Top 7 mituri de nutritie – DEMONTATE!

mituri de nutritie

Tranzitia la un stil de viata sanatos sau adoptarea unei diete pentru slabit sunt pasi care necesita multa hotarare si motivatie. In acelasi timp, este important sa fii foarte bine informata si sa cunosti diferenta dintre obiceiurile alimentare ca sunt intr-adevar sanatoase si te ajuta sa-ti atingi obiectivele si cele care nu sunt decat mituri de nutritie.

Cele mai populare mituri de nutritie – DEMONTATE

Nutritia este o componenta esentiala a unei vieti sanatoase si, in acelasi timp, o notiune pe care ar trebui s-o intelegem cu totii. Iar pentru a avea o intelegere cat mai aproape de adevar a ceea ce presupune o alimentatie sanatoasa, trebuie sa incetezi sa mai crezi aceste mituri de nutritie:

1. Alimentele bogate in grasimi te ingrasa

Acesta este unul dintre cele mai populare mituri de nutritie. La prima vedere, logica pare imbatabila: mananci gras, te ingrasi. Dar acest lucru este foarte departe de adevar. Sa detaliem!

Un gram de grasime are 9 calorii, pe cand 1 gram de proteina sau carbohidrati are 4 calorii. In astfel de conditii, pare de la sine inteles ca pentru a elimina grasimea corporala, ar trebui sa reduci consumul de alimente bogate in grasimi. Cercetatorii spun ca, de fapt, eliminarea grasimilor din alimentatie sau adoptarea unor diete sarace in grasimi nu te ajuta absolut deloc sa slabesti.

mituri de nutritie

Dietele low-fat sunt mult mai bogate in zahar si carbohidrati, care sunt transformati in zahar. Astfel, in organism poate aparea excesul de zahar. Consecinta o reprezinta dereglarea productiei de insulina, hormon resposabil cu transferul zaharului (glucozei) catre celule, pentru a genera energie. Cantitatea de glucoza ramasa, cea care nu a fost transferata catre celule, va fi depozitata in corp ca grasime.

Cu toate acestea, este bine sa stii ca unele grasimi sunt mai bune decat altele. Unele grasimi nesaturate, cum ar fi omega 3, sunt foarte benefice pentru sanatate si joaca un rol important in pierderea in greutate si dezvoltarea musculaturii.

5 Alimente bogate in grasimi sanatoase

Mai mult decat atat, contrar opiniei populare, grasimile saturate din anumite tipuri de carnuri sau produse lactate, pot fi consumate in moderatie, fara sa te preocupi ca acest lucru ar duce la acumularea kilogramelor in plus. Aceste tipuri de grasimi pot fi chiar benefice pentru sanatate. Ele dau senzatie indelungata de satietate, astfel incat nu va exista riscul sa mananci mai mult decat organismul are nevoie. De asemenea, ajuta organismul sa digere si absoarba nutrientii si mentin integritatea celulelor.

Grasimile trans, pe de alta parte, care se regasesc in majoritatea alimentelor procesate, sunt lipsite de valoare nutritionala si iti pot afecta starea de sanatatea, precum si silueta. Acestea, ar trebui, intr-adevar, eliminate din alimentatie.

In concluzie, grasimile saturate si nesaturate nu te ingrasa. Zaharul si grasimile trans, da. Asa ca, daca ceea ce iti doresti este sa slabesti, sa te mentii si sa fii sanatoasa, cel mai bine ar fi sa le eviti pe cat posibil. 

2. Cu cat consumi mai putine calorii, cu atat slabesti mai mult

mituri de nutritie

Acesta este un mit care iti poate pune sanatatea in pericol. Daca reduci numarul de calorii consumate la mai putin de 1200 pe zi, vei observa o scadere rapida a masei musculare si o incetinire a metabolismului.

Pentru a obtine maximum de beneficii din caloriile consumate, alege preponderent alimente minim procesate. Acestea sunt mai dense in nutrienti, comparativ cu alimentele procesate, si au un continut mai mare de vitamine si minerale si mai putine calorii.

3. Mancatul seara tarziu te ingrasa

mituri de nutritie

Nu exista dovezi concludente care sa confirme ca inainte de culcare caloriile conteaza mai mult decat in oricare alt moment al zilei. Metabolismul incetineste, intr-adevar, pe timp de noapte, insa nu suficient incat sa duca la acumularea kilogramelor in plus, daca ai mancat seara tarziu.

Corpul tau nu inmagazineaza mai multa grasime noaptea, decat in celelalte momente ale zilei. Capacitatea organismului de a acumula kilograme in plus este strans legata de ceea ce mananci, cat de mult si mai putin cand servesti mesele.

Am dezbatut problema pe larg aici!

4. Carbohidratii ingrasa

mituri de nutritie

 

 

 

 

 

 

 

Daca elimini carbohidratii din dieta, vei elimina totodata principala sursa de energie a organismului. Asadar, este bine sa stii ca problema nu o reprezinta carbohidratii, ci pe care ii alegi, simpli sau complecsi.

Asadar, nu toti carbohidratii sunt un pericol pentru sanatate si silueta. Singurul motiv pentru care dietele sarace in carbohidrati ajuta la pierderea in greutate este acela ca, de regula, constau si intr-un aport caloric mai mic. Acesta este motivul pentru care slabesti urmand o dieta saraca in carbohidrati, nu reducerea cantitatii de carbohidrati in sine.

Cand vine vorba despre carbohidrati, aplica aceeasi teorie ca si in cazul grasimilor. Concentreaza-te mai multe pe ce fel de cabohidrati consumi, nu pe eliminarea lor din alimentatie.

Top 7 mituri de nutritie - DEMONTATE! 1

Afla mai multe despre Carbohidrati buni VS. Carbohidrati rai!

5. Este costisitor sa mananci sanatos

mituri de nutritie

 

 

 

 

 

 

Sa mananci sanatos este mai putin costisitor decat crezi. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa mananci sanatos, pe bani putini:

  • Cumpara intotdeauna fructe si legume de sezon in cantitati mari si congeleaza-le. O alta solutie este sa le cumperi congelate. Au aceeasi valoare nutritionala precum cele proaspete.
  • Invata cand sa cumperi organic. Desi este de preferat sa mananci organic, nu este nevoie sa cumperi alimente organice tot timpul. Unele fructe si legume, de exemplu, sunt mai putin benefice decat altele, atunci cand vine vorba de reziduurile de pesticide.
  • Legumele sunt, in general, mai ieftine decat carnurile. 
  • Incearca varietati mai putin costisitoare de carnuri. De exemplu, pulpele de pui sunt mai ieftine decat pieptul de pui. Carnea cu os este si ea mai ieftina decat cea dezosata. Iar exemplele pot continua.
  • Cumpara vrac. Mai ales atunci cand vine vorba despre alimente ca fasolea, nucile, semintele, cerealele.
  • Nu mai cumpara alimente de tip junk food. Vei fi uimita sa descoperi cat de mult te costa adunat micile gustari pe care ti le cumperi uneori: cipsuri, dulciuri, sucuri etc.

6. Slabesti mai usor daca inclocuiesti zaharul cu indulcitorii artificiali

mituri de nutritie

Acesta este unul dintre acele obiceiuri alimentare sanatoase, care te ingrasa.

Daca reduci cantitate ade zahar si o cresti pe cea de indulcitori artificiali, nu vei slabi!

Cercetarile au descoperit ca indulcitorii artificali, consumati pe o perioada indelungata, duc la acumularea kilogramelor in plus si cresc predispozitia imbolnavirii de diabet de tipul 2.

Indulcitorii artificiali transmit creierului semnalul ca organismul primeste zahar. Astfel ca, apetitul pentru dulciuri va creste si, implicit, si consumul. Acest lucru va stimula o crestere a nivelului de insulina si va declansa depunerea de grasimi.

7. Pierderea rapida in greutate poate fi mentinuta

mituri de nutritie

Daca ceea ce urmaresti este sa ajungi la greutatea ideala, este cel mai bine sa ai obiective realiste si sa stii de la bun inceput ca nu exista scurtaturi.

Este un lucru pe care ar trebui sa-l iei in considerare inainte sa alegi o dieta fulger, foarte drastica, dar cu rezultate rapide. Sa slabesti 7 kilograme intr-o saptamana este posibil, cu multa strictete. Cu toate acestea, kilogramele pe care le pierzi astfel provin din tesut muscular si apa din organism.

Atunci cand finalizezi o astfel de dieta si te intorci sa alimentatia ta obisnuita, te vei ingrasa exact cu acele kilograme de care te-ai straduit sa scapi, sau chiar mai multe.

Diete care te ajuta sa slabesti sanatos si definitiv: 

Atunci cand alegi o dieta, fa-o in deplina cunostinta de cauza si ai grija sa nu-ti puna sanatatea in pericol. Iata cateva recomandari:

Sursa: https://heartmdinstitute.com

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate