să consumi un număr sufieicent de calorii.

Atunci când nivelul tău caloric este mult prea scăzut o perioadă lungă de timp, imediat ce vei termina dieta, vei avea tendința să consumi tot ceea ce ți-a fost refuzat, reacție cât se poate de normală. Rezultatul? Vei pune la loc toate kilogramele pierdute. Acest fenomen se numește dezinhibiție și prezintă un risc major pentru tulburări alimentare și obsesie pentru mâncare, probleme ce te pot urmări luni sau ani de zile.

Dieta pe bază de apă te va ajuta să pierzi în greutate: puțină grăsime, multă apă și o grămadă de mușchi. În plus, după finalizare, când vei reveni la obiceiurile alimentare obișnuite, vei pune kilogramele la loc, adăugate la masa musculară slăbită, ceea ce îți va imprima un look amorf, „skinny fat”. Nu cred că îți dorești așa ceva.

Dieta cu apă contribuie la detoxifierea organismului?

Dieta cu apă contribuie la detoxifierea organismului?

Ce sunt toxinele și cum sunt procesate de corpul uman?

Sunt substanțe dăunătoare pe care le ingerăm și inhalăm. Multe sunt produse de mâna omului, dar se găsesc și în natură. De exemplu, cafeina și alcoolul sunt toxine, în atmosferă regăsim toxine precum dioxidul nitrogen sau ozon, apa este contaminată cu arsenic, fluor, cianidă, mercur. Adevărul este că viața modernă ne bombardează zilnic cu toxine și dacă n-am dispune de mijloace naturale pentru a le neutraliza, nu am rezista prea mult. Din fericire, avem un arsenal de sisteme complexe organice și chimice ce elimină substanțele dăunătoare din corp și ne protejează de boli și disfuncții.

Ficatul este în prima linie de apărare, deoarece una dintre funcțiile sale principale este să transforme chimicalele dăunătoare în substanțe inofensive, ce sunt eliminate prin urină, transpirație și fecale. Rinichii ajută organismul să filtreze toxinele și să le elimine.

Nu există nici o dovadă sau un motiv rezonabil pentru a crede că înfometarea timp de câteva zile va ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Din contră, îți va priva ficatul și rinichii de vitamina B12 și alte substanțe nutritive, ceea ce-i va împiedica să funcționeze la capacitate maximă.

În loc să apelezi la dieta pe bază de apă, îți poți crește apărările recurgând la diete sănătoase, exerciții fizice regulate și limitarea consumului de toxine declarate, precum țigările.

Dieta cu apă întârzie îmbătrânirea?

Dieta cu apă întârzie îmbătrânirea?

Nu te va ajuta să obții corpul dorit.
Nu te va scăpa de toxine.

Dar un beneficiu tot trebuie să aibă, nu-i așa? Dacă-i întrebi pe susținătorii acestei metode, îți vor spune că dieta cu apă întârzie îmbătrânirea, îți curăță tenul și îți dă mai multă energie. Această ipoteză se bazează pe un fenomen numit „autofagie”, în care corpul reciclează părți vechi ale celulelor. Potrivit unora, autofagia este responsabilă pentru încetinitea îmbătrânirii, ținerea bolilor la distanță, o sănătate mai bună.

Ce spune știința despre această ipoteză? Nu prea multe. Se știe că la șoareci, înfometarea provoacă autofagia, care se pare că ajută la prevenirea bolilor degenerative.

Oricum, autofagia are loc tot timpul și nu există studii pe oameni care să confirme că înfometarea este cea mai bună metodă pentru a o stimula sau că oferă alte beneficii în ceea ce privește sănătatea. Exercițiile fizice și somnul bun stimulează, de asemenea, autofagia.

Este periculoasă dieta cu apă?

Unii spun că orice tip de înfometare este periculos și că este suficient să nu mănânci câteva ore și metabolismul tău va încetini, iar mușchii vor începe să se dizolve. Cei din cealaltă tabără susțin că dieta cu apă nu este deloc periculoasă. Nici unul dintre cele două grupuri nu are dreptate.

Înfometarea pe termen scurt (câteva ore, o zi) nu are repercursiuni serioase asupra sănătății sau a masei musculare, dar dacă e vorba de câteva zile sau mai mult, devine periculos.

Ce se poate întâmpla în cadrul dietei cu apă?

– Deshidratarea

30% din necesarul de apă este furnizat de mâncare, așa că dacă în timpul dietei vei bea aceeași cantitate de apă ca de obicei, riști să te deshidratezi. Este bine să bei apă de fiecare dată când ți-e sete.

– Hiponatremia

Atunci când bei o cantitate mare de apă într-o perioadă scurtă de timp, poți da în cealaltă extremă. Cantitatea prea mare de apă îți poate dizolva sodiul din sânge, ceea ce duce la hiponatremie. Aceasta cauzează inflamarea creierului și insuficiență cardiacă, foarte întâlnite în moartea atleților, ce au tendința să consume cât mai multe lichide.

Este important să bei apă atunci când ți-e sete și să te oprești atunci când senzația dispare.

– Oscilarea nivelului de zahăr în sânge

Un om sănătos nu ar trebui să prezinte oscilări majore ale nivelului zahărului în sânge, chiar în timpul unei diete bazate pe apă. Însă dacă suferi de diabet sau pre-diabet, chiar este o problemă serioasă.

Metode mai bune decât dieta cu apă pentru a pierde greutate rapid

Metode mai bune decât dieta cu apă pentru a pierde greutate rapid

Mănâncă mai puțin și fă cât mai mult de cardio poți! Ideea nu este să pierzi în greutate, ci să pierzi grăsime, conservându-ți mușchii. Cum reușești să faci asta? Sunt 5 pași simpli:

  1. Deficitul caloric

Studiile au arătat că singura cale de a scăpa de grăsime este să consumi mai puține calorii decât arzi. Excesul de kilograme este rezultatul obiceiului de a consuma mai multe calorii decât ai nevoie. Totuși, ai grijă să nu dai în extrema înfometării! Dacă vrei să pierzi în greutate, cel mai bine este să păstrezi un deficit caloric de 20%, 25%: consumă cu 20%, 25% mai puține calorii decât arzi!

Îți recomandăm:  Legatura dintre numarul de calorii si dieta perfecta

  1. Adoptă o dietă bogată în proteine!

Studiile au arătat că proteinele te ajută să te recuperezi mai repede după efort, să-ți dezvolți mușchii și să pierzi grăsime, să te simți mai sătul/ă după masă.

Îți recomandăm:  Top 20 de alimente bogate in proteina

  1. Ridică greutăți!

Cea mai bună cale de a-ți menține sau crește masa musculară în timp ce pierzi grăsime este ridicarea greutăților. Este mai eficient decât exercițiile clasice, la aparate, Pilates sau Yoga.
Este bine ca pe măsură ce te obișnuiești, să crești greutățile, creând tensiune în mușchi, ceea ce-i va determina să crească.

Îți recomandăm:
De ce este esential antrenamentul cu greutati?
Greu, dar eficient! Antrenament cu greutati mari

  1. HIIT pentru a arde grăsimile mai repede

HIIT (high-intensity interval training), în traducere aproximativă, antrenament de intensitate crescută, este un tip de cardio ce implică sprint-uri scurte, de maxim efort, urmate de perioade scurte de refacere. Cel mai mare beneficiu al HIIT este acela că te ajută să pierzi mai multă grăsime într-un timp mai scurt decât tipurile de cardio tradiționale, mai puțin rapide. Cercetările arată că poți arde același număr de calorii în 25 minute de HIIT ca în 60 pe banda de alergare.
Tot ceea ce ai nevoie pentru a scăpa de grăsime sunt între 2 și 4 ședințe pe săptămână de HIIT, durând 20-25 de minute.

Îți recomandăm:
HIIT: ghidul complet de antrenament
Care este cel mai eficient antrenament pentru slabit – cardio, HIIT sau antrenamentul cu greutati?

  1. Ia suplimente alimentare care chiar sunt eficiente!

Este ultimul punct, pentru că are cea mai puțină importanță. Din păcate, nu există pastile sau prafuri care să-ți dea trupul pe care-l dorești. De fapt, majoritatea suplimentelor alimentare pentru slăbit sunt nefolositoare dacă nu sunt utilizate în combinație cu primele patru puncte de mai sus.

Dar dacă vei proceda așa cum am văzut mai sus, prin alimentație adecvată și exerciții fizice, te poți folosi de unele suplimente care să accelereze procesul.

Cafeina te ajută să arzi mai multe calorii, crește forța, rezistența musculară și performanța anaerobică. Se pare că te ajută să mănânci mai puțin. Desigur că îți poți procura cafeina din mai multe surse: ceai verde, ciocolată neagră și… cafea. Însă există și anumite suplimente alimentare ce conțin ceai verde.

Fă-ți un plan de alimentație și antrenament, urmează-l și sigur iți va aduce mult mai multe satisfacții personale, atât în plan fizic cât și mental, decât dieta cu apă.

5/5 - (2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate