O alimentatie sanatoasa pentru femei – 5 alimente de baza

o alimentatie sanatoasa

O alimentatie sanatoasa, o alimentatie diversificata

Pentru  a duce o viata sanatoasa si plina de energie, trebuie sa avem grija sa includem in alimentatia noastra toate elementele necesare bunei functionari a organismului, motiv pentru care dietele drastice si fara o supraveghere medicala pot lasa urme pe termen lung. O alimentatie sanatoasa pentru femei inseamna o alimentatie diversificata, iar astazi vom vedeam impreuna cateva dintre cele mai importante surse alimentare de sanatate pentru o femeie.

Ordinea este una aleatorie, important fiind ca aceste alimente sa nu lipseasca din dieta ta… prea mult timp.

O alimentatie sanatoasa – Top 5

1. Pestele: gandeste-te… cand ai mancat ultima data peste? Importanta acizilor grasi Omega 3 pentru sanatate este adesea subestimata, insa acestia sunt necesari pentru o buna functionare a aparatului cardiovascular, pentru fertilitate, pentru protectia impotriva numeroaselor tipuri de cancer (in special de san) sau a osteoporozei. Heringul, somonul, macroul sau sardinele sunt surse excelente de Omega 3, recomandat fiind sa consumi peste de 2-3ori/ saptamana. Alte sunse importante de Omega 3 sunt nucile, fasolea sau tofu.

2. Lactatele: avem o deosebita nevoie de calciu pentru a ne mentine oasele puternice si sanatoase, insa nici magneziul nu este de neglijat, aportul zilnic al celor doua este recomandat sa fie de 2:1. De aceea, incearca macar la micul dejun sa consumi un iaurt sau o cana cu lapte alaturi de un bol mic de seminte, nuci sau cereale integrale sau… fructe, cum ar fi banalele sau kiwi. Calciul este necesar pentru o alimentatie sanatoasa la orice varsta, ai ales dupa 35 de ani pentru a compensa pierderea de masa osoasa, dar si pentru a ameliora simptomele premenstruale si pentru controlul tensiunii arteriale, iar magneziul este foarte important pentru imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, activitatea cardiaca si musculara si sistemul nervos.

3. Legume… verzi: consumul de legume verzi scade riscul de diabet de tip II cu 14%, conform cercetatorilor de la Universitatea din Leicester, acestea fiind si o sursa excelenta de calciu si antioxidanti, imbunatatind circulatia si vederea si protejandu-ne de degenerare maculara.  Mai mult, consumul frecvent de legume verzi precum broccoli, spanac, varza sau salata verde  previne bolile cardiovasculare, regleaza tensiunea arteriala, imbunatateste digestia si… protejeaza silueta.

4. Cereale integrale: bogate in antioxidanti, vitamine, fitonutrienti, minerale, fibre si carbohidrati complecsi, cerealele integrale sunt o adevarata sursa de sanatate. Consumul frecvent de cereale integrale previne obezitatea, bolile cardiovasculare, regland nivelul colesterolului si al glicemiei, scade riscul de diabet zaharat si de cancer de colon sau de san. Mai mult, se pare ca femeile care consuma regulat cereale integrale au sanse cu 30% mai mici de a se ingrasa, conform unui studiu al Universitatii din Michigan, pentru ca astfel cresc aportul de fibre si il scad pe cel de grasimi.

5. Fasolea: da, fasolea regleaza nivelul de colesterol si echilibreaza hormonii feminini, previne cancerul de colon si de san, intareste si protejeaza oasele, prin continutul ridicat de fitoestrogen. Mai mult, aceasta contine numeroase vitamine si minerale (vitamina C, B, K, acid folic, seleniu, calciu, magneziu, acizi grasi Omega 3 etc), este bogata in antioxidanti, protejeaza sanatatea sistemului digestiv si scade riscul de boli cardiovasculare, fiind un element de baza pentru o alimentatie sanatoasa.

O alimentatie sanatoasa pentru o viata frumoasa

o alimentatie sanatoasa
Alte component ce alcatuiesc o alimentatie sanatoasa pentru femei sunt soia, fructele de padure, nucile, dovleacul, rosiile, grapefruitul sau semintele de in.

Eu iti urez pofta buna si, daca mai ai si alte sugestii pentru o alimentatie sanatoasa, te ascultam cu interes! 😀

 

 

Multumim pentru vot!

1 Comment

  • Nu sunt prea multe de spus aici in completarea articolului. Despre calciu am mai vb si la un alt topic. Exista multi autori care se leaga de secretia de lactaza si inevitabil de acea intoleranta la lactoza. Parerea mea personala este ca o varianta mult mai buna decat laptele este iaurtul intrucat in urma procesului de fermentatie lactoza se transforma in cea mai mare parte in lactobacilus. in ceea ce priveste laptele cred ca maxim un pahar zilnic este suficient. Despre alte surse de calciu am mai vb la topicul despre fructe si legume si nu trebuiesc repetate. Stiu ca ceea ce am scris despre lapte poate fi relativ deci daca Adina nu este de acord nu am cometarii de facut in plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate