6 mituri despre calorii (care iti saboteaza dieta)

mituri despre calorii

Foarte multi oameni considera contorizarea caloriilor singurul lucru esential atunci cand vine vorba despre slabit, ingrasat sau mentinerea greutatii. Astfel ca, cei care vor sa piarda in greutate reduc numarul caloriilor, cei care isi doresc sa ia in greutate cresc numarul caloriilor, iar cei care isi doresc sa se mentina pastreaza un numar constant de calorii. In realitate, lucrurile nu stau chiar atat de simplu, si de cele mai multe ori oamenii ajung sa creada in mituri despre calorii, intrebandu-se apoi de ce nu ajung la greutatea ideala sau de ce esueaza in incercarea lor de a-si mentine greutatea.

Mituri despre calorii, care iti saboteaza dieta

Inainte de toate, trebuie sa stabilim ce este caloria si anume: o unitate de masura a energiei. Cu ajutorul ei, se poate stabili cantitatea de energie de care organismul are nevoie pentru a functiona optim.

Numarul caloriilor consumate este intr-adevar foarte important, motiv pentru care sunt necesare cateva lamuriri. Iata care sunt cele mai comune mituri despre calorii:

#1 Toate caloriile sunt la fel

Ceea ce mananci este mult mai important decat cantitatea pe care o mananci. Modalitatea in care organismul foloseste caloriile ingerate depinde de calitatea alimentului consumat. 250 de calorii din fructe si nuci difera substantial de 250 de calorii din ciocolata, de exemplu. Atunci cand alegi caloriile potrivite nu mai este necesara contorizarea lor. Nu vei mai intampina pofte de nastapanit sau senzatia incontrolabila de foame. Organismul isi va face singur treaba.

De asemenea, caloriile din proteine si grasimi sunt mult mai satioase decat cele din carbohidrati, pentru ca se digera mai lent, iar creierul tau va avea suficient timp la dispozitie pentru a-ti transmite senzatia de satietate, astfel incat sa te opresti din mancat la timp.

#2 Slabitul este echivalent cu eliminarea surplusului de grasime

Oamenii presupun ca pierderea in greutatea inseamna pierderea din masa de grasime. Nimic mai fals! Multe dintre dietele foarte sarace in calorii esueaza, rezultand intr-o pierdere la fel de mare din masa musculara, nu doar din cea de grasime. Intervine din nou problema alimentelor pe care le consumi, nu a numarului de calorii.

#3 Atunci cand transpiri inseamna ca arzi multe calorii

Iata un mit care este foarte raspandit si despre care probabil nu stiai ca este un mit. Desi nu este in totalitate fals, necesita adaugiri. Cu cat o persoana are o conditie fizica mai buna, cu atat mai repede ii va scadea temperature corpului. Acest lucru inseamna ca va transpira mai putin, dar nu neaparat ca va arde mai putine calorii.

#4 Conteaza la ce ora mananci

Vesti bune: caloriile nu stiu cat este ceasul! Exista foarte multe diete al caror success este conditionat de anumite intervale prestabilite de timp in care trebuie servit micul dejun, pranzul sau cina. Cu siguranta este o idee nemaipomenita ca eviti dulciurile inainte de culcare, sau sa nu dormi imediat dupa masa, insa in general nu are importanta la ce ora ingerezi caloriile.

#5 Produsele degresate au mai putine calorii

Produsele degresate sunt o capcana frumos ambalata. Desi ai fi tendinta sa crezi ca au mai putine calorii exista mari sanse sa contina, de fapt, mai multe calorii din cauza aditivilor pe care producatorii ii adauga pentru a compensa lipsa gustului.

#6 O calorie ingerata este o calorie digerata

Din nou, doar pe jumatate adevarat sau, mai degraba spus, numai uneori. Doar pentru ca ai inghitit mancarea, nu inseamna ca va fi neaparat digerata. Pentru a fi digerata, ea trebuie intai sa ajunga in stomac, apoi in intestinul mic unde este descompusa, iar nutrientii absorbiti de peretii intestinali. Aproximativ 5 din 10 calorii nu sunt absorbite. Nu este cazul grasimilor sau proteinelor, care sunt asimilate cu mai mare usurinta in timpul digestiei in comparatie cu plantele, de exemplu.

Mituri despre calorii: cei 3 nutrienti esentiali si caloriile

Exista o teorie in nutritie conform careia greutatea fiecaruia este determinata de o ecuatie simpla: caloriile pe care le consumi vs. caloriile pe care le arzi. Dar lucrurile nu stau chiar atat de simplu in practica. Corpul uman este o masinarie biologica extrem de complicata. In realitate, modul in care diferite alimente influenteaza reactiile chimice din organism are un impact major asupra cantitatii de calorii care va fi transformata in grasime. Este important, deci, sa intelegem cei trei nutrienti esentiali si cum se comporta ei in organism:

  1. Proteinele

mituri despre calorii Proteinele contin 4 kcal per gram. Exista 2 categorii de proteine: de origine animala si vegetala. Proteinele sunt a doua cea mai abundenta molecula din corp, dupa apa, si sunt esentiale pentru desfasurarea a numeroase procese care asigura functionarea organismului. De asemenea, nu poate fi sintetizata de corpul uman.

Organismul nu poate stoca proteinele pentru o perioada indelungata. Surplusul de proteine va deveni sursa alternativa de energie sau va fi eliminata prin urina.

Citeste si: Surse de proteine vegetale, pentru forta si energie

2. Grasimile

mituri despre calorii

Grasimile contin 9 kcal per gram. Ele sunt o sursa de energie si, de asemenea, sunt vitale pentru absorbtia unor vitamine care contribuie la mentinerea sanatatii parului, pielii, precum si mentinerea constanta a temperaturii corpului. Cu toate acestea, este bine de stiut ca organismul nu are nevoie decat de doua tipuri de grasimi: omega 3 si omega 6, care pot fi regasite in alimente precum: peste, oua sau uleiuri.

Grasimile pot fi inmagazinate si transformate in glucoza pentru a fi utilizate ca sursa de energie.

Citeste si: Adauga grasimi sanatoase in dieta cu putini carbohidrati!

5 alimente bogate in grasimi sanatoase

Grasimi alimentare: care sunt cele mai bune pentru sanatate?

3. Carbohidratii

mituri despre calorii

Carbohidratii contin 4 kcal per gram si se regasesc intr-o gama foarte variata de alimente. Dupa digestie ei devin principala sursa de energie. In lipsa lor, organismul se va folosi de resursele de proteine si grasimi. De asemenea, surplusul de carbohidrati, adica acea cantitate pe care organismul nu o va folosi, va fi transformata in grasime si se va depune.

Citeste si: Carbohidrati buni VS Carbohidrati rai

Carbohidrati complecsi – de ce sunt importanti intr-o dieta?

Dupa cum observi, numarul caloriilor nu inseamna totul, iar daca te intrebai de ce dieta pe care o urmezi nu da rezultat, este foarte posibil sa nu fi consumat caloriile potrivite.

Surse

active.com

healthyenough.net

 

 

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate