Beneficiile muzicii asupra sanatatii noastre  

beneficiile-muzicii-asupra-sanatatiiCine nu iubeste muzica? Muzica joaca un rol important in vietile nostre, de vreme ce o ascultam la munca, in timpul exercitiilor, cand suntem fericiti sau cand cautam fericirea, cand suntem suparati sau cand incercam sa ne explicam mai bine sentimentele si simtirile. Muzica da cu totul alt sens filmelor, ne spune o poveste, ne inalta sau ne coboara. Trebuie doar sa ne analizam reactiile de zi cu zi pentru a descoperi beneficiile muzicii asupra sanatatii noastre, dar iata ce spune stiinta despre toate acestea:

Care sunt beneficiile muzicii asupra sanatatii?

Pe langa faptul ca da o stare de bine si reduce stresul, muzica lenta reduce ritmul cardiac si imbunatateste producerea hormonului de crestere, care duce, la randul lui, la intarirea sistemului imunitar reducand inflamatia.

Muzica imbunatateste abilitatile verbale

Mai multe studii din domeniul educatiei au aratat ca muzica ascultata la varste fragede stimuleaza buna functionare a creierului la copii si ajuta la cresterea performantelor verbale. Muzica are deci beneficii asupra sanatatii mentale, iar aici exista doua tipuri de terapii: muzica vazuta ca expresie a sinelui (cu proprietati de vindecare) si muzica vazuta ca forma de comunicare cu cei din jur. Asa cum am spus si mai inainte, muzica are aceasta calitate de a-i ajuta pe indivizi sa descopere mai lesne care sunt problemele de ordin emotional care nu le dau pace.

Muzica ii ajuta pe bolnavii de cancer sa scape de anxietate

Muzica ii ajuta pe cei aflati in suferinta sa treaca mai usor peste durere, ajuta la buna functionare a aparatului respirator si imbunatateste starea de spirit. Muzica este deseori folosita ca terapie alternativa pentru vindecarea pacientilor care sufera de diferite boli, inclusiv cancer.

Muzica imbunatateste calitatea somnului

Cele mai intalnite cauze ale insomniei sunt stresul si anxietata. De vreme ce muzica are capacitatea de a actiona in mod benefic asupra celor doua, rezulta ca aceasta calmeaza si reuseste sa-i faca pe indivizi sa doarma mai usor. Depinde insa foarte mult de genul ales, muzica zgomotoasa putand duce la agravarea situatiei.

Muzica ajuta medicina

In timpul operatiilor de lunga durata, medicii prefera sa asculte muzica. Nu o fac din plictiseala, lucru sprijit de o cercetare a unei clinici din Cleveland, care a descoperit ca inclusiv pacientii care urmau sa fie supusi unei interventii chirurgicale au avut o reactie mai calma si au fost mai relaxati inainte de operatie.

Muzica protejeaza inima

Si nu este vorba despre o metafora, ci despre descoperiri cat se poate de reale in domenul medicinei. Conform acestora, muzica ajuta la dilatarea vaselor de sange, ceea ce inseamna ca fluxul sangvin circula mult mai usor. Acest lucru se intampla in cazul muzicii lente sau, in orice caz, cu efecte calmante, in cazul celei zgomotoase efectul fiind total opus.

Muzica ajuta memoria

Copiii care iau cursuri de muzica au sansa de a rezolva mai bine testele de inteligenta, iar „cu cat asculta mai multa muzica si studiaza muzica in scoala, cu atat au o memorie verbala mai buna”, afirma Agnes Chan, cercetator in psihologie la Universitatea din Hong Kong.

Muzica ajuta la accelerarea recuperarii dupa un atac de cord

Un studiu publicat in revista Brain afirma ca pacientii care au ascultat muzica in urma unui atac de cord s-au recuperat mai bine decat cei care au ascultat audio book-uri sau cei care nu au ascultat nimic.

Si sa nu uitam ca muzica este intodeuna acolo cand avem nevoie sa trecem peste depresie pentru a fi mai fericiti 🙂

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate