Ortorexia si cum iti poate influenta antrenamentele de fitness

Probabil esti convins ca respectarea stricta a unei diete si a unui regim de fitness fara abateri este biletul garatat catre succes. Dar ce se intampla cand aceasta preocupare incepe sa mearga prea departe si fiecare gand al tau se indreapta catre rutina de sanatate? Cat de benefic mai este pentru corp si pentru minte?
Definitia ortorexiei – ortorexia nervosa – implica o obsesie fara de alimentatia sanatoasa si miscare, si desi la prima vedere un astfel de regim de viata poate parea o idee buna, problema este ca ti se infiltreaza in fiecare gand pana cand incepe sa devina ingrijorator.
Este vital sa recunosti diferenta intre o minte si un stil de viata sanatos si unul tulburat, in care alimentatia si fitnessul sunt mai importante decat orice altceva. Afla totul despre ortorexie si fitness, cum arata, care sunt factorii de risc si ce poti face daca te confrunti cu aceasta tulburare.

Ce este ortorexia?

Termenul “orthorexia nervosa” a fost folosit pentru prima data de catre medicul Steven Bratman in 1997 si definit ca obsesie pentru calitatea si puritatea nutritionala a alimentelor. Desi definitia este inca in dezbatere, o lucrare din 2015 a lui Koven si Abry a definit ortorexia ca fiind „o obsesie patologica pentru o alimentatie adecvata, caracterizata printr-o dieta restrictiva, modele ritualizate de alimentatie si evitarea stricta a alimentelor considerate nesanatoase sau impure”.
Desi nu este inca recunoscuta oficial ca tulburare alimentara in Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor mentale, orthorexia nervosa – sau mai simplu spus ortorexia – are multe dintre semnele caracteristice ale unei relatii tulburate cu alimentatia.
Fara indoiala, dieta si sportul sunt componente vitale ale sanatatii umane, dar cand incepi sa te gandesti la continutul meselor la fiecare pas si la fiecare miscare pe care o faci, depasesti granita dintre dedicare si nevroza.
Cei care sufera de ortorexie, cunoscuta si ca tulburarea alimentatiei curate, sunt obsedati de consumul de alimente sanatoase si curate – ingrediente, continut, tip de aliment, etc – si o fac la modul extrem. Un regim de exercitii complet inflexibil poate dubla tiparele alimentare, insa acesta este secundar fixatiilor alimentare.

Ortorexia si cum iti poate influenta antrenamentele de fitness 1

 

Efectele ortorexiei asupra organismului

Koven si Abry mentioneaza ca desi intentia de baza este aceea de a acorda prioritate sanatatii, tiparele alimentare din ortorexie pot duce la carente nutritionale, probleme medicale si o calitate mai slaba a vietii. Aceasta ar fi cauzata in parte de analiza permanenta asupra mancarii, de reducerea placerii de a manca in timp ce altii din jur mananca si de interactiunile sociale limitate de provocarea de a gasi alimente care sa indeplineasca standardele rigide ale individului.
Probabil ca te intrebi cum o persoana care acorda prioritate unei alimentatii sanatoase ar putea avea carente nutritive sau ar putea dezvolta probleme medicale. Ei bine, explicatia este ca unele diete care acorda prioritate „alimentatiei curate” pot exclude macronutrienti si micronutrienti importanti, afectand astfel sanatatea.
Exista multe exemple de diete la moda care elimina grupe intregi de alimente, macronutrienti sau alte elemente de baza ale unei diete echilibrate in numele „alimentatiei curate”. Cand sunt la extrem, aceste diete pot dauna organismului, psihicului, bunastarii emotionale si relatiilor.

Semnele si simptomele ortorexiei

Ortorexia poate incepe destul de inocent. Cateva schimbari alimentare ici colo, inlocuirea carnii rosii cu tofu, inlocuirea clatitelor de dimineata cu un smoothie verde, a sandvisului de la pranz cu o salata, dar, in curand, aceste schimbari vor ajunge sa iti afecteze toate mesele.
Ciocolata si ingredientele specifice ar putea ajunge curand pe lista de „alimente interzise”, iar dieta ta zilnica va arata ca pagina de Instagram a unui blogger alimentar.
In afara de asta, s-ar putea sa te trezesti cu religiozitate sa alergi la 5 dimineata sau sa mergi la sala la pranz.
Respectarea cu strictete a acestor comportamente si mai ales panica pe care o simti pentru ca mananci ceva “gresit” sau pentru ca nu ajungi la sala poate fi un motiv de ingrijorare. Ceea ce ar putea parea „obisnuinta” incepe sa provoace stres corpului si mintii tale.
Iata care sunt semnele si simptomele la care trebuie sa fii atent pentru a sti daca te confrunti cu ortorexia, desi deocamdata nu exista parametri clar definiti pentru ceea ce poate fi definit ca ortorexie.

Ortorexia si cum iti poate influenta antrenamentele de fitness 2

Ingroparea in cercetari alimentare

Timpul excesiv petrecut pentru a analiza tot felul de continut, incercand sa clarifici ce alimente sunt „sanatoase” sau „curate”, este un semn ca te confrunti cu ortorexia, mai ales daca renunti la lucruri care iti plac sau cand te eschivezi de la responsabilitati pentru a-ti prioritiza cercetarile, sau cand esti absorbit de postarile din social media despre mancare.
Una e sa aloci cateva minute pentru a analiza eticheta unui produs sau sa cauti pe net informatii despre ingrediente, insa ortorexia inseamna sa petreci ore intregi gandindu-te la mancarea si la planificarea meselor.

Dezvoltarea unor reguli alimentare restrictive

Regulile restrictive sau extreme si raportarea la alimente ca fiind „bune” sau „rele” este o tendinta care se poate extinde si la judecati de valoare despre tine sau despre orice persoana care mananca acele alimente.
Fixatiile sau regulile alimentare afecteaza si interactiunile sociale. Fie pentru ca judeci pe cineva pentru ca mananca un aliment considerat „ne-curat”, de teama ca alimentele „potrivite” nu vor fi disponibile, fie pentru ca petreci mult timp gandindu-te, planificand si pregatind diverse mancaruri, incat ajungi sa te izolezi singur.

Identitate concentrata pe dieta

Gasesti un sentiment de importanta, valoare personala sau identitate speciala in curatenia, calitatea sau alte aspecte legate de mancarea ta. Cu atat mai mult daca ii pretuiesti sau ii judeci pe altii care nu mananca asa cum o faci tu. Acest tip de judecata este un semn ca iti creezi o identitate in jurul dietei.

Ortorexia si cum iti poate influenta antrenamentele de fitness 3

Anxietate sau alte tulburari emotionale

Anxietatea cu privire la continutul alimentelor si la modul in care este preparata mancarea pe care o consumi te face sa petreci ore intregi planificand si pregatind mancarea, astfel incat sa indeplineasca standardele de curatenie sau puritate, apoi te temi ca vei face o greseala. Aceasta obisnuinta poate duce chiar la un sentiment de rusine daca mananci ceva ce nu apartine planului tau alimentar.

Evitarea iesirilor

Evitarea mancatului in oras sau a alimentelor preparate de alte persoane, de teama ca alimentele pe care nu ti le pregatesti singur nu raspund standardelor tale inalte.

Teama de imbolnavire

Iti faci griji pentru cat de “curata” sau cat de “rea” este mancarea pentru sanatatea ta.

Semne fizice de malnutritie

Cand iti limitezi varietatea de alimente pe care le consumi, e posibil sa nu ai parte de toata nutritia necesara, iar ca rezultat poti slabi.

Refuzul de a manca o serie ampla de alimente

E normal sa eviti unele alimente pentru ca nu iti place gustul lor sau felul in care te simti dupa ce le mananci, insa ortorexia implica sa elimini din dieta categorii alimentare intregi. De pilda, poti inceta sa mananci cereale sau orice alimente cu conservanti, gluten sau zahar; sau toate alimentele care pur si simplu nu par “sanatoase”.

Teama de a pierde controlul

Simti ca faci ce trebuie daca mananci sanatos, dar te si temi ca daca mananci o singura masa pe care nu ai pregatit-o tu – inclusiv cina la restaurant – poate fi un dezastru.

Ortorexia si cum iti poate influenta antrenamentele de fitness 4

Cum afecteaza ortorexia antrenamentele de fitness?

Obsesia pentru consumul de alimente sanatoase si curate iti poate influenta nu numai sanatatea, ci si antrenamentul de fitness in mai multe moduri. Iata care sunt acestea.

– Fixarea excesiva pe alimentatie. Persoanele care sufera de ortorexie pot fi obsedate de calitatea si tipul alimentelor pe care le consuma. Astfel, pot fi tentate sa isi planifice si sa isi controleze dieta in detaliu, in speranta ca aceasta le va imbunatati performanta la antrenament si va contribui la obtinerea acelui aspect fizic idealizat.
– Evitarea alimentelor considerate “nepotrivite”. Persoanele cu ortorexie pot exclude unele alimente sau grupe alimentare intregi din dieta lor din motive percepute ca fiind “nesanatoase”. Acest lucru poate duce la carente nutritionale si poate afecta negativ performanta si recuperarea in timpul antrenamentului.
Stresul si anxietatea. Ingrijorarile legate de alimentatie si de controlul strict al dietei pot crea un nivel ridicat de stres si anxietate. Aceste stari emotionale pot avea un impact negativ asupra performantei in timpul antrenamentului si pot duce la o recuperare mai lenta.
– Tulburari de alimentatie asociate. Ortorexia poate fi adesea insotita de alte tulburari alimentare, cum ar fi anorexia sau bulimia. Aceste conditii pot afecta sever capacitatea organismului de a se antrena eficient si de a obtine rezultatele dorite.
– Relatia cu antrenorul. Persoanele cu ortorexie pot fi reticente sa comunice deschis cu antrenorul despre comportamentele lor alimentare. Acest lucru poate face dificila identificarea problemelor si oferirea sprijinului si indrumarii adecvate pentru a depasi aceste probleme.
Este important sa recunoastem ca un regim alimentar sanatos este esential pentru performanta optima in timpul antrenamentului. Cu toate acestea, este important sa existe un echilibru si sa nu cadem in capcana obsesiei cu alimentatia. Consultarea unui specialist in nutritie sau in sanatate mintala poate fi benefica pentru cei care se confrunta cu ortorexia sau cu alte tulburari alimentare.

Ortorexia si cum iti poate influenta antrenamentele de fitness 5

Cauzele ortorexiei

Silueta ta poate arata grozav, dar nu doar asta conteaza in viata. Iar cand te confrunti cu ortorexia, acest regim pe care il urmezi face ravagii dincolo de ceea ce se vede, adica in corpul si in mintea ta. Ortorexia, ca si alte tulburari de alimentatie, este provocata de o serie de factori.

Dorinta de a avea un stil de viata sanatos

La inceput poate parea ca nu ai de ce sa-ti faci griji, dar in curand s-ar putea sa te confrunti cu obsesii si anxietate de fiecare data cand mananci sau nu mergi la sala. Problema poate proveni din dorinta de a face ceva sanatos, dar extremele nu sunt niciodata benefice.

Protectia impotriva bolilor

E adevarat ca nimeni nu traieste vesnic si ca trebuie sa fii precaut, insa teama de a nu te imbolnavi sau chiar gandul la diverse boli poate provoca o teama de neclintit. O modalitate de a prelua controlul este prin dieta si exercitii fizice, stiind ca acestea sunt pozitive pentru organism, dar aceasta frica te poate face sa pierzi controlul.

Incercarea de a-ti imbunatati stima de sine

Fie ca vorbim despre adolescenti al caror corp este in schimbare, despre adulti tineri care vor sa arate bine, despre femei dupa sarcina sau aflate la menopauza, incercarea de imbunatatire a stimei de sine poate sta la baza problemelor tale. Nemultumirea fata de propria persoana pune pe umerii tai un stres enorm, iar uneori poti cauta controlul in schimbarea dietei si a regimului de exercitii fizice.

Construirea imaginii perfecte

Vrei ca cei din jur sa te considere perfect? Aceasta dorinta de a-ti crea o imagine exterioara ideala ti-ar putea pune sanatatea in pericol. Dieta si fitness-ul sunt foarte bune, insa daca nu te reprezinta 100% (si, chiar si atunci, obsesia nu este buna), nu trebuie sa-ti concentrezi toata atentia pe ceea ce mananci, in fiecare minut al zilei.

Imbunatatirea autocontrolului

Multe tulburari de alimentatie provin din lipsa de autocontrol, si nu doar in ceea ce priveste dieta. E posibil ca persoanele cu o astfel de tulburare alimentara sa fi trait un eveniment traumatizant, unul in care nu au avut control, cum ar fi moartea unei persoane dragi, o tragedie sau chiar abuz, si cauta sa-si recapete acel sentiment de incredere si putere prin dieta si exercitii fizice.

Factori biologici

Persoanele afectate de ortorexie pot avea o ruda apropiata cu o tulburare de alimentatie, antecedente de dieta sau diabet de tip I.

Daca simti ca ortorexia ar putea fi si problema ta, pune-ti urmatoarele intrebari:

Ai comportamente compulsive sau esti constant preocupat de dieta si fitness?
Devii anxios cand nu iti poti respecta regulile alimentare sau de fitness?
Iti restrictionezi dieta doar la alimente sanatoase?
Daca raspunsul este la cele de mai sus este “da”, ar trebui sa iei in calcul sa discuti cu un specialist si sa cauti un tratament pentru ortorexie.

Tratamentul pentru ortorexie

Tot secretul este sa recunosti ca, desi consumul de alimente sanatoase este benefic pentru tine, modul in care procedezi este daunator. Va trebui sa te antrenezi sa gandesti diferit despre asta.
Daca ti se pare ca ai o relatie nesanatoasa cu alimentatia, medicul iti poate sugera strategii de alimentatie constienta. Tratamentele comune includ:
– Prevenirea expunerii si a raspunsului. Cu cat esti mai expus la situatia care iti provoaca anxietate, cu atat te va supara mai putin.
– Modificarea comportamentului. Intelegerea efectelor negative ale actiunilor tale, astfel incat sa poti schimba ceea ce faci.
– Restructurare cognitiva sau reincadrare cognitiva. Te ajuta sa identifici obiceiurile si convingerile care provoaca stres si sa le inlocuiesti cu ganduri si actiuni mai putin rigide.
– Diverse forme de antrenament de relaxare, cum ar fi exercitii de respiratie, imagini ghidate, meditatie mindfulness, yoga si tai chi.

Ortorexia si cum iti poate influenta antrenamentele de fitness 6

Practici de wellness pentru a ameliora ortorexia

Pentru ca ortorexia nu este recunoscuta oficial ca tulburare de alimentatie, in prezent nu exista un tratament clar, insa un studiu realizat de Rodgers, White & Berry, publicat in decembrie 2021, a constatat ca femeile care au pus in practica anumite comportamente de baza ale alimentatiei intuitive au prezentat mai putine semne de comportament ortorexic. Aceasta este cea mai eficienta si pozitiva constatare de pana acum in tratamentul ortorexiei. Cei patru piloni de baza pe care i-au masurat sunt:
– Permisiunea neconditionata de a manca: alimentele nu sunt bune sau rele si persoana nu simte rusine, vina sau vinovatie, indiferent de ceea ce mananca.
– Mancatul din motive fizice mai degraba decat emotionale: individul mananca atunci cand ii este foame, se opreste cand este satul si nu se limiteaza sau mananca din cauza motivatiilor emotionale.
– Axarea pe indicii legate de foame si de satietate, in loc sa folosesti aplicatii de tracking, reguli alimentare, programare sau alte motivatii legate de cand si cat sa mananci.
– Recunoasterea faptului ca alimentele au mai multe roluri in viata ta.

Sursa foto: Freepik.com

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate