Banda de alergat – planul înclinat revoluționează alergarea

Banda de alergat – prieten sau dușman? Cu toții am avut, avem sau vom avea la un moment dat in salile de fitness pe care le frecventam un astfel de dispozitiv.

Banda de alergat - planul înclinat revoluționează alergarea 1

 

Banda de alergat si optiunea “plan inclinat”

Dar câți dintre noi folosim banda de alergat corect? Depinde foarte de mult de modul în care ne raportăm la ideea de menținere în formă și la antrenament, de perspectiva fiecăruia dintre noi asupra exercițiilor fizice și de propriul filtru senzorial. Sunt oameni care preferă să își desfășoare activitatea fizică (a se înțelege exercițiile) în aer liber și apelează la banda de alergat doar atunci când vremea este prea vitregă și condițiile atmosferice excesiv de neprietenoase.

Nu e nicio problemă dacă preferi să te antrenezi în aer liber, e însă important să știi că banda nu e inamicul tău, dimpotrivă, poate fi aliatul tău principal în încercarea de a te menține în formă datorită opțiunii de plan înclinat.

Da, planul înclinat îți poate schimba rutina de alergat, de fapt, îți poate transforma, completa, desăvârși antrenamentul astfel încât te vei simți ca un veritabil super star (Usain Bolt e copil mic!) al pistei de îndată ce termini cu sesiunea de alergat pe plan înclinat!

Poate părea intimidant, solicitant, de-a dreptul copleșitor, dar adevărul e că mecanica e simplă și cel mai important, dă rezultate! Îți construiești anduranța fizică și încredera în tine fără a crește riscul de accidentare. Să sintetizăm: rezultate mai bune și riscuri reduse, nu ai absolut nimic de pierdut, ci doar de câștigat! E greu să combați un astfel de argument…

De ce ai avea nevoie de un plan înclinat?

Beneficiile sunt numeroase: îți clădești forța și anduranța fizică, îți stimulezi ritmul cardiac și respirația, îți tonifici picioarele, îți reglezi sistemul, dar și consumul energetic, îți antrenezi corpul pentru a rămâne în formă bună oriunde și oricând, chiar și în ultima etapă a unei curse de cross sau a unui maraton.

Banda de alergat - planul înclinat revoluționează alergarea 2

De fapt, alergatul în pantă se practică pe un teren deluros cam așa: urci în ritm alert un deal în mod repetat și apoi îți aloci o perioadă de recuperare (presupunând că locuiești într-o zonă deluroasă, desigur).

Dar dacă locuiești în mijlocul junglei urbane? Oricât de dedicat ai fi scopului, s-ar putea sa fie destul de dificil, dacă nu chiar imposibil să vânezi dealuri pe care să te apuci să alergi în sus și în jos.

Dar nu se rezumă totul la locație, banda cu plan înclinat oferă ceva în plus față de dealul cel mai apropiat de tine, mai precis, consecvență și stabilitate. Atunci când ești tu cu dealul tău, e greu să menții un unghi stabil de înclinație sau un ritm constant pe parcursul tuturor repetărilor efectuate, ori continuitatea reprezintă unul din elementele-cheie ale acestui tip de alergat. Banda de alergat îți permite să monitorizezi înclinația și ritmul în permanență și să corectezi imediat scăpările de postură, deci să fii sincer cu tine însuți.

Impactul “planului inclinat” asupra conditiei fizice

Să revenim la avantajele unui astfel de exercițiu pentru că nu am parcurs nicidecum toate plusurile și chiar vrem să plusăm! Îți amintești de impactul pozitiv al planului înclinat asupra condiției tale fizice? Trebuie să precizăm că riscul de accidentare nu este mai ridicat – așa cum, poate, te-ai fi așteptat – ci mai scăzut deoarece suprafața de contact dintre picior și teren este mai mică atunci când alergi în pantă decât atunci când alergi la vale sau pe un teren neted, plat.

Nu în ultimul rând, planul înclinat acționează asupra psihicului tău, de fapt putem spune că îți clădești atât anduranța fizică cât și rezistența mentală în același timp, prin același exercițiu – eficient, nu?

Chiar așa este, capacitatea de a-ți păstra concentrarea (reflectată în ritm și în unghiul de înclinație) în timp ce experimentezi o anumită doză de disconfort fizic îți fortifică inclusiv capacitățile psihice. Un astfel de echilibru între corp și minte este elementul care face diferența în cadrul unui maraton și este crucial pentru victorie.

Banda de alergat - planul înclinat revoluționează alergarea 3

Dacă participi la o întrecere pe teren plat după câteva antrenamente pe plan înclinat, îți garantăm că vei avea impresia că ești la o plimbare prin parc, în ziua ta liberă – va fi atât de simplu!

Reteta succesului pentru alergarea in plan inclinat pe banda de alergat

Nu vrem să fim încă o prezență care predică despre ce trebuie făcut, vrem să îți arătm exact pașii și să îți spunem cum poți să faci tu –  să vedem, deci, rețeta succesului:

Pasul 1 – încălzirea.
Aleargă aproximativ un kilometru și jumătate în ritm relaxat, de voie.

Pasul 2
– aleargă 400 de metri, la înclinație de 5% și cu 0.8 metri pe secundă mai rapid decât ritmul folosit la pasul de încălzire.

Pasul 3 – recuperarea.
Mergi 400 de metri pe plan neted, cu o viteză de 3,3 până la 3,5 metri pe secundă.

Pasul 4
– repetă alergatul în plan înclinat alternat cu etapa de recuperare de încă patru până la șase ori.

Pasul 5 – ieșirea din ritm.
Aleargă aproximaiv un kilometru și jumătate în ritm relaxat, de voie.

Câteva ponturi suplimentare: pașii mici și rapizi sunt cheia succesului! Așadar, pași mici, bine ancorați, cu toată talpa, nu doar cu vârful piciorului sau doar cu călcâiul, postură dreaptă și semeață chiar și când te apropii de final și nu te teme de puțin disconfort.

Acceptă provocarea, îmbrățișeaz-o și nu uita că ceea ce nu te omoară, te face mai puternic (atât fizic, cât și psihic – am adăuga noi).

Iti recomandam sa citesti: Cum sa folosesti eficient banda de alergat

5/5 - (1 vote)

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate