Despre alergare, pentru incepatori: unde, cum, cu cine?

despre alergare

Despre alergare, cateva aspecte cheie

De ce sa nu recunoastem? Unul dintre cele mai simple si placute moduri de a ne pastra sanatatea si de a da jos kilogramele in plus este alergarea. Orice persoana sanatoasa o poate include in viata sa zilnica, nu necesita investitii majore (abonament la sala, echipament special s.a.m.d), cu exceptia unei perechi de pantofi sport de calitate, nu ne forteaza sa respectam un anumit program (putem alerga la orice ora), iar in sezonul cald reprezinta una dintre cele mai agreabile modalitati de a ne relaxa si de a inlatura grijile si… colaceii. Dar atunci cand vine vorba despre alergare, trebuie sa luam cateva decizii…

Aspecte esentiale despre alergare, pentru o experienta minunata

Exista cateva detalii sau mici alegeri pe care trebuie sa le facem pentru a ne asigura ca aceasta experienta va fi una cat mai placuta cu putinta, si astfel va ramane puternic ancorata in stilul nostru de viata, cum ar fi:

– Alerg afara sau pe banda?

Iata una dintre cele mai dificile alegeri pentru alergatori, in special in marile orase din tara noastra. Pe de o parte, alergatul afara ridica problema cainilor comunitari (si a traficului) care iti pot transforma cele cateva zeci de minute de miscare intr-un cosmar (desigur, daca nu ai un parc in apropierea casei); pe de alta parte, daca iti doresti doar sa alergi, parca nu-ti vine sa platesti un abonament la sala exclusiv pentru a folosi banda, si nici sa cumperi un astfel de aparat, daca spatiu sau resursele financiare nu iti permit.

Eu, personal, recomand alergarea afara, in aer liber, in special in lunile de vara. De ce? In primul rand, deoarece in timpul alergarii nevoie de oxigen a organismului creste, iar un spatiu natural este mult mai indicat decat o sala cu geamuri inchise si aer conditionat puternic (si, uneori, parfumul excesiv al colegilor de sala).

In al doilea rand, motivatia este mult mai mare atunci cand te afli intr-un cadru natural, eventual intr-un parc, decat atunci cand privesti peretele din fata bandei de alergat dintr-o sala.

Desigur, daca alergi afara vara, trebuie sa-ti alegi cu atentie intervalul orar (in niciun caz dupa-amiaza, cand razele soarelui sunt extrem de puternice!), sa folosesti crema de protectie solara si sa cari dupa tine sticluta de apa, dar eu cred ca acestea sunt sacrificii minore pentru beneficiile pe care le obtii in urma alergarii.

Multe persoane aleg sa alerge in interior sau… sa nu alerge deloc pentru ca nu exista un parc in apropierea casei lor. Insa, pana la urma, si mersul pe jos pana la un parc este o forma de miscare, iar daca nu avem timp in cursul saptamanii, in weekend nu avem nicio scuza!

-Alerg singur(a) sau cu un prieten?

In general este recomandat sa ai un partener de antrenament, indiferent de modul in care decizi sa te antrenezi. Acesta te poate motiva, te poate convinge sa  respecti programul atunci cand un film si un castron de alune par mai apetisante decat 30 minute de alergare, poate fi alaturi de tine daca suferi o accidentare sau ai nevoie de ajutor. Toate acestea DACA alergi partenerul potrivit.

Pe de alta parte, daca partenerul tau nu respecta programul de alergare, este foarte posibil ca nici tu sa nu o faci. Iar daca acesta este mai rezistent sau are o experienta mai indelungata in sport si nu poti tine pasul cu el, este posibil ca experienta sa devina dezagreabila pentru tine.

Partenerul ideal de alergare este cel care are aceleasi obiective si aceeasi determinare ca tine, si care se afla la aproximativ acelasi nivel d.p.d.v  al conditiei fizice. Sau, daca partenerul tau este avansat, sa te ajute, nu sa te forteze sa-i respecti ritmul.

– O repriza lunga de alergare sau mai multe scurte?

Poate nu ai timp de 40 minute de alergare odata sau poate esti la inceput si nu rezisti atat de mult timp (si nici nu este indicat sa te fortezi).  O practica eficienta este sa iti imparti timpul in doua sesiuni de alergare mai scurte (10-15 minute), eventual una dimineata si una seara, din mai multe motive:

– vei putea parcurge o distanta mai mare fara a te epuiza;

– este accelerata arderea grasimii, iar corpul foloseste mai eficient glicogenul;

– fortezi organismul sa se recupereze mai repede si capeti mai multa rezistenta fizica intr-un timp ami scurt.

– Sa folosesc sau nu un pedometru?

Daca iubesti sa alergi si vrei sa castigi la capitolul motivatie, un pedometru este o investitie minunata. Reusind sa-ti masori progresele si observand cresterea rezistentei tale fizice de la o sedinta de alergare la alta, vei iubi si mai mult cele cateva zeci de minute de miscare si vei renunta mai usor la obiceiul (deloc productiv) de a te cantari zilnic.

Ar mai fi multe de spus despre alergare, insa poti consulta aici cele 10 reguli pentru a alerga corect sau o propunere de program pentru alergatorii incepatori.

Tu unde, cum si cat alergi?

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate