Cum sa mananci sanatos – 5 sfaturi simple si practice

cum sa mananci sanatosCum sa mananci sanatos in fiecare zi, fara efort

Fie ca ne propunem sa incepem de maine, de luni sau de la 1 ianuarie, alimentatia sanatoasa si un stil de viata activ se afla in topul prioritatilor noastre dar, din pacate, rar reusim sa respectam aceasta promisiune catre noi insine. Unul dintre principalele motive este acela ca vrem sa facem schimbari majore peste noapte, sa renuntam complet la gustarile nesanatoase si sa trecem de la sedentarism la 5km alergati/ zi. Putin probabil sa reusesti astfel, motiv pentru care articolul de astazi isi propune sa iti arate care sunt principalele schimbari pe care ar trebui sa le faci si cum sa mananci sanatos.

Cum sa mananci sanatos? Respecti aceste sfaturi simple

1. Ce cumperi… asta vei manca!

In primul rand, daca avem in casa gustari nesanatoase, cel mai probabil le vom consuma. Asadar, prima miscare pe care trebuie sa o faci este sa renunti sa mai pui in cosul de cumparaturi dulciuri, snacksuri, sosuri s.a.m.d. si sa le inlocuiesti cu multe fructe proaspete.

Astfel, cand vei avea pofta de ceva de rontait sau de ceva dulce si vei deschide frigiderul, nu vei avea decat optiuni sanatoase.

2. Fa-ti un obicei din a verifica atent continutul nutritional al alimentelor cumparate.

Nu doar continutul caloric al alimentelor conteaza, ci si cel de zahar, sare, colorantii si conservantii folositi, indulcitorii artificiali etc. Vei constata cu uimire ca multe dintre produsele „light” sau pe care tu le considerai sanatoase (conserve de fructe/ legume, iaurturi cu fructe) contin cantitati mari de zahar sau grasimi saturate, asadar inainte de a cumpara un produs, arunca un ochi pe valori specificate si nu uita ca acestea se refera, de obicei, la un gramaj anume, nu la intreg produsul.

3. Mare atentie la portii!

Inainte de a te intreba cum sa mananci sanatos, uita-te la cantitatea de alimente consumata. Portia optima de mancare nu trebuie sa fie mai mare decat interiorul propriei palme, ca regula generala. Desigur, daca nu consumi o friptura, ci o salata, aceasta va fi mai mare, dar ne referim la portiile de mancare consistenta.

4. Cat mai simplu si cat mai colorat!

Una dintre vorbele nutritionistilor de peste ocean este „If you can’t grow it, don’t eat it.”. Cu alte cuvinte, planta creste in pamant, oul este facut de gaina, insa tartele cu glazura sunt produse procesate.

Incearca sa-ti pastrezi mesele cat mai simple cu putinta, dar si cat mai colorate, intrucat legumele/ fructele de fiecare culoare au anumite proprietati extraordinare pentru organismul uman, despre care poti citi pe larg aici.

5. Inlocuieste inteligent!

Te-ntrebi cum sa mananci sanatos in conditiile in care ti-este aproape imposibil sa renunti la unele alimente cu care te-ai obisnuit? Foarte simplu: inlocuieste cu varianta lor mai sanatoasa. Pe langa painea integrala care trebuie introdusa in dieta in locul celei albe, iata cateva idei:

– orezul brun in loc de orezul alb;

– mustar in loc de maioneza;

– ulei de masline/ otet balsamic in loc de dressingurile pentru salate;

condimente sanatoase/ marar in loc de sare;

– indulcitori naturali in loc de zahar;

– nuci si seminte in loc de covrigei si chipsuri;

– iaurt simplu cu fructe/ nuci adaugate de tine in loc de iaurtul cu gemuri din comert;

– ulei de masline pe painea prajita in loc de unt/ margarina;

– alimente coapte/ fierte in loc de alimente prajite.

Cum sa mananci sanatos: nu uita de ingredientul cheie al dietei perfecte!

Si anume pestele. Desi recomandat este sa consumam 2-3 portii de peste saptamanal, incearca sa incluzi macar o portie in alimentatia ta, beneficiile acizilor grasi omega 3 si 6 pentru sanatate fiind mai mult decat valoroase.

Tu cum pastrezi o alimentatie sanatoasa?

3.3/5 - (3 votes)

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate