Benzile de alergare : tot ce trebuie sa stii

Care este primul lucru care iti vine in minte atunci cand te gandesti la echipamente pentru sport? Majoritatea oamenilor vor spune probabil ca primul lucru la care se gandesc este banda pentru alergare.

Benzile de alergare nu sunt cel mai complicat aparat dintr-o sala de fitness, dar au cea mai mare rezistenta in domeniu si continua sa existe in fiecare sala de sport de pe planeta.

Simpla si eficienta, o banda de alergare ofera unul dintre cele mai inalte grade de versatilitate dintre toate aparatele pentru sport. Si desi majoritatea personelor sunt macar putin familiarizate cu benzile de alergare, cu utilizarile lor si cu modul in care acestea functioneaza, este foarte util sa aprofundam putin subiectul si sa analizam fiecare aspect care tine de aceste aparate.

Aceasta iti va garanta ca detii cele mai corecte informatii despre benzile de alergare, si de asemenea ca intelegi perfect cum sa le utilizezi si care sunt principalele avantaje pe care ti le ofera.
Esti curios cum te poate ajuta o banda de alergare in antrenamentele tale? Te gandesti sa iti cumperi una in viitorul apropiat? Acest ghid te va ajuta sa treci prin tot ce trebuie sa stii despre cel mai popular aparat de exercitii din lume.

Ce este o banda de alergare?

Benzile de alergare pot avea multe forme diferite, dar toate au aceeasi definitie de baza.

In cuvinte cat mai simple, o banda de alergare este un aparat folosit pentru mers, alergat, sau urcat, in timp ce ramai pe loc. Banda de alergare include o suprafata mobila care se misca permanent, creand si nevoia utilizatorului de a se misca. Aceasta miscare recreaza miscare de pe un teren stabil, fara sa te misti de fapt de pe loc.

In general, suprafata mobila a benzii de alergare seamana cu o banda rulanta si este atasata la niste roti aflate sub corpul aparatului, ce fac ca banda sa se roteasca in mod constant, fie ea operata manual, fie operata electric.
Desi din acest punct, designul si accesoriile pe care le poate avea o banda de alergare variaza considerabil, elementul fundamental al unei benzi de alergare ramane suprafata cu miscare continua.

Principiul din spatele benzii de alergare

Atunci cand este utilizata pentru sport, o banda de alergare poate simula miscarile implicate in mers sau alergat. Cand cureaua benzii de alergare este in miscare, persoana care sta pe banda trebuie sa se miste constant impotriva directiei benzii, pentru a ramane pe loc.
Altfel, ar cadea de pe suprafata in directia benzii. Modificand viteza benzii, utilizatorul aparatului poate obtine viteze mai mari de alergare sau de mers, sau poate seta pur si simplu o viteza mai mica, pentru a recrea un mers in pas obisnuit.

Miscarea si fizica unei benzi de alergare permit alergatorilor si celor care merg pe ea sa parcurga aceeasi distanta pe care ar face-o pe suprafata standard, indiferent de unitatea de masura.
De pilda, daca rotatia maxima a benzii de alergare este de 2.75 inseamna ca utilizatorul benzii a mers sau a alergat 2.75 metri la fiecare rotatie completa a benzii. Daca aceasta rotatie este terminata in 1.5 secunde, utilizatorul alearga 1.37 metri pe secunda. Astfel, el va face 82 de metri pe minut si ii vor trebui aproximativ 13 minute pentru a alerga un kilometru, fara sa se miste macar de pe loc.
Exista, de asemenea, si multe benzi de alergare care iti pot indica electric viteza in km/h sau in mile pe ora.

Istoria benzilor de alergare

benzile de alergare-istorie

 

Benzile de alergare au o istorie destul de ampla si de variata. Se crede ca benzile initiale au aparut acum peste 4000 de ani, acestea avand cateva utilizari industriale diferite.

Benzile de alergare timpurii

Desi nu constau in intregime din curele si discuri, modelele timpurii erau in principiu niste roti mari, cu trepte, conectate cu alte dispozitive si device-uri. Actionarea manuala a benzilor determina celelalte echipamente si roti sa se invarta, ceea ce era utilizat pentru lucruri precum ridicarea de galeti de apa, sau chiar pentru macinarea granelor la moara.

In timp au aparut si alte tipuri de roti de acest gen, actionate atat de catre oameni cat si de catre animale, asa cum erau caii. Au fost create de asemenea si roti care se invarteau vertical, asemenea unor roti pentru hamsteri.

Mai tarziu, benzile au fost utilizate ca pedeapsa in inchisori si lagare de munca, drept mod de a-i impiedica pe detinuti sa fie lenesi. Acestea erau in general verticale, cu o roata montata pe o axa orizontala si imitand practic o scara fara sfarsit. In timp ce unele inchisori foloseau aceste roti ca pedeapsa dar si ca recreere, ele erau folosite si pentru generarea de energie sau pentru macinarea de cereale.

Benzile moderne

La inceputul anilor 1900, inventatorii au inceput sa proiecteze si sa produca benzi ca aparate sportive, primul patent pentru un “aparat de antrenament” fiind emis in 1913. Anii 1900 au fost perioada in care lucrurile au inceput sa ia avant in acest sens.

In anul 1952, Dr. Robert Bruce si Wayne Quinton au dezvoltat o banda de alergare care urma sa fie utilizata ca mod de diagnosticare a bolilor de inima si de plamani.
In 1968, Dr. Kenneth H. Cooper a publicat o cercetare care subliniaza beneficiile pentru sanatate ale exercitiilor aerobice si argumentele medicale pentru devoltarea benzilor de alergare pentru uz casnic.
La putin timp dupa lectura cercetarii Dr. Cooper, un barbat pe nume William Staub a realizat ca nu existau benzi de alergare pentru uz personal accesibile, astfel ca a inceput sa dezvolte propria sa banda, pe care pana la urma i-a trimis-o chiar lui Cooper.

Prima banda de alergare inventata de Staub s-a numit PaceMaster 600. Odata finalizata, Cooper l-a ajutat pe Staub sa gaseasca primii clienti – vanzatorii de echipamente de fitness. Din acest moment lucrurile au luat amploare, iar in zece ani, benzile de alergare au ajuns in cele mai renumite sali de sport din tara, si in multe case de asemenea.
Ultimele decenii au adus cu ele implementarea unui numar foarte mare de benzi de alergare si de elemente noi pentru acestea, precum functii si analize, inclinatii, recrearea terenului accidentat, centuri multi directionale, etc.

Astazi benzile de alergare pot fi utilizate pentru orice, de la exercitii cardio generale pana la recuperare, si chiar pentru moduri de a crea antrenamente pentru astronautii care traiesc in conditii de gravitatie zero.
E adevarat ca lucrurile au evoluat extrem de mult de la acele prime roti din lemn, insa conceptul a ramas acelasi.

Benzile de alergare : tot ce trebuie sa stii 1
Banda de alergare moderna

Citeste de asemenea: Bicicleta sau banda de alergat? Care arde mai bine grasimile?

Avantajele aduse de benzile de alergare

Nu e greu de inteles ca, faptul ca poti merge sau alerga oricat de mult vrei, stand de fapt in acelasi loc, are o gama foarte larga de avantaje si beneficii. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea.

benzile de alergare

Sunt excelente pentru orice nivel de pregatire

Mersul si alergatul sunt probabil cea mai simpla forma de exercitiu din toata istoria umana, ceea ce se traduce prin utilizarea benzilor.
Desi unele aparate pentru fitness pot fi putin intimidante, oricine poate merge sau poate alerga pe o suprafata normala poate folosi si o banda de alergare. Tanar, batran, in forma sau nu… chiar nu conteaza!

Acest lucru se extinde si asupra aspectului motivational. A fi incepator, indiferent de domeniu, poate fi frustrant, dar cu banda de alergare oricine incepe sa lucreze (chiar si pentru putin timp), poate capata incredere in sine, pentru ca tot ce trebuie sa faca este sa urce pe o banda de alergat, sa apese un buton si atat!
Indiferent daca esti acasa sau la o sala de fitness, simplitatea poate fi uneori cea mai buna forma de motivatie.

Antrenament pe vreme urata

benzile de alergat-beneficii

Exercitiul in aer liber are in mod cert extrem de multe avantaje, cum ar fi faptul ca respiri aer curat, ca vezi peisaje sau locuri diverse si ca pur si smplu nu te plictisesti.

Cu toate acestea, daca traiesti intr-un climat extrem, sau ai de-a face cu vreme neplacuta, cum ar fi ploaie, zapada, vant sau caldura excesiva, antrenamentele afara pot fi o idee proasta.
Banda de alergare este in acest caz cea care iti permite sa alergi cativa kilometri intr-un mediu controlat.
Fie ca folosesti banda de alergare ca solutie de back up pentru zilele ploioase, fie ca pur si simplu iti place sa ai parte de variatie, nu va trebui niciodata sa iti faci griji ca sari peste ora de alergare si ca iti afectezi rutina saptamanala, doar pentru ca vremea de afara s-a stricat pe nepusa masa.

Confort

Probabil cel mai important avantaj al benzii de alergare este confortul pe care il creaza si care poate imbraca o multime de aspecte diferite, cum ar fi si protectia fata de intemperii, despre care am vorbit mai sus.
Insa confortul se extinde si asupra altor puncte. Nu toata lumea are timp dimineata sa se trezeasca, sa se pregateasca, sa mearga la sala, apoi sa revina acasa, sa faca dus si sa mearga la serviciu…
Iar daca se intampla sa putem face asta uneori, exista si zile in care pur si simplu este imposibil sa respectam aceasta rutina. Faptul ca ai o banda de alergare in camera cealalta rezolva aceasta problema a timpului si a programului ocupat.

Parintii cu copii mici pot considera ca este mai greu sa isi faca timp sa iasa afara si sa alerge cativa kilometri in jurul cartierului. Cu o banda de alergare acasa, iti poti supraveghea copilul si poti si alerga cei cativa kilometri de care ai nevoie pentru o forma fizica de invidiat.

O banda de alergare la domiciliu iti ofera, de asemenea, confortul simplu de a incepe sa lucrezi in doar cateva secunde, fara sa mai fie nevoie sa te imbraci, sa te aranjezi si sa conduci pana la un loc care sa iti permita sa alergi in conditii adecvate. Iar acest lucru este minunat si pentru acele zile in care nu ai chef sa fii vazut, din diverse motive.
Indiferent de motivele tale, o banda de alergare la domiciliu, iti ofera acces imediat la antrenamente cardio de calitate ori de cate ori iti doresti.

Mai sigur decat drumurile

Alergarea si mersul pe jos in aer liber pot fi minunate, dar, de asemenea, aduc multe pericole si neplaceri.
Soferii neatenti, ceilalti pietoni care nu se uita pe unde merg, cainele vecinului care alearga mereu dupa cate cineva – toate acestea fac parte din riscurile care vin la pachet cu mersul pe jos si alergarea in aer liber. Cu o banda de alergat, poti evita toate astea.

Suprafata controlata

suprafete necontrolate de alergat

O alta problema in ceea ce priveste mersul pe jos si alergarea in aer liber o constituie diferentele de calitate a suprafetei. Majoritatea celor care alearga in mod sustinut au auzit macar o data de cineva care si-a sucit o glezna sau s-a lovit la un picior neobservand o groapa, o bordura, sau orice alt lucru aflat pe jos atunci cand alerga.

Pe de alta parte, variatia terenurilor atunci cand alergi afara poate duce la o diferenta nedorita in nivelurile de antrenament. Un deal abrupt ici, o portiune plata colo – vor crea neconcordante in ritmul cardiac si in efortul energetic.
Banda de alergare iti permite sa mentii acelasi nivel exact de antrenament de fiecare data, perfect pentru cei care doresc sa arda o cantitate anume de calorii, sa mentina o anumita frecventa cardiaca pentru o perioada de timp etc.

Versatilitatea exercitiilor

Banda de alergare este simpla, ea necesitand doar sa iti folosesti picioarele si permitandu-ti sa lasi destul spatiu in jur, cand mergi si alergi. Din acest motiv, poti gasi modalitati diferite de a incorpora alte metode de exercitii in timp ce utilizezi banda de alergare. De exemplu, unii pot alege sa ridice gantere in fiecare mana in timp ce alearga, iar altii pot alerga cu greutati mai mici in maini, pentru a arde mai multe calorii.

Exista un numar nelimitat de modalitati prin care poti implica o banda de alergare in antrenamentele tale, fie ca o folosesti ca parte a unui program mai amplu, fie ca o folosesti ca relaxare dupa o alta activitate, fie ca o folosesti pentru genul de antrenament HIIT.

Date si cifre

Banda de alergare moderna are adesea numeroase modalitati de a urmari mai multe tipuri de determinari, adesea chiar pe panoul de control. Acestea includ aspecte de baza precum kilometri, viteza, distant, insa uneori pot fi urmarite si caloriile arse, ritmul cardiac si asa mai departe.
Unele benzi de alergare gasesc chiar modalitati amuzante de a utiliza datele, cum ar fi cat de mult ai parcurs din distanta pana la luna, daca stochezi toate datele dintr-un an.

Citeste si: Cum sa iti cresti masa musculara si sa slabesti in acelasi timp

Caracteristicile suplimentare ale benzilor de alergare

Benzile de alergare moderne ofera o gama larga de caracteristici suplimentare, care au ca scop sa te ajute sa iti imbunatatesti antrenamentele, pentru a le face mai distractive sau pentru a-ti mentine motivatia.
Unele dintre aceste caracteristici includ ecrane video pe care te poti uita la TV sau prin catre poti urma o ora de fitness online, de pilda.

Mersul pe banda este diferit de mersul/alergatul in aer liber?

alergare afara sau pe banda de alergare

Au existat dezbateri pe parcursul anilor cu privire la cat de diferite sunt experientele alergatului pe banda fata de alergatul si mersul pe drumuri, piste, trotuare, etc.    Raspunsul scurt: exista si nu exista diferente.

Aparent, o banda de alergare nu va oferi aceeasi experienta ca alergatul pe o pista sau pe un drum, dar miscarile raman aceleasi: iti misti in continuare picioarele, iti indoi in continuare bratele…
Pe de alta parte, insa, o banda nu poate imita conditiile de afara, asa cum sunt rezistenta la vant, inclinarile aleatorii etc. Cu exceptia cazului in care esti un alergator pasionat de maraton, acest lucru nici nu conteaza foarte mult. Iar daca esti un astfel de maratonist, antrenamentul tau este bazat, oricum, pe alergatul in aer liber, cu cateva momente in care sa compensezi cu banda de alergare.

Exista insa si cateva modele de benzi care incearca sa imite partial conditiile de afara, cum este, de pilda, inclinatia terenului. Cele mai multe benzi de alergare iti permit acum sa ajustezi inclinarea cat de mult doresti, pornind de la inclinarea usoara de pe o suprafata aparent plata din oras si ajungand pana la pante abrupte pe sectiuni de deal.

Diferenta dintre o eliptica si o banda de alergare

Multi dintre noi suntem deja familiarizati cu benzile de alergare, dar s-ar putea sa nu stii ce este un aparat eliptic. Exista unele asemanari intre cele doua, insa diferentele sunt cele care predomina.
Aparatele eliptice imprumuta acelasi concept de baza al unei benzi: miscare continua, stand intr-un singur loc. Utilizatorul sta in picioare pe pedale si tine pe fiecare parte cate un maner. Un maner merge inainte, iar celalalt inapoi, activand si pedalele, ceea ce creeaza o miscare fluida, ce seamana putin cu alergarea, dar fara a atinge solul.

Benzile de alergare : tot ce trebuie sa stii 2
Bicicleta eliptica

Pe o banda de alergare, se alearga pe o suprafata. Cu o eliptica, insa, desi utilizezi o miscare de alergare, picioarele raman lipite in permanenta de pedale, fara sa putem vorbi despre vreun impact.
Dintre cele doua tipuri de aparate, banda de alergare arde mai multe calorii. Aparatele eliptice nu au nici un impact, ceea ce este excelent pentru cei cu probleme articulare, sau pentru cei care se recupereaza dupa leziuni specifice.

Tipuri de benzi de alergare

Benzile de alergare sunt in esenta aceleasi in ceea ce priveste miscarile si actiunile de baza, dar exista cateva moduri diferite de actionare.

1. Manuala

Varianta cea mai basic de banda de alergare – cea manuala – nu foloseste nici o putere electrica pentru a misca banda, ci doar forta corpului uman. Modul in care este proiectata roata si banda, permite o rezistenta, care este actionata fie manual, fie prin mers, fie prin alergare pe banda.

2. Banda motorizata

Benzile de alergare motorizate utilizeaza electricitate si diverse echipamente pentru a actiona cureaua, adesea permitand utilizatorului sa aleaga diferite viteze si setari, sa porneasca si sa opreasca imediat banda, atunci cand doresc.

3. Benzile de alergare birou

O creatie relativ noua, benzile de alergare tip birou sunt benzile de alergare obisnuite care au o suprafata de birou montata in fata, permitand utilizatorului sa foloseasca un laptop in timp ce merge sau alearga.
Acestea combina conceptul de birou cu o banda de alergare, permitand persoanei sa lucreze in timp ce face sport.

4. Banda de alergare cu inclinatie

Banda de alergare inclinata este orice banda de alergare ce iti permite sa reglezi inclinatia suprafetei. Acest lucru devine in ultima vreme o caracteristica standard, chiar si printre cele mai simple si economice benzi de alergare existente.

Toate benzile de alergare suporta mersul si alergatul?

Benzile de alergare : tot ce trebuie sa stii 3

Absolut. Indiferent daca utilizezi o banda de alergare manuala sau o versiune motorizata, poti utiliza intotdeauna viteze diferite, care sa iti permita sa mergi si sa alergi.

Cate calorii arzi pe o banda de alergare?

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care oamenii le au despre banda de alergare este “cat de multe calorii voi arde in timpul utilizarii?”.

O idee preconceputa foarte comuna dar gresita despre benzile de alergare este aceea ca nu sunt eficiente pentru arderea grasimilor. Complet fals, pentru ca benzile de alergare raman una dintre cele mai accesibile si mai eficiente modalitati de ardere a caloriilor, atunci cand sunt folosite intre 30 de minute si o ora.

In ceea ce priveste numarul exact de calorii arse, acesta depinde de cateva aspecte, precum greutatea persoanei si, desigur, viteza alergarii sau mersului.
Conform specialistilor, o alergare de 20 de minute la o viteza de 9 km/h arde 229 de calorii, in timp ce alergarea la 12 km/h arde aproximativ 300 de calorii.

In ceea ce priveste vitezele mai mici, o persoana care cantareste 155 de kilograme va arde 298 de calorii pe ora, la o viteza de 5.5 km/h, iar o persoana care cantareste 185 de kilograme va arde 356 de calorii pe ora la aceeasi viteza.

Cum poate inclinatia benzii sa aiba un efect masiv asupra arderii caloriilor?

Pentru cei care doresc sa-si sporeasca eficienta in arderea caloriilor pe o banda de alergat, doar cateva cresteri mici de inclinatie pot face o mare diferenta. Suprafata de rulare inclinata o face mai dificila si determina corpul sa lucreze mai mult.

La o inclinatie de 5%, o persoana care cantareste aproximativ 130 de kilograme va arde in jur de 360 de calorii intr-o jumatate de ora, la un ritm de 9.6 km/h. Daca inclinatia va fi crescuta la un nivel de 10%, rezultatul va fi de aproximativ 420 de calorii arse.

Concluzie

Desi nu sunt la fel de noi si de interesante ca produsele de ultima generatie pe care le vezi tot timpul la TV sau in sali de fitness, benzile de alergare sunt aici pentru un motiv, si nu sunt sanse sa dispara prea curand.

Iti recomandam sa mai citesti:

Banda de alergat – planul înclinat revoluționează alergarea

Alergatul pe banda VS alergatul in aer liber: ce alegem?

Cum sa folosesti eficient banda de alergat

 

5/5 - (1 vote)

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate