Totul despre masajul cu percutie

Dispozitivele pentru fizioterapie, asa cum sunt cele destinate masajului cu percutie, devin din ce in ce mai mult un must-have atat in cabinetele medicale, cat si acasa.

Tot mai multe persoane isi intreaba astazi medicii despre device-urile portabile care elibereaza tensiunea musculara si durerea de corp, alaturi de rolele si sferele cu vibratii, concepute pentru a ne ajuta sa ne relaxam si sa efectuam un stretching benefic pentru corp. Sunt aceste achizitii benefice? Raspunsul este da si vei afla in cele ce urmeaza si de ce.

In ultimii doi ani am vazut sportivi profesionisti, “razboinici de weekend” si consumatori din mare masa de public imbratisand tehnologia de percutie prin vibratie. Campionate precum NFL, NBA, MLB, PGA Tour si UFC si-au luat toate un “partener oficial tehnologic pentru recuperare” marind accesul jucatorilor la aceste modalitati de relaxare si detensionare, cautand sa previna leziunile si sa promoveze longevitatea sportivilor. Odata cu accesibilitatea crescuta a acestui tip de tehnologie, vin insa si cateva intrebari.

Care sunt datele stiintifice si cum se incadreaza aceste instrumente intr-un antrenament bazat pe dovezi?

Totul despre masajul cu percutie 1

Dispozitivele de masaj prin percutie permit utilizatorului sa relaxeze muschii si fascia, marind raza de miscare si flexibilitatea, si reducand durerea si incordarea. Este un tip de masaj adecvat pacientilor carora le place masajul dar isi doresc o abordare ceva mai intensa si mai focusata.

Masajul cu percutie se imbina extrem de bine cu alte terapii manuale sau poate fi o terapie de sine statatoare. Multi consumatori cumpara dispozitive profesionale si isi fac masajul singuri, in confortul propriei case, ceea ce le permite sa targeteze “nodurile” musculare, durerile si crampele si sa mentina terapia cat de mult si cat de des isi doresc.

Nu doar ca aparatele de masaj prin percutie sunt portabile, dar avem cu totii acum acces la role de spuma cu vibratie, sfere si chiar invelitoare din neopren care combina vibratia cu caldura pentru a ameliora durerea si a relaxa muschii. Existenta acestor dispozitive ofera noi moduri de a trata, iar consumatorii si pacientii cabinetelor le adora.

Ce efecte au dispozitivele cu percutie si vibratie?

Efectele vibratiilor includ:

  •  Un metabolism accelerat;
  •  O raza de misare crescuta;
  •  O vascularizare mai buna;
  •  Eliberarea punctelor declansatoare;
  •  Reducerea densificarii fasciei, tesutului cicatriceal si a calcifierilor.

Posibile efecte secundare:

  •  Inrosire;
  •  Sensibilitate la presiune;
  •  Vanatai;
  •  Durere.

Afectiuni in care se poate folosi terapia prin vibratie:

  •  Artrita (boala degenerativa a articulatiilor)
  •  Dureri de spate sau de disc
  •  Leziuni musculare, de ligamente si de tendoane
  •  Entorse si luxatii
  •  Pacienti post-chirurgicali
  •  Cicatrice
  •  Traume de tesut moale

Vibratia este extrem de utila pentru leziuni traumatice cumulative, precum:

  •  Sindrom de tunel carpian
  •  Sindrom de tunel cubital
  •  Epicondilita ulnara/radiala, epicondiloza
  •  Tenosinovita
  •  Sindrom de durere miofasciala
  •  Blocare a nervilor periferici
  •  Sindrom de apertura toracica
  •  Tenosinovita De Quervain (Malaia De Quervain)
  •  Tulburari musculo-scheletale (RSI)
  •  Tendinoza cronica
  •  Calcifiere (de pilda a coafei rotatorilor)
  •  Bursita (trohanter, umar, genunchi, etc)
  •  Genunchiul atletului
  •  Durere in tendonul lui Ahile
  •  Fasciita plantara
  •  Intindere de ligament

Device-urile de masaj cu percutie nu sunt dureroase, dar releva unele puncte sensibile si dureroase. Astfel, ele pot fi la fel de benefice pentru masajul in profunzimea tesuturilor.

Efectele principale ale terapiei prin masaj cu percutie.

Totul despre masajul cu percutie 2

Metabolism accelerat

Terapia prin masaj cu percutie te ajuta sa readuci apa in zonele potential deshidratate ale tesuturilor active metabolic din organism, inclusiv celulele musculare, celule ale organelor, celule din sange si celule imunitare. Masajul cu percutie influenteaza in mod cert fascia superficiala, care are o inervatie autonoma bogata, ce trimite informatia catre ganglionii paravertebrali. Aceasta inervare controleaza reglarea termica, drenajul limfatic si metabolismul tesutului adipos subcutanat.

Tesutul fascial profund inconjoara diferiti muschi si ii conecteaza, formand diferite compartimente in corp. Acest strat de tesut ofera informatie proprioceptiva, creaza activarea unitatii motorii si sustine coordonarea motorie periferica. Fascia asociata cu zonele dureroase va fi densa la atingere si nu va aluneca.
Dupa ce vei deveni mai indemanatic in ceea ce priveste folosirea device-urilor portabile de masaj cu percutie, ele vor fi o extensie a mainii tale si vei simti lipsa alunecarii sau densificarea tesuturilor prin dispozitiv, vei putea palpa fibrele incordate si muschii tensionati si vei fi constient de nivelul de durere sau de eventuale dureri punctuale.

Lipsa alunecarii fasciale este unul dintre indicatorii de diagnostic care iti arata ca ai putea avea nevoie de masaj prin percutie.
Instrumentele de percutie si vibratie, alaturi de terapia prin caldura (TECAR, laser, dispozitive cu ventuze mecanice si alte device-uri precum terapia cu unde de puls extracorporala si folosirea tratamentelor topice pentru ameliorarea durerii pot reface supletea fasciei si muschilor, astfel incat sa se contracte si sa se relaxeze mai bine pentru a stimula metabolismul celular local si raza de miscare).

Raza de miscare superioara

Imobilizarea cauzeaza ingrosarea superioara a tesutului muscular conjunctiv, iar imbatranirea in sine duce la incordarea tesutului conjunctiv numit epimisium.
Masajul prin percutie va contribui la relaxarea muschilor contractati si scurtati.
Folosirea unui dispozitiv de masaj cu percutie intr-o pozitie usoara de intindere sau in timpul efectuarii unei miscari repetate ofera stimulare atat muschilor cat si tesutului conjuctiv care inconjoara si sustine muschii si multe alte parti ale corpului (vase limfatice si de sange, tendoane, articulatii, etc) care contribuie la mentinerea elasticitatii acestor tesuturi.

Vascularizare imbunatatita

Masajul prin percutie stimuleaza circulatia sanguina si fluxul de limfa. Stimularea receptorilor nervilor determina dilatarea vaselor de sange, ceea ce faciliteaza si fluxul sanguin. Efectul mecanic direct al presiunii ritmice si a miscarii folosite in cadrul masajului cu percutie poate creste semnificativ ritmul circulatiei sanguine.

Majoritatea ganglionilor limfatici sunt localizati in apropierea organelor sau articulatiilor majore din organism. Toate canalele se unesc in partea superioara a pieptului si se golesc in vena jugulara stanga inainte de a reveni la inima. Traumele, infectia, reactia autoimuna sau caldura pot cauza edem si inflamatie.
Daca fluidele in exces (fluidele intra si extra-celulare, exsudatele, proteinele) sunt prinse sau stagnante ele vor pune presiune pe receptorii tactili. Presiunea mai mare in straturile superficiale si lipsa miscarii pielii inhiba colectorii limfatici, crescand edemul.

Atunci cand circulatia limfatica incetineste, regenerarea celulelor devine mai putin eficienta, permitand astfel toxinelor si proteinelor sa se acumuleze in jurul celulelor, cauzand hipoxia (lipsa de oxigenare celulara) iar regenerarea tesutului este diminuata. Hipoxia este o afectiune dureroasa ce poate fi ameliorata de vascularizarea stimulata de dispozitivele de masaj prin percutie.

Reducerea densificarii fasciei, tesutului cicatriceal si calcifierilor

Fusurile musculare, celulele proprioceptive principale care afecteaza muschii, nu se afla in muschi, ci in fascia care inconjoara muschiul si fasciculele musculare.
Daca ai tesut cicatriceal de la leziuni vechi sau densificari produse de o postura prelungita si deficitara (de pilda pozitia cocosata deasupra biroului sau bancii), trebuie sa faci tesutul dens mai moale si mai flexibil. Terapia prin masaj cu percutie te poate ajuta sa faci asta. Suprafetele de sub piele ar trebui sa alunece, iar daca totul pare blocat si nu aluneca, inseamna ca trebuie tratat.

O componenta principala a lichidului sinovial si a tesutului conjunctiv lax este acidul hialuronic. Acesta este situat in fiecare tesut al corpului, intre substraturile de aponevroza, fascia superficiala, fascia profunda, epimisium, perimisium etc. In urma suprasolicitarii si a traumei tisulare, poate aparea inflamatia, care provoaca supraproductia de acid hialuronic, ducand la fragmentarea si degradarea moleculara. In timp, particulele granulate formeaza un gel deshidratat concentrat lipicios, ce poate reduce fluiditatea, ducand astfel la legarea sau „lipirea” straturilor miofasciale. Masajul prin percutie poate preveni si reface alunecarea „adeziva” a fasciei peste muschi. In plus, acidul hialuronic densificat impiedica mecano-receptia normala. Fascia limitata poate raspunde temporar la stimulare, dar necesita stimularea continua in timp.

Feedback-ul modificat al fusului duce la o stimulare modificata a muschilor, si astfel la o functionare alterata.
Alterarea fasciala poate modifica informatia aferenta catre sistemul nervos central, cauzand functionarea incorecta a unitatii motorii si, in timp, durerea in portiunea corespondenta a articulatiei mentinand disfunctia – chiar si in absenta durerii.
Un exemplu este cand “o luxatie veche de glezna” isi pierde capacitatea de a raporta semnale, ca urmare a unei fascii densificate persistente; iar furnizarea musculara catre zona gleznei poate deveni deficitara, ceea ce duce la luxatii repetate in acea zona si pana la urma la hiper- sau hipo-functionarea compensatorie a genunchiului, pelvisului, soldului sau spatelui. Persoanele cu durere de genunchi sau de spate pot necesita tratarea fasciei gleznei.

Ameliorarea durerii

Totul despre masajul cu percutie 3

Masajul cu percutie reduce densificarea fasciei si amelioreaza efectul de alunecare, imbunatatind astfel comportamentul motor si contribuind la ameliorarea durerii.
Fibroza este similara procesului de cicatrizare, iar aceste zone trebuie eliberate printr-un tip de terapie de eliberare cicatriceala.

Densificarea tesuturilor, ce poate fi intalnita la majoritatea pacientilor cu dureri cronice de spate, dureri de umar, rigiditatea muschilor gambei, fasciita plantara, cotul tenismenului, durere de sold si leziuni sportive nevindecabile, au efecte mai bune cu ajutorul masajului prin percutie, combinat cu intinderi ciclice, decat cu intinderi continue pentru ameliorarea durerii fasciale.

Multe studii au conchis ca auto-eliberarea miofasciala are urmatoarele efecte:

  •  Creste mobilitatea si raza de miscare a articulatiei.
  •  Reduce durerea post-antrenament si durerea musculara cu instalare intarziata.
  •  Permite o performanta superioara la antrenamentele viitoare.-
  •  Poate duce la o functionare imbunatatita a sistemului vascular si a sistemului nervos parasimpatic.

Dupa utilizarea unui masaj cu percutie sau vibratii in cateva tratamente, ii vei putea observa actiunea ca analgezic. Explicatia poate fi ca percutia si vibratia duc la epuizarea substantei P (neuropeptida/neurotransmitator) din veziculele de stocare. Substanta P joaca un rol esential ca mediator al durerii si factor de crestere. Acest mecanism molecular explica efectul analgezic de lunga durata al undelor oscilante.

S-a demonstrat ca substanta P dilata vasele de sange, stimuleaza neovascularizarea si contribuie la formarea tesutului osos nou. Undele masajului cu percutie stimuleaza probabil factorii de crestere legati de angiogeneza, inclusiv eNOS (sinteza oxidului nitric endotelial), VEGF (factorul de crestere endotelial al vasului) si PCNA (antigenul nuclear al celulelor proliferante). Aceasta promoveaza neovascularizarea, ce imbunatateste alimentarea cu sange si stimuleaza proliferarea celulara si regenerarea tesuturilor, pentru a repara tesuturile tendinoase sau osoase.

Undele create de masajul cu percutie actioneaza in sensul suprastimularii fibrelor nervoase mici, pentru a bloca o eventuala crestere a stimulilor de durere si, prin urmare, intensifica efectul analgezic.

Beneficii pentru creier

Printre beneficiile utilizarii unui dispozitiv de masaj cu percutie se numara si circulatia sanguina imbunatatita, durerea redusa, reabilitarea mai rapida dupa leziuni, fluxul limfatic crescut, ruperea tesutului cicatriceal muscular si a tesutului densificat, acumularea redusa de acid lactic, regenerarea tesuturilor, eliberarea tesuturilor moi si active si stimularea functiilor proprioceptive.
Terapia prin masaj stimuleaza tesutul muscular profund si se concentreaza asupra spasmelor musculare generale sau locale. Percutia si vibratiile profunde, rapide, de scurta durata sunt cheia eliminarii durerii multor persoane.

5 zone de evitat cu device-urile de masaj cu percutie

Asa cum am aratat mai sus, device-urile de masaj prin percutie pot avea beneficii excelente, incepand de la reducerea tensiunii musculare, cresterea mobilitatii si imbunatatirea circulatiei sanguine si ajungand pana la ameliorarea durerii cauzate de antrenamente.

La fel ca in cazul unui masaj obisnuit sau cu rola cu spuma, instrumentele de masaj cu percutie actioneaza prin relaxarea muschilor si fasciei, stratul din jurul tesutului muscular. Dar, la fel ca orice alt instrument, are un timp, un scop si un loc.

Poate fi tentant sa folosesti device-ul pe puncte vechi in care resimti durere, fara sa te mai gandesti, insa unele zone prezinta riscuri de care trebuie sa tii cont. Inflamatia dureroasa, tendoanele rupte, afectarea organelor si nervilor si chiar leziunile serioase pe termen lung pot aparea in urma plasarii nepotrivite a dispozitivului.
Iata mai jos 5 puncte pe care trebuie neaparat sa le eviti, pentru a imbunatati siguranta personala atunci cand utilizezi pistolul de mansaj prin percutie.

1. Trohanterul mare

Stai in picioare cu mainile in buzunare si muta greutatea corpului de pe o parte pe alta, permitand pelvisului sa isi schimbe pozitia. Cand impingi soldul intr-o directie, vei simti o zona osoasa pe partea respectiva a soldului – o parte a osului soldului numita trohanterul mare.

Acesta are in jurul sau un sac cu fluid numit bursa, iar burselor si oaselor nu le place frecarea, raspunzand la aceasta prin inflamatie si durere. Tocmai de aceea, folosirea pistolului de masaj pe aceasta zona poate crea frictiune, ce duce la durere si inflamatie pe partea respectiva a soldului.
In loc sa folosesti pistolul de masaj pe trohanterul mare, maseaza zona cvadricepsului si fesierilor. Relaxarea acestor zone te poate ajuta cu mobilitatea soldului, genunchiului si chiar a zonei lombare. Daca acea parte a soldului este deja dureroasa, gheata poate fi un instrument mai bun.

2. Rinichii

Ai auzit vreodata de leziuni de organ cauzate de un pistol cu masaj? Ei bine, rinichii sunt in mod deosebit expusi la acest risc, pentru ca sunt aproape de zona din mijlocul spatelui. Desi ai senzatia ca faci un masaj benefic pentru spate, daca sapi in zonele aflate fix deasupra rinichilor poti determina vibrarea organelor, care nu sunt facute pentru o astfel de forta.

Daca vrei sa stii exact unde sunt rinichii, pune mainile in jurul spatelui, ca si cum urmeaza sa te inchizi la sutien. De ambele parti ale coloanei, vei simti coastele. Oasele sunt mai tari la atingere decat muschii, iar oasele din zona lombara sunt adesea putin mai sensibile, fiind aliniate cu rinichii. Imgineaza-ti ca pui un grapefruit deasupra acestor coaste inferioare. Aceasta este zona de care trebuie sa te feresti cu pistolul de masaj.
Pistoalele pentru masaj pot fi excelente pentru eliberarea tensiunii spatelui, atata timp cat preseaza pe zona muschilor, nu pe organe si oase.

3. Tendoanele bicepsului

Pune o mana in fata umarului opus. Capul lung al tendonului bicepsului se afla sub zona pe care o atingi in acest moment. Durerea si tensiunea in aceasta zona sunt foarte comune, mai ales daca suferi de slabiciune in coafa rotatorilor, sau slabiciune in muschii dintre omoplati. Desi este tentant sa reduci durerea si tensiunea punand pistolul de masaj pe aceasta zona, mai gandeste-te! Acest tendon nu este la fel de dur pe cat pare; presiunea si vibratia il pot inflama si chiar rupe.

In loc sa incerci sa tratezi durerea in partea frontala a umarului, mergi la problema care sta la baza acestei dureri. Adesea primii pasi sunt sa lucrezi la forta coafei rotatorilor, la forta zonei mediene a spatelui si sa fii constient de tehnicile de ridicare.

4. Prima coasta

Pune o mana pe varful umarului opus – zona unde se unesc baza gatului si umarul. Multi dintre noi cunoastem aceasta zona ca fiind trapezul superior, si adesea un loc afectat de tensiunea cronica de gat si de umar. Daca sapi usor, vei simti un nod care nu dispare, indiferent cat de mult il masezi. Motivul pentru care nu dispare este ca nu este un nod muscular, ci un os – prima coasta.

Desi este tentant sa folosesti pistolul de masaj in aceasta zona pentru a reduce tensiunea deranjanta asupra gatului, nu o face.
Imediat sub prima coasta, se afla toti nervii si vasele de sange care iti alimenteaza bratele si mainile. O presiune ceva mai mare decat normal in aceasta zona poate comprima nervii si vasele de sange. Compresia nervilor poate da furnicaturi sau chiar durere pe brat, iar acest gen de leziuni ale nervilor poate necesita luni (daca nu chiar ani) pentru a fi tratate.

Din cauza vibratiei aparatului, se poate intampla sa ratezi acea furnicatura neobisnuita care te-ar putea avertiza cu privire la compresia nervului.
Daca vrei sa scapi de tensiunea gatului prin masaj, foloseste mainile in locul unui instrument; folosirea mainilor iti permite sa simti daca esti pe prima coasta si sa detectezi rapid orice punct ce iti provoaca furnicaturi pe brat.

5. Coloana vertebrala

Cel mai probabil stii destul de bine unde e coloana vertebrala, dar poti sa duci mana in spate pentru a identifica exact acele oase, astfel incat sa te asiguri ca nu le faci mai rau cu masajul cu percutie. Maduva spinarii, discurile si radacinile nervoase se afla toate sub acele margini osoase pe care le simti si niciuna dintre ele nu a fost conceputa pentru a face fata fortelor directe de vibratie. Agitarea acestor oase cu un pistol de masaj prezinta riscuri mai importante decat beneficiile, deoarece iritarea unei radacini nervoase, a unui disc sau chiar a maduvei spinarii in sine ar putea duce la leziuni foarte grave si complicate ale coloanei vertebrale.

O alternativa mai sigura sunt, in general, rolele cu spuma (chiar daca rola de spuma vibreaza). Rola de spuma are o suprafata mult mai ampla, astfel incat nu se infige direct in puncte anume de pe coloana vertebrala. Cu toate acestea, rola de spuma nu este pentru toata lumea: astfel, daca ti s-a spus vreodata ca ai o densitate osoasa redusa, stai de vorba cu medicul inainte de a incerca aceasta varianta.

Atentie la siguranta

Pastreaza pistolul de masaj cu percutie, dar foloseste noile cunostinte de anatomie pentru a-l folosi cu un grad cat mai ridicat de siguranta. Chiar si cu o plasare mai sigura, ai grija sa eviti presiunea prea dura in anumite puncte, in timpul vibratiei pistolului de masaj. Presiunea usoara este buna, in general, dar daca insisti poti apasa pe alte organe, nervi sau oase, ceea ce poate duce la accidentari si leziuni.

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate