Stretchingul – ce beneficii iti aduce si cum se face

beneficii ale stetchingului

Sunt cateva beneficii ale stretchingului care te vor convinge sa-l incluzi in stilul tau de viata. De exemplu, stiai ca stretchingul este la fel de important ca antrenamentele regulate si iti aduce beneficii in egala masura?

Iti imbunatateste flexibilitatea, coordonarea, performantele si scade riscul de accidentare in timpul antrenamentelor. Acestea sunt numai cateva dintre beneficiile de care te vei bucura efectuand 5-10 minute de stretching in fiecare zi, indiferent de varsta sau conditia fizica.

Stretchingul – 6 beneficii uimitoare pentru sanatate si conditia fizica

Inainte de toate, trebuie mentionat ca este foarte important sa nu alegi stretchingul pentru incalzire. Cei mai multi antrenori de fitness recomanda miscari dinamice inainte de inceperea antrenamentului, pentru a pregati organismul pentru efortul pe care urmeaza sa-l depui.

Citeste si: Stetching static VS. Incalzire dinamica: ce alegem inainte de antrenament?

Acestea sunt unele dintre cele mai importante beneficii ale stretchingului, suficiente cat sa-l incluzi si tu in programul tau saptamanal:

1. Imbunatateste/corecteaza postura

beneficii ale stetchingului

Poate unul dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui sa incluzi stretchingul in rutina ta este acela ca poate imbunatati si chiar corecta o postura defectuoasa.

Atunci cand faci stretching, eliberezi tensiunea din muschi. Acumularea acesteia se face responsabila pentru rigiditatea muschilor, una dintre cauzele cele mai comune ale posturii defectuoase.

Miscarile de stretching care tintesc spatele, pieptul, umerii ajuta la alinierea corespunzatoare a coloanei vertebrale, imbunatatind postura si eliminand, in acelasi timp, durerile sau disconfortul de la nivelul spatelui.

2. Stretching pentru mai multa flexibilitate

beneficii ale stetchingului

Fara stretching nu doar ca muschii si tesuturile devin mai incordate, dar, in timp, sistemul neuorologic va traduce acest lucru ca fiind normal, ceea ce iti va limita libertatea de miscare.

Un alt beneficiu important si stabilit al stretchingului este imbunatatirea flexibilitatii. Acest lucru te va ajuta sa reduci semnificativ riscul accidentarilor in urma antrenamentelor solicitante si sa-ti cresti performantele atletice.

3. Stretchingul iti fortifica muschii

beneficii ale stetchingului

Stretchingul nu poate inlocui antrenamentul de forta, dar ajuta la mentinerea tesuturilor musculare.

In urma unui studiu realizat de Medicine & Science in Sports & Exercise, s-a descoperit ca subiectii care practicau stretching pentru picioare timp de 40 de minute, de cateva ori pe saptamana, au observat imbunatatiri semnificative. Greutatea maxima a greutatii pe care puteau s-o ridice a crescut cu 32% in timpul indreptarilor si cu 15% in timpul flexiilor.

Si-au imbunatatit, de asemenea, anduranta musculara si inaltimea maxima in timpul sariturilor.

Cercetatorii au concluzionat ca miscarile de stretching lucreaza muschii similar exercitiilor de forta, numai ca la o scara mai mica.

4. Te relaxeaza

beneficii ale stetchingului

Printre numeroase alte efecte negative, stresul incetineste circulatia sanguina, ceea ce va provoca tensiune musculara.

Stretchingul elibereaza aceasta tensiune din muschi si articulatii si te ajuta sa te relaxezi. De asemenea, in timpul miscarilor de stretching, sunt eliberate endorfine in organism. Acestea induc o stare de calm si buna dispozitie. Din acest motiv, 5-10 minute de stretching dimineata, inainte sa-ti incepi ziua, sau seara pentru un somn odihnitor, sunt recomandate tuturor.

5. Te ajuta sa-ti imbunatatesti tehnica de executare a exercitiilor

beneficii ale stetchingului

Fara stretching, sunt sanse foarte mari ca muschii sa ramana incordati. Acest lucru va fi un real impediment in respectarea tehnicii corecte a efectuarii exercitiilor. Iar atunci cand vine vorba de antrenamente, tehnica este mai importanta decat volumul, atat pentru eficienta exercitiilor, cat si pentru siguranta ta.

Corectand dezechilibrele musculare, stretchingul te va ajuta sa executi corect orice exercitiu, imbunatatindu-ti astfel performantele si minimalizand riscul accidentarilor.

6. Circulatie sanguina imbunatatita

beneficii ale stetchingului

Stretchingul sporeste cantitatea de sange transportatata catre muschi, ceea ce inseamna o circulatie sanguina mai buna, care va furniza muschilor substantele nutritive necesare si va ajuta eliminarea eficienta a reziduurilor din tesuturile musculare, acumulate in urma efortului. Acest lucru, la randul lui, este benefic pentru scurtarea timpului de recuperare dupa antrenamente si reducerea simptomele neplacute ale febrei musculare.

Invata tehnica de stretching!

Pentru a te bucura de toate aceste beneficii, ca in cazul oricaror alte exercitii fizice, este important sa respecti tehnica de efectuare a miscarilor de stretching. In caz contrar, iti poti pune siguranta in pericol si anula avantajele stretchingului.

Inainte de toate, strechingul nu este acelasi lucru cu incalzirea prealabila antrenamentelor. Daca efectuezi miscari de stretching fara sa-ti incalzesti muschii inainte, esti mai predispusa accidentarilor. Asadar, inainte de stretching, mergi, alearga sau pedaleaza pe bicicleta stationara timp de 10 minute sau alege miscarile de stretching dupa finalizarea antrenamentelor, cand muschii sunt deja incalziti.

Cel mai bine ar fi sa nu alegi stretchingul inainte de activitati cu intensitate sporita. Unele cercetari au indicat ca o astfel de incalzire poate, de fapt, diminua performantele. In schimb, poti opta pentru miscari de incalzire dinamica. Aceasta metoda de incalzire cuprinde miscari mai apropiate de activitatea care urmeaza sa fie intreprinsa. Ea consta intr-o serie de exercitii care au scopul de a creste temperatura corpuluistimula sistemul nervos si a mari flexibilitatea.

Deoarece genetica flexibilitatii difera pentru fiecare individ in parte, simetria este foarte importanta. Asadar, in loc sa-ti stabilesti ca obiectiv o flexibilitate de contorsionista, incearca sa-ti dezvolti o flexibilitate egala pentru ambele parti ale corpului. Flexibilitatea care nu este egala reprezinta un dezechilibru si creste riscurile de accidentare.

Concentreaza-te asupra muschilor importanti. Miscarile de stretching pe care le alegi ar trebui sa vizeze in special grupele mari de muschi, ai spatelui, gatului, umerilor, coapselor si gambelor. In general, acestia sunt cele mai solicitate in timpul antrenamentelor

Evita orice miscare brusca in timpul stretchingului, pentru a impiedica incordarea muschilor si reducerea flexibilitatii.

Mentine pozitiile de stretching timp de 30, pana la 60 de secunde pentru fiecare miscare, pe fiecare parte a corpului.

Daca miscarile pe care le efectuezi iti provoaca durere de orice fel, inseamna ca fortezi capacitatea muschilor si articulatiilor. In timpul stretchingului este de asteptat sa resimti numai senzatia de tensiune.

Citeste si: 7 exercitii de stretching pentru incalzire si flexibilitate

Mai cunosti si alte beneficii ale stretchingului? Impartaseste-ne si nou! 🙂

Surse: http://www.beautyandtips.com

http://www.mayoclinic.org

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate